Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η γεν. συνέλευση της ρουμανικής Transgaz ενέκρινε την σύμπραξη με την ισπανική Reganosa στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ

Η γεν. συνέλευση της ρουμανικής Transgaz ενέκρινε την σύμπραξη με την ισπανική Reganosa στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ
Τη σύμπραξη με την ισπανική Regasificadora del Noroeste (Reganosa) στη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε σε σημερινή της έκτακτη γενική συνέλευση η ρουμανική Transgaz.
Ειδικότερα, οι μέτοχοι της Transgaz ενέκριναν τη συνεργασία των δύο εταιρειών για συμμετοχή τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον διαχειριστή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, εξουσιοδοτώντας τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας να διεξαγάγει τις τελικές διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση από τη Γαλικία, καθώς και να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα.
Υπενθυμίζεται πως η Reganosa έχει προκριθεί στη φάση των δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού, μαζί με την κοινοπραξία των Snam, Enagás, Fluxys και Gasunie. Έτσι, η χθεσινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος με την Transgaz και την κατάθεση κοινής δεσμευτικής προσφοράς.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τον ανταγωνισμό στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ. Επομένως, αυξάνει τις πιθανότητες το τίμημα της πώλησης να διαμορφωθεί πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή τον «πήχυ» που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Η Transgaz είχε συμμετάσχει στην πρώτη φάση της διαδικασίας, μέσω κοινοπραξίας με τη γαλλική GRTgaz. Ωστόσο, όταν ο ΔΕΣΦΑ έκρινε πως το σχήμα δεν πληροί τους όρους του διαγωνισμού, η εταιρεία ξεκίνησε άμεσα τις διαβουλεύσεις με τη Reganosa, λόγω του στρατηγικού της ενδιαφέροντος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μάλιστα, οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει σχετικό MoU, σύμφωνα με το οποίο επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος θα είναι η Reganosa, με δεδομένο πως ικανοποιεί τις προϋποθέσεις εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης