Αναλύσεις

Τσίπρας για ΗΠΑ: Οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν - Μετά το μνημόνιο η συμφωνία για τα F16 - Τι είπε στο Brookings

Τσίπρας για ΗΠΑ: Οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν - Μετά το μνημόνιο η συμφωνία για τα F16 - Τι είπε στο Brookings
Θεωρείται πια δεδομένο πως η χώρα βγαίνει από τα προγράμματα στήριξης είπε ο πρωθυπουργός
Τη θέση ότι το ταξίδι στις ΗΠΑ πήγε εξαιρετικά καλά και ότι οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των επαφών που είχε το τελευταίο πενθήμερο στις ΗΠΑ.
Σε δήλωσή του στους Έλληνες δημοσιογράφους στο Blair House, για τα συμπεράσματα του αναχωρώντας από την Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν, τόσο κατά τις επαφές σε θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή με τον πρόεδρο Donald Trump και τον αντιπρόεδρο M. Pence όσο και στις επαφές που είχε πέρα από το θεσμικό πλαίσιο - με επιχειρηματίες, επενδυτές, οργανώσεις της ομογένειας.
Υπογράμμισε ότι σε όλες τις συναντήσεις υπήρξε μια κοινή παραδοχή ότι «η Ελλάδα επιστρέφει», ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και στροφής που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις επιδόσεις της οικονομίας αλλά και από τις διαθέσεις που κατέγραψε μεταξύ των επενδυτών απέναντι στη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι κυρίως στις επαφές του με επιχειρηματίες, σε αντίθεση με ό,τι συναντούσε σε επαφές που είχε παλιότερα, είτε στις ΗΠΑ είτε αλλού, η συζήτηση δεν περιστρεφόταν πλέον στις μεταρρυθμίσεις και στο πότε θα τις υλοποιήσει η Ελλάδα, αλλά από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία και η χώρα ακόμα και πριν την περίοδο των μνημονίων, δηλαδή από τα θέματα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων, ορθότερης λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.
«Κάτι που δείχνει ότι θεωρείται πια δεδομένο πως σε μεγάλο βαθμό έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα βγαίνει από τα προγράμματα στήριξης» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στις θεσμικές συναντήσεις του τόνισε ότι «υπήρξε η ευρύτατη δυνατή στήριξη και υποστήριξη της Ελλάδας τόσο στις δημόσιες δηλώσεις όσο και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις».
«Ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικές οι δηλώσεις του προέδρου (Τραμπ) για την ανάγκη στήριξης, για την έξοδο από την κρίση, για την επιστροφή της Ελλάδας και για τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει και η προτροπή του προς τους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για τις κατ' ιδίαν συνομιλίες στο πλαίσιο των θεσμικών επαφών που είχε, σημείωσε ότι «οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν, όχι μόνο να δώσουμε την εικόνα, αλλά να πάρουμε και μια ανταπόκριση σε ό,τι αφορά το αίτημά μας για στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και σε ό,τι αφορά το αίτημά μας για τη διατήρηση των ισορροπιών στην ευαίσθητη περιοχή, σε σχέση με την Τουρκία, και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας και σημασίας της χώρας».  
Ειδικότερα αναφορικά με την συζήτηση για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών, τόνισε πως «πήραμε μια διαβεβαίωση πολύ σημαντική, ότι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή, ίσως μια από τις συμφωνίες που η Ελλάδα δεν έχει ξαναπετύχει σε επίπεδο κόστους».
«Διότι στην ουσία πάνω από το μισό του κόστους δεν θα καταβληθεί από την ελληνική πλευρά.
Αυτή είναι η συζήτηση, δεν έχουμε καταλήξει», σημείωσε ο κ.Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «κι αυτό γίνεται απολύτως αντιληπτό από την αμερικανική πολιτική ηγεσία, ότι δεν είναι ένα οικονομικό ζήτημα, είναι ζήτημα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας η διατήρηση των ισορροπιών».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως θεωρεί σημαντικό ότι η συζήτηση δεν έκλεισε μόνο με αβροφροσύνη εκατέρωθεν αλλά και με μια κοινή ομάδα εργασίας, του Έλληνα και του Αμερικανού υπουργού, για να υπάρξει «follow-up» η συνέχιση και η παρακολούθηση όσων συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν και της πορείας υλοποίησης τους.
«Σημαντικός σταθμός, που επιβεβαιώνει αυτή την εμβάθυνση της συνεργασίας των δυο πλευρών είναι η  επόμενη ΔΕΘ όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα - μια έκθεση με διεθνή ακτινοβολία που έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.
Η επόμενη έκθεση θα επικεντρωθεί στα θέματα νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.
Υπ' αυτή την έννοια την ευθύνη για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες -αλλά και πιθανότατα τα πολιτικά πρόσωπα που θα έρθουν στα εγκαίνι α- από την αμερικανική πλευρά θα την έχει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα και από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα τόσο ως προς τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν, δηλαδή επικοινωνιακά, αλλά και για την ουσία», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κυβερνητικές πηγές για τα F16: Η συμφωνία θα αρχίσει όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια – Αφορά 1,1 δις σε βάθος 10ετίας

Την θέση ότι η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F16 αρχίσει όταν η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια και ότι αυτή αφορά το ποσό του 1,1 δις ευρώ σε βάθος 10ετίας διατυπώνουν κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρουν από τα 2,4 δισ, το 1,1 δισ είναι το καθαρό κόστος που θα επιβαρυνθεί η ελληνική πλευρά και μάλιστα αυτό σε βάθος δεκαετίας.
Αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και πως αυτό που συζητά αυτή την ώρα η Ελλάδα, είναι η ελληνική πλευρά να δαπανήσει περίπου 1,1 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τον εκσυγχρονισμό 85 - 95 αεροσκαφών.
«Τα υπόλοιπα μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται διάφοροι φόροι και διάφορα αντισταθμιστικά θα τα αναλάβει η αμερικανική πλευρά.
Στην  αμερικανική πλευρά κατανοούν πως δεν είναι ζήτημα οικονομικό, αλλά ευαίσθητο γεωπολιτικό, ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή» αναφέρουν οι πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν επίσης πως οι ειδικοί στο υπουργείο Άμυνας τονίζουν πως είναι μια συμφωνία που είναι εξαιρετικά επωφελής για την ελληνική πλευρά και δεν έχει υπάρξει παρόμοια στο παρελθόν.
Επιπλέον, συμπληρώνουν πως η τελική συμφωνία θα είναι περίπου την άνοιξη του 2018 και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός «είναι ανοικτός ανά πάσα στιγμή να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» ή και πως αν η αντιπολίτευση ζητήσει ενημέρωση στη Βουλή, είναι στη διάθεσή τους και δεν έχει καμία αντίρρηση.
Παρόλο αυτά υπογραμμίζουν ότι δεν προτίθεται να πάρει ο ίδιος μια τέτοια πρωτοβουλία και ασκούν έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας ότι καθώς αυτά είναι σοβαρά θέματα, θα ήταν προτιμότερο να ρωτούν πρώτα να μάθουν και μετά να βγάζουν ανακοινώσεις και να προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες, «γιατί αναγκάζονται να οδηγούνται σε αυτοδιαψεύσεις».
Επιπλέον επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των F16, καθώς αν αυτό δεν συμβεί, πλέον με τα νέα δεδομένα, θα έχουμε έναν στόλο ο οποίος δεν θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «διπλή γκάφα» στην οποία υπέπεσε η ΝΔ επισημαίνοντας αφενός ότι βγήκε εχθρικά απέναντι σε κάτι το οποίο, αν στοιχειωδώς είχαν ρωτήσει τους αρμόδιους για τα θέματα του υπουργείου Άμυνας, θα τους έλεγαν πως είναι κάτι που το συζητούν εδώ και χρόνια και είναι ανάγκη για την Αεροπορία αφετέρου, ότι έτρεξαν να τοποθετηθούν για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ενώ η αίσθηση που υπάρχει από αυτούς που ξέρουν είναι πως είναι μια επωφελής συμφωνία.
Υπογραμμίζουν επιπλέον ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά ότι, αντίθετα, «προβαίνει στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για να μην είναι αναξιοποίητα αυτά τα οποία έχουμε», «έχουμε την εθνική ευθύνη να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων».
Ως προς ένα άλλο ζήτημα γύρω από το οποίο επίσης προκλήθηκε «θόρυβος», αυτό της βάσης της Σούδας, οι ίδιες πηγές εκφράζουν απορία για την έκταση που πήρε το θέμα, καθώς τονίζουν ότι δεν υπήρξε αντικείμενο συζήτησης για την Σούδα, πέρα από το ότι υπήρξε αναφορά στην αξία της και στη σημασία της και στις πολύ ουσιαστικές διευκολύνσεις που δίνονται εκεί για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Όσον αφορά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τον «αναβαθμισμένο ρόλο και κύρος της Ελλάδας τα τελευταία 2,5 χρόνια», τονίζοντας ότι στην αρχή της κρίσης η χώρα είχε περάσει περίοδο αναξιοπιστίας και αντιμετωπιζόταν ως «μαύρο πρόβατο», συνώνυμη της χρεοκοπίας και της διαφθοράς, και πως, αντίθετα, τώρα «η Ελλάδα είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη στο διεθνές στερέωμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Για το ΔΝΤ, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία αποκτά ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργείται ένα πλαίσιο που διασφαλίζεται ότι η χώρα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, το Ταμείο δεν έχει λόγο να επιμένει σε προβλέψεις και απαιτήσεις που διαψεύδονται.
Εκτιμούν επίσης ότι καθώς υπάρχει η προϊστορία των λανθασμένων προβλέψεων, το Ταμείο για λόγους ισχυρής αξιοπιστίας θα επιμείνει στο να κερδίσει κάτι σημαντικό για να ανακτήσει την αξιοπιστία του, και αυτό είναι το θέμα του χρέους.
Αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει αποφασιστικότητα στο Ταμείο, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ευρωπαϊκή πλευρά, να μην τραβήξουν σε μάκρος οι συζητήσεις, γιατί κάτι τέτοιο επίσης θα έπληττε την αξιοπιστία του, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές.
Οι υψηλά ιστάμενες πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται έχει ορίζοντα αφετηρίας τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και ορίζοντα τερματισμού το τέλος του Φεβρουαρίου, όποτε είναι και το deadline για το stand by arrangement που έχει υπογράψει το Ταμείο.
Εκτιμούν συνεπώς ότι δεν υπάρχει προοπτική να μπούμε στην άνοιξη.
«Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι να τελειώνει», υπογραμμίζουν και σχολιάζουν ως προς το θέμα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ: «μέσα ή έξω, πρέπει να τελειώνουμε».
Σημειώνουν ότι «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και στο βαθμό που αυτή γίνει έτσι, όπως προσδοκούμε και δουλεύουμε, στην ώρα της, θα βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το Ταμείο για την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης διευθέτησης σε σχέση με το χρέος».
Σχολιάζουν πως, καθώς η αρχική εντύπωση που της είχε δοθεί ήταν πως αυτή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα εμπλεκόταν τόσο ενεργά στο θέμα, προκάλεσε θετική έκπληξη στην ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση, όπως έκανε και η προηγούμενη, επιμένει στην ανάγκη και υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικός και ως προς αυτό το θέμα, και στις δηλώσεις του.
Όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, αναφέρεται πως το ακριβές ποσό θα μπορέσει να προσδιοριστεί προς το τέλος Νοεμβρίου όταν θα υπάρχει η πλήρης εικόνα για το υπέρ-πλεόνασμα και πως η εκτίμηση είναι πως θα βρίσκεται περίπου στο 1 δισ.
«Θα κατευθυνθεί σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Η λογική μας δεν είναι πελατειακή για μια συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά θα είναι εισοδηματικά κριτήρια», σημειώνουν, εξηγώντας ότι συνεπώς θα πιάνει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και ευρύτερα στρώματα.
Συμπληρώνουν δε πως οι θεσμοί είναι ενήμεροι και πως έχει ήδη συζητηθεί.
Σε ερώτηση για τις εντυπώσεις που άφησε στον πρωθυπουργό η επαφή με τον Donald Trump, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε μια καλή χημεία, υπογραμμίζοντας πως είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικές θέσεις, απόψεις και εκτιμήσεις.
Τονίζουν δε πως «χημεία δεν σημαίνει συμφωνία», αλλά σημαίνει ότι υπήρχε μια κατανόηση στο τι ζητούσαμε, τι λέγαμε και τι δεν λέγαμε.
Οι υψηλά ιστάμενες πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι, με όποιον κι αν βρίσκεται στην ηγεσία των ΗΠΑ, να διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες ώστε να πάρει όσα περισσότερα μπορεί για τη χώρα μας.

O A. Τσίπρας στο Brookings

Έχουν αλλάξει πολλά από το 2013 που ήρθα για πρώτη φορά στο Brookings Institute ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του με τίτλο "Η Ελλάδα σε μια νέα εποχή: Πυλώνας σταθερότητας και οικονομικό κέντρο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων" στο ομώνυμο ινστιτούτο.
 Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας "η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στη φτώχεια, ωστόσο επέστρεψε και εισέρχεται σε μία νέα εποχή".
Επίσης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σταθερή σχέση ΗΠΑ και Ελλάδας η οποία είναι πιο σημαντική "καθώς εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τόνισε ότι "ηΗ προστασία των δικαιωμάτων της Ελλάδας ενάντια σε όσους θέλουν να τα καταπατήσουν είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για τις αμυντικές δαπάνες.
Η βάση της Σούδας βοηθά ώστε να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών για την τρομοκρατία και τους κινδύνους στην περιοχή.
Η Ελλάδα σέβεται τις δημοκρατικές αξίες και το διεθνές δίκαιο ακόμη και στις πολύ δύσκολες εποχές που πέρασε.
Η Ελλάδα παραμένει μία χώρα που προωθεί τον διάλογο προκειμένου να υπάρξει επίλυση των προβλημάτων με τρίτες χώρες".
Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχει ασφάλεια για όλους τους Κυπρίους".
Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στυην Τουρκία τονίζοντας ότι "υπάρχουν παράνομες και προβοκατόρικες πρακτικές από τη μεριά της Τουρκίας¨.

Γεωπολιτική σταθερότητα

Όσον αφορά το ρόλο της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "συνεργαζόμαστε με σημαντικές χώρες στην περιοχή: Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο, Παλαιστίνη.
Στηρίζουμε την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή.
Είμαστε ένας ενεργός οικονομικός «παίκτης» στη περιοχή.
Η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Η Ελλάδα έχει μία ενεργή πολιτική προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα παραμένει έναν από τους βασικούς επενδυτές στην ευρύτερη περιοχή".

Ενέργεια

Στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "ενισχύουμε τον ρόλο μας ως ενεργειακό κέντρο και στις μεταφορές.
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της Ευρώπης που «ανοίγει» τον δρόμο στο σχιστολιθικό αέριο.
Παράλληλα υπάρχει ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο".

Αποδίδουν καρπους οι προσπάθειες της Ελλάδας

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση τονίζοντας ότι "η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών Πειραιά και Θεσ/νίκης.
Η είσοδος στη νέα εποχή δεν θα ήταν δυνατή εάν συνεχίζαμε να βαδίζουμε τον δρόμο που ακολουθούσαμε πριν από 4,5 χρόνια.
Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που χρειάζονται απόφαση: Γιατί η Ελλάδα καθυστέρησε τόσο πολύ;
Γιατί χρειάστηκαν 4 προγράματα;
Γιατί τα δύο προηγούμενα προγράμματα στήριξης κατέρρευσαν;
Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα, η ανεργία υποχωρεί, οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.
Γιατί συμβαίνει αυτό τώρα;
Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εκλογές αφού πρώτα είχαμε μία συμφωνία με τους εταίρους μας.
Οι προηγούμενοι από εμάς δεν το έκαναν.
Επιλέξαμε να στηρίξουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και να προωθήσουμε την πολιτική.
Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτυχει εάν δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας.
Υπό όλες τις συνθήκες πρέπει να στηρίζουμε δημοκρατία".
Για το θέμα της επιβολής της λιτότητας στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "αισθανόμαστε ότι είμαστε ορθοί όταν πιέζαμε για μείωση της λιτότητας και εφαρμογή μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης.
Δεν υπήρξε ποτέ στρατηγική μας η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Θέλαμε και θέλουμε να υπάρξει διακοπή της λιτότητας.
Προτεραιότητα στην πολιτική μας ήταν να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους.
Αυτούς που πλήρωσαν πιο σκληρά τη λιτότητα.
Εφαρμόσαμε πολιτικές που στήριξαν τους πιο αδύναμους πολίτες.
Κάθε υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους θα κατευθύνεται προς αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, συνέβη και το 2016".

Επίθεση στο ΔΝΤ

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τα βέλλη του τονίζοντας ότι "οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ αποδείχθηκαν λανθασμένες.
Αυτό έπληξε την αξιοπιστία του Ταμείου.
Το ΔΝΤ φαίνεται πρόθυμο να αλλάξει τη στάση του.
Λέει ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και στηρίζει την αναδιάρθρωση για το χρέος".

Μήνυμα προς τους επενδυτές

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις προσπάθειες της Ελλάδας αναφέροντας ότι "υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά έχουμε επιτύχει να αφήσουμε πίσω μας την κρίση.
Έχουμε, όμως, αφήσει πίσω μας και το μοντέλο που οδήγησε στην κρίση.
Η Ελλάδα επέστρεψε, η Ελλάδα ήταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία ελκυστική χώρα για τους τουρίστες αλλά και για τους επενδυτές.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη όχι μόνο να ψηφίζει μεταρρυθμίσεις αλλά και να τις εφαρμόζει.
Να κτυπήσει τη διαφθορά.
Αυτή είναι η στιγμή να εμπιστευτείτε την Ελλάδα".

"Όχι στη λιτότητα αλλά ναι στις δομικές μεταρρυθμίσεις"

"Το 2013 είχα ξεκαθαρίσει μιλώντας στο Brookings ότι δεν έχω καμία πρόθεση να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ.
Αυτό που πάντα έλεγα και συνεχίζω να πιστεύω είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι λιτότητα" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλλήλα τόνισε ιδιαίτερα "νομίζω ότι τότε είχα δίκιο και το ίδιο πιστεύω και τώρα.
Επαναλαμβάνω: όχι στη λιτότητα αλλά ναι στις δομικές μεταρρυθμίσεις".

Κίνδυνοι για την Ευρώπη

Όσον αφορά τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο μεγάλος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ενότητα δεν είναι αυτοί που άσκησαν κριτική στη λιτότητα.
Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από την ακροδεξιά.
Από αυτούς που δεν σέβονται τις θεμελειώδεις αξίες της Ευρώπης.
Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει, εάν δεν καταστεί ελκυστική για τους πολίτες της, εάν επιβάλλει μόνο λιτότητα, τα προβλήματα θα μείνουν.
Το πρόβλημα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη παραμένει παρά το θετικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.
Η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά στην Ευρώπη έφθασε η στιγμή να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.
Αυτές οι δύο πολιτικές δυνάμεις, παρά τις διαφορές τους, θα πρέπει να συνεννοηθούν.
Η ακροδεξιά είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος".

Μήνυμα στην Άγκυρα

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη θέση.
Θα ήμουν πιο χαρούμενους εάν είχαμε γείτονες το Λουξεμβρούργο ή το Βέλγιο.
Στρατηγική μας είναι να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να παραμείνει στον δρόμο που την οδηγεί προς την Ευρώπη.
Η Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο που την οδηγεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και στον σεβασμό των δικαιωμάτων.
Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στην περιοχή.
Έχω επισκεφθεί τη χώρα τρεις φορές.
Κάθε μέρα έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Έχουμε επιθετικές δηλώσεις από Τούρκους πολιτικούς που θέλουν να καταργήσουν τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Το μήνυμα είναι σαφές προς τους γείτονές μας: Σας θέλουμε στην Ευρώπη αλλά υπάρχουν ορισμένα προαπαιτούμενα".

Συμφωνία για τα F-16

Για το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "μακάρι να μην χρειάζονταν να δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ για αμυντικούς σκοπούς.
Όμως δεν έχουμε γείτονες τους... Βέλγους.
Εάν δεν αναβαθμιστούν τα F-16 τότε θα μπορούμε μόνο να τα κοιτάμε αλλά θα είναι άχρηστα για να τα χρησιμοποιήσουμε.
Η αναβάθμιση των αεροσκαφών δεν θα κοστίσει παραπάνω από 1 έως 1,1 δισ. ευρώ.

Είμαι ένας αριστερός

Αναφερόμενος στην πολιτική του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι "είμαι προοδευτικός πολιτικός.
Πιστεύω στις βασικές αξίες όπως αυτές της δημοκρατίας, της κοινωνικής ισότητας.
Είμαι ένας αριστερός.
Βρέθηκα αντιμέτωπος με δύσκολα διλλήματα κυρίως το 2015 και πιστεύω ότι επέλεξα το καλύτερο για τους πολίτες".

Προσφυγικό

Για το θέμα του προσφυγικού που ταλανλίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "η προσφυγική κρίση ήταν μία πολύ δύσκολη εμπειρία.
Είμαι πολύ υπερήφανος για τους Έλληνες πολίτες, για τον τρόπο που φέρθηκαν.
Υπήρξαν στιγμές που σηκώσαμε ένα τεράστιο βάρος λόγω του προσφυγικού.
Οι Έλληνες σε αντίθεση με κάποιους κεντροευρωπαίους πρόσφεραν στήριξη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
Και στην Ελλάδα υπάρχει ακροδεξιά και ΜΜΕ που έχουν ακροδεξιά ατζέντα.
Οι Έλληνες αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο
Πιθανώς οι Έλληνες αντιδρούν διαφορετικά καθώς είναι ένας λαός που βρέθηκε αντιμέτωπος με την προσφυγιά.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μία δύσκολη συμφωνία, ήταν, όμως, απόλυτα απαραίτητη.
Ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε θανάτους στο Αιγαίο.
Η συμφωνία έδωσε ένα τέλος σε αυτούς τους θανάτους
Οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν σταμαστήσει.
Δεν είμαι περήφανος για τις συνθήκες στα νησιά αναφορικά με τους πρόσφυγες.
Δεν μπορούμε να λύσουμε το προσφυγικό πρόβλημα χρησιμοποιώντας βία".

Πρόβλημα στην Ελλάδα η γραφειοκρατία - Είμαστε υπέρ των επενδύσεων

Για το χρόνιο θέμα της γραφειοκρατίας που που ταλανίζει την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα.
Δεν είμαστε χώρα του γ' κόσμου είμαστε ευρωπαίκή χώρα.
Θέλουμε επενδύσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε στους επενδυτές να μην σεβαστούν τους νόμους.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είνα το περιβάλλον, η ομορφιά της.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε νομοθετικό επίπεδο.
Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.
Το πρόβλημα δεν είναι να νομοθετείς, το θέμα είναι να εφαρμόζεις τους νόμους.
Μπορούμε σαφώς να κάνουμε περισσότερα για την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Δημιουργήσαμε task force γι' αυτό.
Προτιμώ να μιλάω λιγότερο και να κάνω περισσότερα".
Για την επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "το Ελληνικό θα ξεκινήσει στο α' τρίμηνο του 2018, ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι τότε".
Αναφερόμενος στο γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Scaheuble τόνισε ότι "όντως θα μου λείψει ο Schaeuble".
Ενώ παράλληλα ανέφερε ότι "η Merkel μου έχει τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018" ενώ τόνισε ότι "δεν φοβάμαι τη νέα γερμανική κυβέρνηση".

Αξιολόγηση

Στο ακανθώδες ζήτημα της αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι "οι Ευρωπαίοι δέχονται τις συμβουλές του ΔΝΤ για τη λήψη μέτρων αλλά όχι για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η καθυστέρηση στη β' αξιολόγηση οφείλονταν στις διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.
Δεν κατορθώσαμε να μειώσουμε το χρέος ως % του ΑΕΠ, αλλά εάν δείτε το πρόγραμμα αποπληρωμών είμαστε μία ασφαλής χώρα.
Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να εκπληρώσουν αυτά για τα οποία δεσμεύθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου.
Οι επενδυτές έδειξαν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα στην έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο.
Εάν το ΔΝΤ μπορεί να επιτύχει καλύτερες συνθήκες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα χαρούμε.
Σε αυτό είμαστε μαζί του
Οσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση τόσο πιο γρήγορα θα εξέλθουμε από το πρόγραμμα".

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης