Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΝΤ: Δεν θα απορρίψουμε πρόταση του ESM για αγορά των δανείων που έχουμε δώσει στην Ελλάδα

tags :
ΔΝΤ: Δεν θα απορρίψουμε πρόταση του ESM για αγορά των δανείων που έχουμε δώσει στην Ελλάδα
Σταθερό στις απαιτήσεις του το ΔΝΤ για την Ελλάδα – Επιθυμεί ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και μείωση του χρέους
Αν και έμμεσα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι προετοιμασμένο ακόμη και να αποχωρήσει πλήρως από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η Ελλάδα και τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε αυτήν μάλλον δεν αποτελούν και μεγάλη επιτυχία του Ταμείου.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει μία χώρα να μειώσει το χρέος της και μάλιστα με όποιον τρόπο μπορεί.
Η παραπάνω απάντηση δόθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για αγορά από τον Μηχανισμό των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το bankingnews.gr είχε εγκαίρως προϊδεάσει για τις προθέσεις του ΔΝΤ.
Πάντως ο κ. Rice διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά «για να μιλήσω γενικότερα θα ήθελα να τονίσω ότι το ΔΝΤ είναι πάντα πρόθυμο, με όποιον τρόπο μπορεί, να βοηθήσει μία χώρα να μειώσει το χρέος της και να κατορθώσει να το καταστήσει βιώσιμο».
Ο κ. Rice δεν θέλησε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση εάν η Ελλάδα μπορεί να έχει μία «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση του ΔΝΤ ότι στόχος όλων είναι η Ελλάδα να έχει μία καλή πορεία στο μέλλον.
Αναφορικά με τις γενικότερες προθέσεις του ΔΝΤ έναντι της Αθήνας, επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει πιστό στους δύο βασικούς πυλώνες που έχει θέσει, προκειμένου να προχωρήσει σε ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας που έχει «κλείσει» με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016.

Οι δύο πυλώνες αφορούν:

Α. τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και
Β. τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Προσέθεσε ακόμη ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα –στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 για την τέταρτη αξιολόγηση – χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές αρχές ως εποικοδομητικές.
«Το ΔΝΤ είχε στείλει αποστολή στην Ελλάδα μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να εξετασθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ορίζονται από το πρόγραμμα.
Υπήρξε μία ανακοίνωση μετά από αυτήν την συνάντηση στην οποία τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εποικοδομητικές.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να επικεντρώνεται στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ενεργοποιηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία που έχουμε με την Ελλάδα»
Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα αλλά η χώρα να προχωρήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μία προσπάθεια για την οποία έχει το ΔΝΤ επιθυμεί να την βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης