Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ευαγγ. Μυτιληναίος: Το ενεργειακό μοντέλο της χώρας κλονίζεται - Σήμα κινδύνου για το ενεργειακό κόστος

Ευαγγ. Μυτιληναίος: Το ενεργειακό μοντέλο της χώρας κλονίζεται - Σήμα κινδύνου για το ενεργειακό κόστος

Το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της αύξησης του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα επεσήμανε ο Ευαγγ. Μυτιληναίος

Ο καθοριστικός ρόλος του ενεργειακού κόστους για τη βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας αλουμινίου, αλλά και γενικότερα της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, αναδείχθηκε τόσο από τον Ευάγγελο  Μυτιληναίο όσο και από τον Μιχάλη Στασινόπουλο των ομίλων Μυτιληναίου και ΒΙΟΧΑΛΚΟ σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου στο Μέγαρο Μουσικής.    
«Το ενεργειακό μοντέλο της χώρας κλονίζεται εκ θεμελίων, διότι κλονίζεται η εταιρία πάνω στην οποία βασίζεται και αυτό αφορά άμεσα την ελληνική βιομηχανία αλουμινίου τόνισε ο κ. Μυτιληναίος υπογραμμίζοντας τη σημασία του ενεργειακού κόστους για μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως η Αλουμίνιον της Ελλάδος και η ΛΑΡΚΟ, αλλά και για το σύνολο των βιομηχανιών της χώρας
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή υπογράμμισε ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδας πέρασε μεγάλες δυσκολίες το 2008 και το 2011 και χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες κρίσεις ως υπαρξιακές σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν αγοράσαμε την Αλουμίνιον της Ελλάδος είχαμε άγνοια κινδύνου.»
Παρουσιάζοντας τις σημερινές προκλήσεις επικεντρώθηκε στο ενεργειακό κόστος υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για το σύνολο της βιομηχανίας της χώρας.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της αύξησης του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Εντούτοις επανέλαβε ότι ο όμιλος θα συμμετάσχει στην πρώτη φάση της διαδικασίας της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ (η προθεσμία για την οποία λήγει αύριο). Σημείωσε δε ότι το μέλλον είναι στις μονάδες φυσικού αερίου και τις ΑΠΕ και τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν μόνο 2-3 πολύ καλές μονάδες λιγνίτη.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο ανέφερε ότι η χώρα έχει μείνει πίσω στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην αντιμετώπιση της βιομηχανίας από πλευράς ΔΕΗ. Και ζήτησε να ανοίξει γρήγορα η αγορά προκειμένου να βρεθεί σημείο ισορροπίας με τις ανταγωνιστικές αγορές χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας τις νέες διασυνδέσεις που σχεδιάζονται στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης