Τελευταία Νέα

Οι άγνωστες πτυχές του φυσικού υδρογόνου περιορίζουν τις προσδοκίες εντός της 10ετίας

Οι άγνωστες πτυχές του φυσικού υδρογόνου περιορίζουν τις προσδοκίες εντός της 10ετίας

Κορυφαία στελέχη ενεργειακών εταιρειών εξέφρασαν ανησυχίες για το καύσιμο λόγω έλλειψης εγγυήσεων για πραγματοποίηση επενδύσεων

 

Οι ενεργειακές εταιρείες BP και Repsol, καθώς και η νεοσύστατη εταιρεία H2 Green Steel, ζητούν προσοχή και συγκράτηση σχετικά με τις προοπτικές για το λεγόμενο λευκό υδρογόνο.

 

Το φυσικό υδρογόνο έχει προκαλέσει ένα κύμα… διαφημιστικής εκστρατείας τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά το επιχείρημα του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Η.Π.Α.

Ωστόσο, οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και πράσινου υδρογόνου, εφιστούν την προσοχή σχετικά με τις προοπτικές για το φυσικό H2, άποψη που διατύπωσαν στην πρώτη ημέρα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για το Υδρογόνο στο Ρότερνταμ (13/5).

Η Kajsa Ryttberg-Wallgren (Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για το υδρογόνο στην start-up H2 Green Steel) επαίνεσε για το οικονομικό κλείσιμο ενός εργοστασίου άμεσης μείωσης σιδήρου με βάση ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου στη Σουηδία. Μάλιστα σημείωσε ότι ενώ η εταιρεία εξέταζε το φυσικό H2 ως επιλογή, δεν θα βασίσει κανένα από τα επερχόμενα έργα του σε αυτήν την πηγή.

«Το έχουμε υπόψη μας όταν εξετάζουμε την επιλογή τοποθεσίας, αλλά δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε σήμερα. Όταν λέω «σήμερα», εννοώ κάτι που μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2030».

Η Ryttberg-Wallgren πρόσθεσε ότι η πλευρά της άμεσης μείωσης του σιδήρου της επιχείρησης της H2 Green Steel είναι ήδη εντάσεως κεφαλαίου, απαιτώντας μια σταθερή ροή υδρογόνου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του περιουσιακού στοιχείου.

«Δεν μπορούμε να το χτίσουμε κάπου όπου δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παίρνουμε υδρογόνο».


Ανησυχίες για το πώς και πού εμφανίζεται το φυσικό υδρογόνο

Εν τω μεταξύ, οι παραδοσιακές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με το πώς και πού εμφανίζεται το φυσικό υδρογόνο για να δημιουργήσουν μια επιχειρηματική υπόθεση για γεωτρήσεις σήμερα.

water molecule model, Science or medical background, 3d illustration.

«Η άποψή μου είναι ότι η επιστήμη πρέπει να αντιμετωπίσει την προβλεψιμότητα, τις τεχνικές για να προσδιορίσει πού συμβαίνει, πόσο όγκο, κ.λπ.», δήλωσε ο Felipe Arbelaez (ανώτερος Αντιπρόεδρος για τη δέσμευση και αποθήκευση υδρογόνου και άνθρακα στη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου BP), αν και σημείωσε ότι η εταιρεία εξετάζει το φαινόμενο ως πιθανή πηγή H2.

«Όταν είναι εκεί, είναι αρκετά εύκολο, αλλά το να έχεις βιώσιμους όγκους μεγάλης κλίμακας είναι μια διαφορετική ιστορία.

Το να μπορείς να προβλέψεις πού μπορείς να τρυπήσεις και να το βρεις είναι μια διαφορετική ιστορία», είπε, προσθέτοντας ότι το πεδίο ήταν «ακόμα πολύ μακριά» από την ωριμότητα της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παρόμοιες αντιρρήσεις εξέφρασε και η Maribel Rodríguez Olmo (επικεφαλής της επιχείρησης υδρογόνου της εταιρείας πετρελαίου Respol).

«Θα πρέπει να λάβουμε περισσότερους πραγματικούς αριθμούς όχι μόνο για την ποσότητα του υδρογόνου που θα μπορούσε να εξαχθεί, αλλά και για την καθαρότητα του υδρογόνου», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτοί είναι κρίσιμοι για να μπορούμε να υπολογίσουμε το τελικό ισοπεδωμένο κόστος του υδρογόνου. στο σημείο χρήσης.

Αναλύουμε πολύ βαθιά αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι πιθανό να το διερευνήσουμε βραχυπρόθεσμα».

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών SLB (πρώην Schlumberger) εξετάζει επίσης το φυσικό υδρογόνο καθώς και την προτεινόμενη μέθοδο πρόκλησης τεχνητού σχηματισμού Η2 με διέγερση πετρωμάτων πλούσια σε σίδηρο, αλλά έχει εντοπίσει πιθανές παγίδες και με τις 2 πηγές.

«Η πρόκληση είναι ότι το υδρογόνο είναι εξαιρετικά αντιδραστικό, οπότε το πώς αυτός ο γεωλογικός σχηματισμός μπορεί να παγιδεύσει το υδρογόνο με καθαρό τρόπο και να μην αντιδράσει με κάτι άλλο είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Rafael Fejervary (Διευθυντής υδρογόνου για την εταιρεία).

Πρόσθεσε ότι τα ερωτήματα ήταν ακόμη αναπάντητα όσον αφορά την παραγωγή H2 με έγχυση ατμού σε πετρώματα πλούσια σε σίδηρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης