Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Οι προκλήσεις της διοίκησης Μανουσάκη για την επόμενη ημέρα στον ΑΔΜΗΕ

Οι προκλήσεις της διοίκησης Μανουσάκη για την επόμενη ημέρα στον ΑΔΜΗΕ
Το πρώτο βήμα της οργανωτικής αναδιάρθρωσης της εταιρίας θα αφορά στην τοποθέτηση εκ μέρους της κινεζικής State Grid αναπληρωτών διευθυντών στους τομείς Οικονομικών, Προμηθειών και Νέων Έργων
Η αλλαγή κουλτούρας του ΑΔΜΗΕ σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας τους είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της εταιρίας προκειμένου να οδηγήσει τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νέα φάση της ιστορίας του.
Ο Μάνος Μανουσάκης από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και ο Γιάννης Μάργαρης από τη θέση του αντιπροέδρου, καλούνται να σχεδιάσουν, αλλά και να δημιουργήσουν έναν νέο ΑΔΜΗΕ που θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία και θα παράγει κέρδη για τους μετόχους της.
Μια εταιρία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και άρα λογοδοτεί στους μετόχους της διασποράς, ενώ παράλληλα έχει έναν μεγάλο ιδιώτη μέτοχο την κινεζική State Grid, σε ρόλο στρατηγικού εταίρου για το δημόσιο.
Καλούνται επίσης να διαμορφώσουν έναν Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας που οι επιλογές του βασίζονται απολύτως στους κανόνες της αγοράς, αντιμετωπίζει ισότιμα τους όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και διαχειρίζεται με τον βέλτιστο τρόπο τις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας.
Όλα αυτά δεν είναι απλή υπόθεση, και για να γίνουν, όπως προανήγγειλε ήδη ο κ. Μανουσάκης, τα πρώτα βήματα της νέας διοίκησης θα περιλαμβάνουν την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΑΔΜΗΕ.

Κινέζικα μάτια στα κρίσιμα πόστα

Μια αναδιάρθρωση, που θα αφορά κατ’ αρχήν, την τοποθέτηση εκ μέρους της State Grid, αναπληρωτών διευθυντών στα κρίσιμα πόστα των διευθύνσεων Οικονομικών, Προμηθειών και Νέων Έργων.
Επίσης η οργανωτική αναδιάρθρωση θα στοχεύσει στη διαμόρφωση κουλτούρας αγοράς, διαχείρισης παγίων, εξοικονόμησης κόστους και εξεύρεσης νέων πηγών εσόδων.
Όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ γνωρίζουν πολύ καλά να «τρέχουν» τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.
Ωστόσο θα πρέπει όλα να γίνεται με γνώμονα τους κανόνες της αγοράς και με την επίγνωση ότι οι επιλογές προκαλούν κόστη στους παίκτες της.
Υπενθυμίζουν εξάλλου πως μέχρι τώρα οι τιμολογήσεις της μητρικής εταιρίας εμφάνιζαν ανοχή και μη τήρηση των διαδικασιών με αποτέλεσμα να σωρευθούν ελλείμματα.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η έφοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού το Φεβρουάριο στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ.
Πέραν αυτών το αμέσως προσεχές διάστημα ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας βελτιώσεις που θα υποδειχθούν από τη ΡΑΕ, τις μελέτες επάρκειας και ευελιξίας του συστήματος αλλά και να κάνει την πρόταση του για τις νέες ταρίφες.
Επίσης θα πρέπει να προωθήσει με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες αναβάθμισης των συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείριση του δικτύου εν όψει της εφαρμογής του target model.
Τέλος καλείται να επιταχύνει τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης, αλλά και να σχεδιάσει τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου, καθώς και να προσδιορίσει τη θέση του στο μεγάλο έργο του Eurasia Interconnector, ο οποίος αποτελεί στρατηγική επιλογή για την State Grid.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης