Επιχειρήσεις

Με γοργούς ρυθμούς η πιστοποίηση και οι εγκρίσεις για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ

Με γοργούς ρυθμούς η πιστοποίηση και οι εγκρίσεις για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ

Στόχος είναι οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν έγκαιρα ώστε ο διαχειριστής να περάσει στον έλεγχο του νέου ιδιοκτήτη πριν τα τέλη του έτους 

Το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία των ευρωπαίων διαχειριστών Snam – Enagas - Fluxys, ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης εντός του έτους όπως έχει προγραμματιστεί.
Ήδη η ΡΑΕ προχωρεί τη διαδικασία για την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ  σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, υπό το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο από μια σειρά διαδικαστικά βήματα που αναμένεται να γίνουν τους επόμενους μήνες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.
Πάντως η ΡΑΕ με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία και ενώ ακόμα ο φάκελος του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στο πλαίσιο αυτό η Αρχή ανέθεσε στη δικηγορική εταιρία «Πανάγος -  Γκουζούλης» να εξετάσει τον φάκελο πιστοποίησης, τον οποίο υπέβαλε ο ΔΕΣΦΑ.
Η σύμβαση για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, έναντι τιμήματος 15.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, λήγει στις 31/7/2018, γεγονός που σημαίνει ότι η ΡΑΕ προγραμματίζει την ολοκλήρωση της πιστοποίησης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εγκρίνει την πώληση η Κομισιόν

Η ΕΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 16 Ιουλίου 2018, για την έγκριση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ τονίζει ότι η εταιρία διαχειρίζεται το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ η Snam είναι ο κύριος διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου στην Ιταλία.
«Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από έλεγχο των όρων της συμφωνίας εξαγοράς ότι η προτεινόμενη συναλλαγή δεν εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, καθώς οι εταιρείες δεν έχουν κοινή παρουσία στις ίδιες γεωγραφικές περιοχές. Η συναλλαγή εξετάστηκε με τη συνηθισμένη διαδικασία έγκρισης των εταιρικών συγχωνεύσεων και εξαγορών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ας σημειωθεί ότι η Snam είναι ο leader της κοινοπραξίας στην οποία θα περιέλθει ο ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 60%.
Καθώς και οι άλλοι δύο εταίροι, η ισπανική Enagas και η βελγική Fluxys είναι ευρωπαϊκές εταιρίες που πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ, η ταχεία ανταπόκριση της Κομισιόν στο αίτημα για την έγκριση της εξαγοράς θεωρείτο εξ’ αρχής περίπου δεδομένη.
Μόλις η ΡΑΕ δώσει το πράσινο φως για την πιστοποίηση, θα ακολουθήσει αντίστοιχη πιστοποίηση από τη DG Energy, τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, διαδικασία που επίσης θεωρείται ότι θα τρέξει γρήγορα.
Με την έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του οικονομικού σκέλους της μεταβίβασης και της καταβολής των 535 εκατ. ευρώ.
Εξαρχής πάντως το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας είχαν ανακοινώσει πως ανέμεναν το οριστικό κλείσιμο της μεταβίβασης ως το τέλος του έτους.
Τις διαδικασίες παρακολουθούν στενά στελέχη της Snam, τα οποία έχουν έλθει αρκετές φορές στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης