Αναλύσεις

El Erian: Τα 3 σενάρια στα οποία θα πρέπει να βασίζονται οι επενδυτές

El Erian: Τα 3 σενάρια στα οποία θα πρέπει να βασίζονται οι επενδυτές
Οι επενδυτές πρέπει να επωφεληθούν από τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους σε δείκτες της αγοράς και από τη συγκέντρωση συγκεκριμένων στοιχημάτων εταιρειών ή χωρών σε καταστάσεις όπου υπάρχει μια συντριπτική περίπτωση για στενές ιδιοσυγκρασιακές επιρροές
Εάν αυξάνετε τις μακροπρόθεσμες θέσεις σας σε μετοχές και άλλα risk assets στις τρέχουσες αποτιμήσεις της αγοράς, πιθανότητα τοποθετείστε -εν γνώσει σας ή όχι- σε ένα συνδυασμό τριών παραγόντων που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές αποδόσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση σχεδιάζετε να πουλήσετε τις συμμετοχές σας σε κάποιον ο οποίος κάνει ή θα κάνει το ίδιο.
Αυτό επισημαίνει στο άρθρο του στο Bloomberg, o Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, ο οποίος τονίζει ότι η κατανόηση της σημασίας αυτών των τριών σεναρίων τόσο σε σχετικούς όσο και σε απόλυτους όρους, υποδηλώνει όχι μόνο την πιθανότητα ο εκάστοτε επενδυτής να δικαιωθεί με την πάροδο του χρόνου αλλά και τις τάσεις που πρέπει να εφαρμόζετε στο τρέχον risk-on χαρτοφυλάκιο του.
Σύμφωνα με τον ίδιο μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σήμερα είναι η εξειδίκευση των σεναρίων-παρόντων που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές τους αποδόσεις.
Αυτά τα σενάρια είναι: η ενδογενής οικονομική και χρηματοοικονομική εξυγίανση, οι πολυαναμενόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες και τα μεγαλύτερα κύματα ρευστότητας.
Με τη συγχρονισμένη ανάκαμψη της ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να εξυγιαίνεται καθώς οι εξελίξεις στην Ευρώπη και οι αναδυόμενες παγκόσμιες τάσεις στις ΗΠΑ συμβάλλουν στην τόνωση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων και της κατανάλωσης, μειώνοντας εν μέρει την πίεση προς τα κάτω για τη δυνητική ανάπτυξη, περιορίζοντας τις ανησυχίες για τις αυξημένες τιμές των assets και ενισχύοντας το εύρος για την ομαλή εξομάλυνση των αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες με συστημική σημασία.
Σε αυτό το πρώτο σενάριο, οι επενδυτές πρέπει να επωφεληθούν από τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους σε δείκτες της αγοράς και από τη συγκέντρωση συγκεκριμένων στοιχημάτων εταιρειών ή χωρών σε καταστάσεις όπου υπάρχει μια συντριπτική περίπτωση για στενές ιδιοσυγκρασιακές επιρροές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τα παθητικά προϊόντα χαμηλού κόστους που επενδύουν σε μεγάλες δημόσιες αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν καλά.
Αυτή η σταδιακή διαδικασία εξυγίανσης μπορεί να υπερκεραστεί με μια ουσιαστική επιτάχυνση των πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση των διαρθρωτικών εμποδίων στην ανάπτυξη, στην επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής επέκτασης, στη μείωση των κρατικών χρεών και σ βελτίωση του συντονισμού της παγκόσμιας πολιτικής.
Σε αυτό το δεύτερο σενάριο, ένα risk on χαρτοφυλάκιο επωφελείται από ένα πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ενεργητικής διαχείρισης επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός που ενσωματώνει έναν προσεκτικό εντοπισμό των νικητών και των ηττημένων από δράσεις πολιτικής.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για τη φορολογική μεταρρύθμιση, την υποδομή, τη μείωση του χρέους και την ισορροπία μεταξύ της νέας ρύθμισης και της χαλάρωσης των παλαιών ρυθμίσεων.
Το τρίτο και τελευταίο σενάριο βασίζεται σε λόγους ρευστότητας.
Εδώ, η συνεχής εισροή κεφαλαίων στην αγορά από τις κεντρικές τράπεζες και τους ισολογισμούς με υψηλή ρευστότητα των πολύ κερδοφόρων εταιρειών συνεχίζει να πηγαίνει προς τα χρηματοοικονομικά assets σε όλες σχεδόν τις γωνιές του κόσμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης