Επιχειρήσεις

Ενεργειακά assets: Οι κερδισμένοι της Συμφωνίας του Eurogroup

Ενεργειακά assets: Οι κερδισμένοι της Συμφωνίας του Eurogroup
Ενισχύεται το ενδιαφέρον από τους ξένους ομίλους για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον κλάδο της ενέργειας
Tα ενεργειακά assets είναι τα κατεξοχήν ευνοημένα από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Και αυτό γιατί αποτελούν από πάρα πολλές πλευρές τους βασικούς άξονες - βραχίονες της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία στο προσεχές διάστημα, αλλά και τους φορείς των επερχόμενων αλλαγών.

Αρκεί και μόνον να πάρουμε την περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων όπου η κεφαλαιοποίησή τους έφτασε στα 2,347 δισ. ευρώ με απόδοση της μετοχής 76% από την αρχή τους έτους.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια βέβαια είναι από τις πιο σύνθετες περιπτώσεις των ελληνικών εισηγμένων και αυτό γιατί έχουν μια πολύπτυχη στρατηγική, η οποία συνδυάζει τόσο την πώληση συμμετοχών όσο και την πραγματοποίηση επεκτατικών κινήσεων.
Πρώτα από όλα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι μια διαδικασία που ξεκινά σύντομα.
Μόνο με βάση την προσφορά της αζέρικης Socar τα ΕΛΠΕ θα έβαζαν στο ταμείο τους περί τα 230 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνουν πως στην επικείμενη πώληση του ποσοστού που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ το τίμημα θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για να μεταβιβάσουν τη συγκεκριμένη συμμετοχή.
Όμως είναι αμφίβολο αν τα ΕΛΠΕ θα μπορούν σε μια τέτοια περίπτωση να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά σε κάποια εναλλακτική χρήση πέραν των υδρογονανθράκων.
Πράγματι τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα μεγάλα projects μετά τις συμφωνίες με την Exxon Mobil και την Total.
Η υψηλή κερδοφορία τους και οι καλές ταμειακές ροές να προσφέρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, μια από τις οποίες είναι και η έκδοση ομολογιακού.
Τα ΕΛΠΕ είναι πολύ πιθανό να κατέλθουν σε ένα ακόμα πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, αυτό των μονάδων της ΔΕΗ για να βοηθήσουν στην καλή πορεία των market tests των λιγνιτικών μονάδων.
Τέλος, ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τις ίδιες τις μετοχές των ΕΛΠΕ που είναι προγραμματισμένο να πουληθούν, αλλά και με το τι θα πράξει η πλευρά Λάτση που πρόσφατα πρόσφατα την Γενική Συνέλευση της εισηγμένης.
 
Όμιλος Μυτιληναίος

Ο Όμιλος που δείχνει ότι είναι έτοιμος να περάσει σε ένα ακόμη πιο υψηλό επίπεδο με σαφώς μεγαλύτερα μεγέθη είναι εκείνος του Μυτιληναίου.
Το ομολογιακό του εκδίδει το επόμενο διάστημα αποτελεί το εργαλείο, το μέσο που θα αριστοποιήσει την κεφαλαιακή διάρθρωση του ενιαίου πλέον ομίλου και θα δώσει τη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να προβεί σε μια μεγάλη εξαγορά.
Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να δούμε ότι η κοινοπραξία M&M "χτυπούσε" την ΔΕΠΑ υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.
Παράλληλα, στην φιλοσοφία του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι οι εξαγορές για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του Ομίλου .
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στη συγκεκριμένη περίοδο μετά από όλα αυτά θα είναι ανοιχτός σε ό,τι θα πουλιέται στον ευρύτερο ενεργειακό χώρο.
Λογικώς εχόντων των πραγμάτων, ο όμιλος Μυτιληναίου δεν θα είναι απλά και μόνο παρών, αλλά πιθανότατα θα είναι ο πρωταγωνιστής στα market tests των λιγνιτικών μονάδων, σε περίπτωση βέβαια που οι όροι θα τεθούν θα είναι συμφέροντες. 
Είναι κοινό μυστικό εξάλλου ότι το σχέδιο του κ. Μυτιληναίου ήταν να διεκδικήσει μονάδες της ΔΕΗ.
Επειδή όμως η ενεργειακή αγορά είναι ενιαία δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την όποια άλλη ιδιωτικοποίηση προχωρήσει.

ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ

Έτσι φτάνουμε στο μεγάλο παιχνίδι των επομένων ημερών που έχει να κάνει με την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του τίτλου της εταιρίας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Ο ΑΔΜΗΕ συνολικά έχει μια αποτίμηση της τάξης των 962 εκατ με βάση την ονομαστική αξία των 2,12 ευρώ ανά μετοχή.
Το ερώτημα είναι πως η αγορά θα μετρήσει την αξία της ΔΕΗ χωρίς τον ΑΔΜΗΕ, όταν της έδινε κεφαλαιοποίηση λιγότερο από 900 εκατ ευρώ με τον ΑΔΜΗΕ πριν την προσωρινή αναστολή.
Οι απώλειες της ΔΕΗ μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ μπορούν να υπολογιστούν σε 1,6 δισ. ευρώ σε πάγια και στα 150 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.
Έτσι, μένοντας η ΔΕΗ με ένα μετοχικό κεφάλαιο στα 575,3 εκατ. ευρώ με την μετοχή στα 2,48 ονομαστικής αξίας, αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να ισορροπήσει σε αυτό το επίπεδο η μετοχή της;
Την στιγμή μάλιστα που θα λάβει συνολικά περί τα 600 εκατ. ευρώ από τη είσπραξη 320 εκατ. ευρώ από τη State Grid για το 25% του ΑΔΜΗΕ και 290 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% στο ελληνικό δημόσιο;
Ακόμα και έτσι, είναι μάλλον δύσκολο η ΔΕΗ έστω και χωρίς τον ΑΔΜΗΕ να υποστεί τέτοια πτώση.
Ακόμα όμως και τότε ο μέτοχος της ΔΕΗ, αν η μετοχή του πέσει στα επίπεδα της ονομαστικής αξίας στα 2,48 ευρώ, θα λάβει μια μετοχή ΑΔΜΗΕ για κάθε μια ΔΕΗ με 2,12 και το σύνολο της αξίας θα είναι στα 4,60 ευρώ.
Αυτό με την προυπόθεση ότι και ο ΑΔΜΗΕ θα διαπραγματεύεται στην ονομαστική του αξία.
Θεωρητικά όλα μπορούν να γίνουν.
Ακόμα και ο ΑΔΜΗΕ να χάσει την αποτίμησή  του, άλλωστε τα ενημερωτικά δελτία εμπεριέχουν παράγοντες ρίσκου.
Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εταιριών, καθώς ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που αφορά τις διασυνδέσεις νησιών για τα επόμενα χρόνια.
Στον κλάδο αυτό δραστηριοποιείται η Cenergy του Ομίλου Στασινόπουλου.
Στο ενημερωτικό του φυλλάδιο καταγράφονται εξάλλου και οι παράγοντες ρίσκου, όπως για παράδειγμα στις εκκαθαρίσεις, σαν διαχειριστή του συστήματος.
Η ΔΕΗ παρά τις απανωτές ατυχίες στο τελευταίο διάστημα θα ευνοηθεί από την πώληση συγκεκριμένων μονάδων.
Ο ΑΔΜΗΕ με EBITDA 152 εκατ. ευρώ το 2016 δεν μπορεί να γίνει κακή εταιρία σε μια νύχτα.
Συμπερασματικά, ο ενεργειακός τομέας εκτιμάται πως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς ομίλους, οι οποίοι σε κλάθε περίπτωση φαίνεται πως θα βγουν κερδισμένοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως το επενδυτικό ενδιαφέρον από το Λονδίνο παρουσιάζεται έντονο πλην του χρηματοοικονομικού τομέα, σε εξαγορές από private equities αλλά και χρηματοδοτήσεις στον ευρύτερο κλάδο.

www.worldenergyews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης