Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

O οίκος Fitch αναβαθμίζει το outlook της Ελλάδος στις 18 Αυγούστου

O οίκος Fitch αναβαθμίζει το outlook της Ελλάδος στις 18 Αυγούστου
Στις 18 Αυγούστου ο Fitch αναβαθμίζει το outlook της Ελλάδος με πιθανότητα 60%.
Μια πλασματική εικόνα βελτίωσης εμφανίζει η ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς ενώ στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια η απόδοση μειώνεται στο 1,95% λόγω ζήτησης, στην πραγματική αγορά ομολόγων, δηλαδή των 3, 5 και 10 ετών οι αποδόσεις αυξάνονται.
Στα έντοκα γραμμάτια η βελτίωση είναι εύλογη, καθώς αυξάνονται οι προσφορές και ζήτηση και έτσι τα επιτόκια υποχωρούν.
Όμως αυτή η βελτίωση δεν αντικατοπτρίζει συνολικά την εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων.
Στην 10ετία που είναι και το ομόλογο αναφοράς, τα επιτόκια αυξάνονται οριακά και αυτό αποδεικνύει ότι ακόμη απαιτείται χρόνος και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Οι αποδόσεις των μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων στην Ελλάδα θα βελτιωθούν αισθητά εφόσον κλείσει η 3η αξιολόγηση έγκαιρα και θετικά για την οικονομία.
Η ελληνική 10ετία λήξης 24/2/2027 βρίσκεται μεταξύ 87,73 με 88,77 μονάδων βάσης με απόδοση μεταξύ 5,50% και 5,35%.
Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις 8 Ιουλίου του 2015.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 506 μονάδες βάσης από 503 μονάδες βάσης.
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,52 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 3,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 99,23 μονάδες βάσης και μέση απόδοση αγοράς 4,55% με απόδοση αγοράς 4,58% και απόδοση πώλησης 4,52%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.

Στις 18 Αυγούστου η Fitch αναβαθμίζει το outlook της Ελλάδος με πιθανότητα 60%

Στις 18 Αυγούστου του 2017 ημέρα Παρασκευή ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Fitch rating θα αναβαθμίσει την προοπτική outlook της Ελλάδα από σταθερό σε θετικό με πιθανότητα 60% ή θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα κατά 1 βαθμίδα σε CCC+ από CCC με πιθανότητα 40%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση την Fitch η Ελλάδα απέχει 8 βαθμίδες από το να καταστεί invesment grade δηλαδή να αποκτήσει επενδυτικό βαθμό.
Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της αναβάθμισης του outlook της οικονομίας θα πρόκειται για μια ουδέτερη είδηση καθώς η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα 2 κλίμακες χαμηλότερα από την Standard and Poor's σε B-.
Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας θα πρόκειται για μια σχετικά θετική είδηση καθώς η Fitch θα βαθμολογεί την Ελλάδα 1 κλίμακα χαμηλότερα από την Standard and Poor's σε B-.
Ως γνωστό η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία που την τρέχουσα περίοδο δίνει στην Ελλάδα η Standard and Poor's.
Οποιαδήποτε βαθμολογία χαμηλότερη από Β- είναι μια μέτρια έως αδιάφορη είδηση για τις αγορές.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι σε ένα καλό σενάριο η Ελλάδα για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα (είναι η τρέχουσα βαθμολογία της Πορτογαλίας) θα χρειαστούν 5 χρόνια τουλάχιστον.
Πρόσφατα στις 21 Ιουλίου η Standard and Poor's επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-», αναθεωρώντας ωστόσο επί τα βελτίω τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) σε θετικές, από σταθερές που ήταν μέχρι πρότινος.  Την ίδια στιγμή, προέβλεψε πως δε θα χρειαστεί νέος γύρος ανακεφαλαιοποιήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, παρά το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος, η μεταβολή του outlook αντανακλά την προσδοκία ότι το ελληνικό χρέος και το κόστος εξυπηρέτησής του θα μειωθούν σταδιακά, με υποστήριξη από την ανάκαμψη, τη θέσπιση νομοθετικών και δημοσιονομικών μέτρων έως το 2020 και τη δέσμευση των πιστωτών της χώρας για περαιτέρω την κατάσταση βιωσιμότητα του χρέους.
Το Eurogroup, στις 15 Ιουνίου 2017, συμφώνησε να εκταμιεύσει τη δόση και να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να παρέχει περαιτέρω ελάφρυνση στα δάνεια από τον ESM/EFSF, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (31 Αυγούστου 2018).
Ο οίκος αναμένει τα χρεολύσια του ελληνικού χρέους να κορυφωθούν το 2019 σε περίπου 13,5 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, αναμένει από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί μέσω της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης