Επιχειρήσεις

Μεγάλο «ψαλίδι» στις απαιτήσεις της ΔΕΗ φέρνει η αναθεώρηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τη ΡΑΕ

Μεγάλο «ψαλίδι» στις απαιτήσεις της ΔΕΗ φέρνει η αναθεώρηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τη ΡΑΕ
Η αναπροσαρμογή των ΥΚΩ θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές η εξόφληση της επιβάρυνσης που γίνει σε βάθος τριών ή τεσσάρων ετών
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία ελέγχου και αναθεώρησης του ύψους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τα έτη 2012 - 2015 που διενεργεί η ΡΑΕ εδώ και αρκετούς μήνες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η περίπλοκη διαδικασία που απαίτησε τη συλλογή στοιχείων από τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και αλλεπάλληλες ακροάσεις εκπροσώπων των εμπλεκομένων, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των απαιτήσεων της ΔΕΗ που ανέρχονται σε 735,09 εκατ. ευρώ.
Η σχετική εισήγηση της ΡΑΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετήσει το νέο τρόπο προσδιορισμού των ΥΚΩ, αναμένεται ίσως και εντός της εβδομάδας ώστε η νομοθέτηση να έχει γίνει έως το τέλος του μήνα.     
Η αναπροσαρμογή των ΥΚΩ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους παρόχους, καθώς πρόκειται για ρυθμιζόμενη χρέωση.
Έτσι προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές, η ρύθμιση θα προβλέπει σταδιακή εξόφληση της επιβάρυνσης που θα προκύψει σε βάθος τριών ή τεσσάρων χρόνων.

Μικρότερες των απαιτήσεων οι επιστροφές προς τη ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι επιστροφές ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ αναμένεται να είναι πολύ μικρότερες των απαιτήσεων της, αφού η μελέτη της ΡΑΕ καταλήγει σε νούμερα που αποκλίνουν ακόμη και κατά 150 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τα έτη 2013 - 2014 σε σχέση με τις απαιτήσεις της ΔΕΗ.
Συνολικά η ΔΕΗ διεκδικεί για τα έτη 2012 - 2015 μία διαφορά ύψους 735,09 εκατ. ευρώ και έχει ζητήσει επίσημα από τη ΡΑΕ την αναθεώρηση των ΥΚΩ, υποστηρίζοντας ότι για κάποιες χρονιές δεν ελάμβανε τα ποσά που αναλογούσαν στις πραγματικές της δαπάνες.
Τα επιπλέον ποσά που διεκδικεί η ΔΕΗ είναι για  το 2012 190,39 εκατ. ευρώ, για το 2013 σε 260,65 εκατ. ευρώ, για το 2014 σε 152,96 εκατ, ευρώ και για το 2015 σε 131,14 εκατ. ευρώ.
Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας είναι μία χρέωση που βαρύνει όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με στόχο την κάλυψη των δαπανών για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών προκειμένου τα τιμολόγια ρεύματος να είναι ενιαία σε όλη τη χώρα.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης