Επιχειρήσεις

Ανεβάζει «στροφές» η διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ – Αρχές Ιουλίου η προκήρυξη του διαγωνισμού

Ανεβάζει «στροφές» η διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ – Αρχές Ιουλίου η προκήρυξη του διαγωνισμού
Την εταιρία φέρονται ότι θα διεκδικήσουν αρκετοί ευρωπαίοι διαχειριστές φυσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει και η αζέρικη Socar σε συνεργασία με την ιταλική Snam
Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο νέος διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ταμείο έχει καταλήξει ήδη στην επιλογή του χρηματοοικονομικού συμβούλου για τη διενέργεια του διαγωνισμού και σύντομα αναμένεται να υπογραφούν η σχετική σύμβαση προκειμένου να προχωρήσει η κυρίως διαδικασία του διαγωνισμού.
Παράλληλα ο ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να προσλάβει και νομικό σύμβουλο για την όλη διαδικασία όπως επίσης και δυο ανεξάρτητους εκτιμητές που θα αποτιμήσουν την αξία του 66% του ΔΕΣΦΑ με βάση τα νέα δεδομένα αφού μπορεί μεν το τίμημα που είχε προσφέρει η Socar δηλαδή τα 400 εκατ. ευρώ να αποτελεί ένα είδος οδηγού, αλλά τα δεδομένα της αγοράς σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδια με αυτά του 2013.
Εν τω μεταξύ και τα Ελληνικά Πετρέλαια που όπως είναι γνωστό κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ προγραμματίζουν έκτακτη γενική συνέλευση για την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 προκειμένου να εγκριθεί από τους μετόχους η σύναψη Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ, και των ΕΛΠΕ, για την από κοινού διάθεση της συμμετοχής τους στον ΔΕΣΦΑ.

Το τίμημα θα κρίνει τη στάση των ΕΛΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα ΕΛΠΕ έχουν εκφράσει εμμέσως πλην σαφώς το ενδιαφέρον τους για διατήρηση της συμμετοχής του στο ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου για ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο σύνολο της ενεργειακής αγοράς.
Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι στην παρούσα φάση αναμένεται να υπάρξει εμπλοκή στην όλη διαδικασία.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές των ΕΛΠΕ, τα πάντα θα κριθούν με βάση το τίμημα που θα προσφερθεί από τον υποψήφιο επενδυτή. Προσθέτοντας, μάλιστα, ότι το τίμημα που προσέφερε η Socar αποτελεί μέτρο σύγκρισης.
Εν τω μεταξύ οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μιλούν για ενδιαφέρον από αρκετούς ευρωπαίους Διαχειριστές Αερίου, υπάρχουν όμως και κάποιοι αναλυτές που εκτιμούν ότι θα επανέλθει και η Socar με ευρωπαίο εταίρο, πιθανότατα την ιταλική Snam ή και ένα ευρύτερο σχήμα, στο οποίο θα συμμετέχουν και άλλοι Διαχειριστές από το κλαμπ των συνεταίρων της στον αγωγό ΤΑΡ, όπως η βελγική Fluxys, η ισπανική Enagas κλπ.
Επίσης μεταξύ των ενδιαφερομένων εμφανίζεται και η ολλανδική Gasunie.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης