Αναλύσεις

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πρώτα το νομοσχέδιο, μετά οι Κώδικες για τη λειτουργία του

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πρώτα το νομοσχέδιο, μετά οι Κώδικες για τη λειτουργία του
Στόχος είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας να τεθεί σε λειτουργία την Άνοιξη του 2018, ενώ στο τέλος του έτους να έχει ολοκληρώσει όλες εκείνες τις πλατφόρμες ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί ωτο target model στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού
Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του 2018.
Η δημιουργία του Χρηματιστηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Target Model της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά ενέργειας το οποίο με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέσω του Μνημονίου θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή εντός του 2018.
Έτσι παράλληλα με το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο Ενέργειας που καταρτίζεται από επιτροπή ειδικών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΡΑΕ από την πλευρά της προετοιμάζει τους Κώδικες για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας σύμφωνα με το Target Model.
Στόχος των δυο παράλληλων εργασιών ήταν οι νέοι Κώδικες να προσαρμοστούν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά όπως φαίνεται θα προηγηθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και εν συνεχεία εφόσον χρειαστεί θα γίνουν μικρές παρεμβάσεις στους Κώδικες.
Εκτιμάται ότι η επιλογή αυτή σχετίζεται με την Τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αφού η προσαρμογή στο Target Model αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Ικανοποίηση για τον ρυθμό υλοποίησης του έργου

Πάντως δεδομένης της πολυπλοκότητας του έργου, το οποίο θα καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού για τα επόμενα χρόνια, οι εμπλεκόμενοι εκτιμούν ότι όλα προχωρούν με ικανοποιητική ταχύτητα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προωθείται από κοινού από τον ΛΑΓΗΕ και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που γι’ αυτό το σκοπό έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας από τον Φεβρουάριο του 2017.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Χρηματιστήριο Ενέργειας μπορεί να τεθεί σε λειτουργία την Άνοιξη του 2018 και στο τέλος του έτους να έχει ολοκληρώσει όλες τις πλατφόρμες ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το target model στην αγορά ηλεκτρισμού.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης