Ενέργεια

Περικοπές: Έρχονται αυστηρά πέναλτι για τους ΦΟΣΕ

Περικοπές: Έρχονται αυστηρά πέναλτι για τους ΦΟΣΕ

Από τον ΑΔΜΗΕ η εισήγηση για το πως θα κατανεμηθούν και ποιο θα είναι το ύψος αυτών των προστίμων

 

Σε προτεραιότητα θέτει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης το ζήτημα της διόγκωσης των περικοπών «πράσινης» ενέργειας η οποία παράγεται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες από φωτοβολταϊκά, κατά τις περιόδους χαμηλής ενεργειακής ζήτησης, οδηγώντας σε δυσλειτουργία το ηλεκτρικό σύστημα και ορισμένες φορές στα όρια του black out.


Το θέμα ετέθη στο «μικροσκόπιο» ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), υπό τον υπουργό Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Διαχειριστών του ηλεκτρικού συστήματος και του δικτύου διανομής ρεύματος ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ κ.κ. Μάνου Μανουσάκη και Αναστάσιου Μάνου, του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κ. Δημήτρη Φούρλαρη, της διοίκησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), αλλά και του συμβούλου του πρωθυπουργού επί ενεργειακών θεμάτων κ. Νίκου Τσάφου.

Αυστηροποίηση κυρώσεων

Στο επίκεντρο βρέθηκε η λειτουργία των ΦΟΣΕ (Φορέων Σωρρευτικής Εκπροσώπησης) οι οποίοι διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια μικρών παραγωγών ΑΠΕ και οι διαδικασίες για αυστηροποίηση των κυρώσεων που ισχύουν για την παραβίαση του προγραμματισμού της αγοράς Επόμενης Ημέρας. Όπως τόνισε στη σύσκεψη ο κ. Σκυλακάκης, το πρόβλημα είναι σοβαρό και γι΄ αυτό τα πέναλτι για τους ΦΟΣΕ θα πρέπει να αυστηριοποιηθούν.

Έτσι ανατέθηκε στον ΑΔΜΗΕ να ετοιμάσει μια εισήγηση για το πως θα κατανεμηθούν και ποιο θα είναι το ύψος αυτών των προστίμων, το οποίο θα υποβληθεί στη ΡΑΑΕΥ που θα το αξιολογήσει και θα το θέσει σε δημόσια διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε τροποποίηση του κώδικα προμήθειας για τους ΦΟΣΕ και τις περικοπές.

Επίσης, θα εξεταστούν σενάρια για το τι θα συμβεί εάν αλλάξει το πλαίσιο με τις αρνητικές τιμές. Σήμερα στη χονδρεμπορική αγορά οι προσφορές που υποβάλλουν είναι κοντά στο μηδέν ώστε να μην αναστέλλονται οι πληρωμές των έργων ΑΠΕ που εκπροσωπούν με συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής καθώς, εάν η ΤΕΑ μηδενίσει ή γίνει αρνητική για διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών τότε χάνουν την ταρίφα.

Μόνο ΑΠΕ με δυνατότητα ελέγχου της παραγωγής στο σύστημα

Που έγκειται το πρόβλημα με τους ΦΟΣΕ; Ουσιαστικά έχει παρατηρηθεί ότι πολλές ημέρες ενώ έχει πωληθεί μόνο ένα μικρό μέρος της παραγωγής των μονάδων που εκπροσωπούν στην προημερήσια αγορά, εγχέουν το σύνολο της παραγωγής τους στη real time αγορά, δημιουργώντας συνθήκες αυξημένων περικοπών. Κι αυτό διότι δεν διαθέτουν δυνατότητα ελέγχου της παραγωγής τους.

Ένα από τα μέτρα, που ετέθη από τον ΑΔΜΗΕ στη χθεσινή σύσκεψη είναι ότι «δεν πρέπει να συνδέεται πλέον κανένα νέο έργο ΑΠΕ στο σύστημα χωρίς να έχει τη δυνατότητα ελέγχου της παραγωγής του όταν χρειάζεται». Σύμφωνα με τον Διαχειριστή στην αγορά θα πρέπει να μπαίνουν όσα έργα ΑΠΕ εντάσσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην προημερήσια αγορά.

Επίσπευση των εφαρμοστικών αποφάσεων

Εξάλλου. στελέχη του ΥΠΕΝ έθεσαν ζήτημα αλλαγής στις μετρήσεις που κάνουν οι ΦΟΣΕ, η οποία σήμερα γίνεται ανά μήνα, ενώ ιδανικά θα έπρεπε να γίνεται ανά ημέρα. Επίσης, αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις που προβλέπει ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε, ο οποίος περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις περικοπές.

Ειδικότερα, προβλέπεται υπουργική απόφαση για τα όρια επιβολής των περικοπών, τις αρχές και την προτεραιότητα επιβολής τους κλπ., απόφαση για τη θέσπιση ενός μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μεταξύ παραγωγών κλπ. Όσον αφορά στα «διακοπτικά» εργαλεία ενέργειας που προβλέπει ο νόμος για τον ΔΕΔΔΗΕ για τα έργα ΑΠΕ, αναμένεται, όπως συμφωνήθηκε χθες, να επισπευσθεί η λειτουργία τους και να συνοδεύονται με ποινές. Όπως άλλωστε ειπώθηκε στη σύσκεψη, ο έλεγχος της παραγωγής του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ είναι απαραίτητος για την ευστάθεια του συστήματος.

Επίσης, έγινε και αναφορά στη ρύθμιση που ετοιμάζεται για την αλλαγή των ωρών φθηνότερου τιμολογίου με στόχο την αύξηση της ζήτησης κατά τις μεσημεριανές ώρες ώστε να μην χάνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, κυρίως τις ώρες 11.00 με 17.00.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης