Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γ. Κούβαρης (Ήρων): Στο σημείο μηδέν η αγορά μετά από 18 χρόνια

Γ. Κούβαρης (Ήρων): Στο σημείο μηδέν η αγορά μετά από 18 χρόνια
Ο κ. Κούβαρης εξέφρασε την έντονη αμφισβήτηση του στην προοπτική επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των τεσσάρων αγορών που προβλέπεται να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
«Μετά από 18 χρόνια λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν με τις μονάδες φυσικού αερίου να μπαίνουν σε λειτουργία αποκλειστικά για να αποφύγουν τις ρήτρες take or pay που έχουν συμφωνήσει για την προμήθεια φυσικού αερίου.»
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ήρων Θερμοηλεκτρική Γιώργος Κούβαρης, μιλώντας στην ημερίδα του ΙΕΝΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η οποία όπως είπε βρίσκεται στο σημείο μηδέν, εν όψει της δημιουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της εφαρμογής του target model.
Ο κ. Κούβαρης αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των ρυθμίσεων που εισήχθησαν και καταργήθηκαν, των αλλαγών που έγιναν και ανακλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξέφρασε την έντονη αμφισβήτηση του στην προοπτική επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των τεσσάρων αγορών που προβλέπεται να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.           
Όπως είπε σήμερα δεν υπάρχει καμία αμοιβή των παραγωγών ηλεκτρισμού για τη διαθεσιμότητα ισχύος που παρέχουν στο σύστημα, οι οποίοι περιμένουν την αγορά ευελιξίας για να δουν πως θα αμειφθούν, ενώ δεν έχουν κανένα έσοδο για τις επικουρικές υπηρεσίες που παρέχουν.
Σημείωσε ακόμη ότι οι μονάδες βάσης της ΔΕΗ (λιγνιτικές) λειτουργούν ανεξαρτήτως του κόστους των ρύπων και κατέληξε: «Βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν. Νέο ξεκίνημα, νέοι αγώνες».        
Να ληφθούν μέτρα για τις ρευματοκλοπές καθώς με το ισχύον καθεστώς το κόστος μετακυλίεται στους προμηθευτές και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει κίνητρο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ζήτησε ο διευθυντής διαχείρισης ενέργειας της Elpedison Ανδρέας Πετροπουλέας. Ο ίδιος χαρακτήρισε απαραίτητη τη διατήρηση προστατευτικών μηχανισμών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χειραγώγησης των τιμών της ενέργειας από τη ΔΕΗ.
Με την άποψη αυτή διαφώνησε ο εκπρόσωπος  της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Δημήτρης Κολαϊτης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού μοντέλου, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς.

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης