Αυστραλία: Παραπομπή εταιρείας μπαταριών σε δίκη με την κατηγορία της απάτης

Αυστραλία: Παραπομπή εταιρείας μπαταριών σε δίκη με την κατηγορία της απάτης

Της προσάπτουν ότι με το να μη ενημερώσει έγκαιρα την αγορά παραβίασε τους νόμους (reneweconomy)

Η εταιρική εποπτική αρχή της Αυστραλίας έχει ξεκινήσει αγωγή κατά της Magnis Energy Technologies (εταιρείας μπαταριών ιόντων λιθίου) και του εκτελεστικού διευθυντή της Frank Poullas, ισχυριζόμενη ότι δεν αποκάλυψαν την «ακαταστασία» των σχεδίων παραγωγής της εταιρείας.

Η Magnis (εισηγμένη στο ASX), δημιούργησε ένα προφίλ για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων υποσχόμενη ότι θα είναι σε θέση να επαναφορτίζονται έως και 85% σε μόλις 6 λεπτά, χρησιμοποιώντας κυψέλες μπαταριών που θα κατασκευάζει σε κλίμακα γιγαβάτ στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Στην Αυστραλία, το σχέδιο ήταν να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 1,8 GWh στο Townsville στο Κουίνσλαντ.

Μια μελέτη σκοπιμότητας ολοκληρώθηκε το 2019 με επιχορήγηση 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του Κουίνσλαντ και η Εθνική Τράπεζα Αυστραλίας (NAB) διορίστηκε ως οικονομικός σύμβουλος.

Μέχρι το 2021 η Magnis είχε εγκαταλείψει τα σχέδια του Townsville και στράφηκε στο εργοστάσιο των ΗΠΑ που είχε προταθεί για τη Νέα Υόρκη, καθώς και σε ένα έργο γραφίτη στην Τανζανία.

Σε δήλωσή της στις 30/4, η Αυστραλιανή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επενδύσεων (ASIC) ανέφερε ότι η υπόθεσή της αφορά το εργοστάσιο της Νέας Υόρκης (το «αυτοπεριγραφόμενο εμβληματικό έργο» της Magnis) το οποίο διαχειρίζεται η αμερικανική εταιρεία Imperium3 New York (iM3NY).

Σε αυτό η Magnis κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο.

 

Κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας

Η ASIC ισχυρίζεται ότι η Magnis αντιλήφθηκε ότι οι ισχυρισμοί της σχετικά με τη χρηματοδότηση, την αυτοματοποίηση και την ικανότητα παραγωγής κυψελών με ρυθμό 1GWh ετησίως ήταν λανθασμένοι και ότι μαζί με τον Poullas παραβίασαν τους νόμους περί συνεχούς γνωστοποίησης μη ενημερώνοντας έγκαιρα την αγορά γι' αυτό.  

Η Magnis εξέδωσε πολλές ανακοινώσεις ASX μεταξύ 19 Απριλίου 2021 και 31 Μαρτίου 2023, υποστηρίζοντας ότι το εργοστάσιο μπαταριών χρηματοδοτήθηκε πλήρως για την παραγωγή τουλάχιστον 1 GWh κυψελών μπαταρίας ιόντων λιθίου ετησίως - ισχυρισμοί που επαναλήφθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον γνωστοποίησε ότι το εμβληματικό της έργο είχε ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή και θα πετύχαινε πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγή το 2022, μεταβαίνοντας σε 1 GWh μέχρι το τέλος του 2023 και στη συνέχεια σε «διψήφια γιγαβάτ» μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

 

Γιατί η ASIC κατηγορεί Magnis και Poullas

Ωστόσο η ASIC ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα Magnis και Poullas γνώριζαν τον Ιανουάριο του 2023 ότι αυτοί οι ισχυρισμοί και οι προβλέψεις ήταν ανακριβείς και ότι το εργοστάσιο πάλευε να παράγει 300 μπαταρίες την ημέρα.

Η ASIC ισχυρίζεται περαιτέρω ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2023 γνώριζε ότι το εργοστάσιο μπαταριών δεν μπορούσε να κατασκευάζει στοιχεία μπαταρίας χωρίς ελαττώματα σε κλίμακα ή να παράγει περισσότερα από τα ονομαστικά έσοδα από τις πωλήσεις.

Παραλείποντας να το αποκαλύψει αυτό, η ASIC ισχυρίζεται ότι Magnis και Poullas εμπλέκονται σε «παραπλανητική ή παραπλανητική» συμπεριφορά.

«Οι υποχρεώσεις συνεχούς γνωστοποίησης είναι κρίσιμες για τη δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών της Αυστραλίας και οι διευθυντές πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες τους συμμορφώνονται με το καθεστώς συνεχούς γνωστοποίησης.

Σε αυτή την περίπτωση, ισχυριζόμαστε ότι η Magnis και ο εκτελεστικός της πρόεδρος, Frank Poullas, απέτυχαν και στις δύο κατηγορίες, αφήνοντας την αγορά ουσιαστικά ανενημέρωτη και τους επενδυτές αγνοώντας ότι το εργοστάσιο μπαταριών της Magnis ήταν σε άθλια κατάσταση, τόσο οικονομικά όσο και λειτουργικά», δήλωσε ο Joe Longo (Πρόεδρος της ASIC).

 

Η επίσημη θέση της Magnis

Όπως ανέφερε το RenewEconomy, η Magnis τέθηκε σε προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης τον Νοέμβριο του 2021 μετά από αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι ο Poullas βρισκόταν υπό έρευνα από την ASIC.

Εκείνη την εποχή, η εταιρεία επέμεινε στη δήλωση που εκδόθηκε μέσω του ASX ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο και αμφισβήτησε τους «αβάσιμους» ισχυρισμούς της αναφοράς των ΜΜΕ.

Σε μια ενημέρωση των μετόχων της ASX που εκδόθηκε στις 30/4, η Magnis επιβεβαίωσε ότι ασκήθηκε μήνυση από την ASIC και ανέφερε ότι θα «εξετάσει τη δήλωση αξίωσης σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους και θα κρατά ενήμερη την αγορά όπως απαιτείται».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης