Αναλύσεις

Προαναγγέλεται το "ακριβό παιχνίδι" των καθυστερήσεων και στη γ΄ αξιολόγηση

Προαναγγέλεται το
Ο Νίκος Βούτσης σε πλήρη συμπόρευση και προσυνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου προϊδέασε, σχεδόν προανήγγειλε, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις στο κλείσιμο της νέας αξιολόγησης
Με το βλέμμα στραμμένο στην “τρίτη και φαρμακερή” αξιολόγηση στις αρχές Οκτωβρίου 2017, είναι ο πρωθυπουργός και το Οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας ότι τα δύσκολα είναι πλέον μπροστά.
Τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο πακέτο της επόμενης αξιολόγησης και η διαχείρισή τους σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν αποτελέσει το αποκλειστικό αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα.
Στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, καταγράφονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 83 «βασικά παραδοτέα», προαπαιτούμενα για τους επόμενους μήνες, πολλά από τα οποία έχουν προθεσμία τον Σεπτέμβριο 2017, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι το φορολογικό πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα, το 2019, αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς, κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του, για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επέλεξε πριν τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές, κλείνοντας τη Βουλή, να ανοίξει το ζήτημα τις καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και της επαναδιαπραγμάτευσης των υψηλών πλεονασμάτων.
Ο Νίκος Βούτσης σε πλήρη συμπόρευση και προσυνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου προϊδέασε, σχεδόν προανήγγειλε, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Επαναδιαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα

Και αυτό διότι τα “βαριά” μέτρα που προβλέπονται στην αξιολόγηση δεν πρέπει να “κλειδώσουν” ή να ανακοινωθούν ως συμφωνημένα ή να διαπραγματεύονται και να γίνονται διαρροές από τους θεσμούς, πριν την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά να κρυφτούν κάτω από το χαλί του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου μέχρι να φύγει ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα ο κ. Βούτσης ο οποίος μετέχει στον πρωινό καφέ του πρωθυπουργού και συνομιλεί μαζί του σχεδόν καθημερινά, πρόλαβε να ρίξει την ευθύνη των νέων καθυστερήσεων στου δανειστές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές θα οφείλονται στην ασυνέπεια η οποία χαρακτηρίζει κάποιους θεσμούς οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουν μηδενίσει το κοντέρ πάνω σε πολύ κρίσιμα ζητήματα στην αρχή της εκάστοτε διαπραγμάτευσης».
Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέφερε και το ζήτημα της επίτευξης του στόχου των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5%, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «πολύ βαριά», για να συμπληρώσει ότι «είναι ανοιχτή μπροστά μας η δυνατότητα, εφόσον πάει καλά η οικονομία, με πρόσημο αναπτυξιακό, να υπάρξει και επαναδιαπραγμάτευση, με συναίνεση προφανώς και αυτών των μεγάλων πλεονασμάτων».
Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του θα επιχειρήσουν και πάλι να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, χάνοντας πολύτιμο και “ακριβό” χρόνο στην διαπραγμάτευση, προκειμένου η τρίτη αξιολόγηση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν, να μην του χαλάσουν τη φιέστα της ΔΕΘ στην οποία ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το νέο success story.
Άλλωστε στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται φορολογικά, δημοσιονομικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά, ενεργειακά μέτρα αλλά και θέματα του υπερταμείου όπως:
-Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων
-Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά
-Επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων
-Τον επαναϋπολογισμό και έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου
-Την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης