Ενέργεια

Ιράν: Το ιστορικό της παραγωγής πετρελαίου του εν μέσω εντάσεων με τη Δύση

Ιράν: Το ιστορικό της παραγωγής πετρελαίου του εν μέσω εντάσεων με τη Δύση
Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έφθασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τη δεκαετία του 1970 με ρεκόρ τα 6,02 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 1974, σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC, ρεκόρ που αντιστοιχούσε σε πάνω από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής εκείνη την εποχή
Το Ιράν, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, παράγει περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bpd), ή περίπου το 3% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

Το Reuters, δημοσίευε σήμερα (16/4) ορισμένα στοιχεία για την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι ο εφοδιασμός θα μπορούσε να διαταραχθεί και να προκαλέσει αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου λόγω της ακραίας έντασης στη Μέση Ανατολή.

Κυρώσεις και OPEC

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει γίνει στόχος αλλεπάλληλων κυμάτων κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να περιορίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των εσόδων της Τεχεράνης.

Εκείνη την περίοδο, δηλαδή κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν επιβραδύνθηκαν ελάχιστα, ενώ αυξήθηκαν κατά τη θητεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς οι αναλυτές λένε ότι οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί λιγότερο αυστηρά και το Ιράν έχει καταφέρει να τις αποφύγει, ενώ ταυτόχρονα η Κίνα έχει γίνει ένας σημαντικός αγοραστής, σύμφωνα με τις εταιρείες παρακολούθησης του κλάδου.

Αν και μέλος του ΟPEC και του ΟPEC+, το Ιράν, λόγω των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, εξαιρείται από τους περιορισμούς παραγωγής του οργανισμού που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν την αγορά πετρελαίου.

Αύξηση της παραγωγής

Με κινητήρια δύναμη την ισχυρή κινεζική ζήτηση πέρυσι, η οποία θα συνεχιστεί και το 2024, οι εξαγωγές αργού του Ιράν τον Μάρτιο ήταν κατά μέσο όρο 1,61 εκατ. bpd σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου Kpler, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023, όταν ήταν 1,68 εκατ. bpd, το υψηλότερο από το 2018.

Ο αντίκτυπος της πυρηνικής συμφωνίας

Οι εξελίξεις του 2018 με την αποχώρηση Τραμπ από τη συμφωνία, αντανακλούσαν τη χαλάρωση των κυρώσεων που ακολούθησαν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν.

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού και συμπυκνωμάτων έφθασαν τα 2,8 εκατ. bpd τον Μάιο του 2018, το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2013, σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου Kpler, ενώ τον Μάιο του 2018, το τμήμα του αργού πετρελαίου των εξαγωγών του Ιράν ήταν 2,51 εκατ. bpd, διαπίστωσε η Kpler.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC, αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό από το 2011, όταν το Ιράν εξήγαγε 2,54 εκατ. bpd κατά μέσο όρο.

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έφθασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τη δεκαετία του 1970 με ρεκόρ τα 6,02 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 1974, σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC, ρεκόρ που αντιστοιχούσε σε πάνω από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής εκείνη την εποχή.

Τραμπ και Μπάιντεν

Το Ιράν μετά το 2018, σταμάτησε να παρέχει στοιχεία για τις εξαγωγές πετρελαίου του, αλλά οι εκτιμήσεις που βασίζονται στην παρακολούθηση των δεξαμενόπλοιων δείχνουν ότι μειώθηκαν απότομα τα επόμενα δύο χρόνια και έπεσαν κάτω από 200.000 βαρέλια ημερησίως σε ορισμένους μήνες του 2020, το χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1980 σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC.

Στα τέλη του 2020 ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021, η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου σε σχεδόν 800.000 bpd τον Ιανουάριο και σχεδόν 1 εκατομμύριο bpd τον Μάρτιο, αν και οι εισαγωγές μειώθηκαν και πάλι τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Το 2021, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν έμμεσες συνομιλίες με σκοπό να επαναφέρουν και τις δύο χώρες σε πλήρη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Οι ιρανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022, κλείνοντας το έτος πάνω από 1 εκατομμύριο bpd.

Αναλυτές δήλωσαν ότι οι υψηλότερες εξαγωγές φαίνεται να είναι εν μέρει αποτέλεσμα της επιτυχίας του Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το Ιράν εδώ και χρόνια παρακάμπτει τις κυρώσεις μέσω της μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο και του «spoofing» - ή της χειραγώγησης των αναμεταδοτών GPS ώστε τα πλοία να εμφανίζονται σε διαφορετικές θέσεις - και η χώρα γίνεται όλο και καλύτερη σε τέτοιες τακτικές, έχουν πει αναλυτές.

Αναλυτές δήλωσαν επίσης ότι η αύξηση των εξαγωγών φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της διακριτικής ευχέρειας των ΗΠΑ στην επιβολή των κυρώσεων.

Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει άρει καμία κύρωση στο Ιράν και συνεχίζει να αυξάνει την πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης