Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Moody's: Credit positive το swap για την Ελλάδα - Ένα θετικό βήμα προς τις αγορές

Moody's: Credit positive το swap για την Ελλάδα - Ένα θετικό βήμα προς τις αγορές
Θα βελτιώσει τη ρευστότητα της πιστωτικής καμπύλης της Ελλάδας σε βάθος 25ετίας
Credit positive, πιστωτικά θετικό, χαρακτηρίζει το swap που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος θεωρεί ότι είναι ένα θετικό βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.
Το swap δεν θα επηρεάσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση του χρέους, εντούτοις θα βελτιώσει την εμπορευσιμότητα των τίτλων που προέκυψαν από το PSI.
Σύμφωνα με τον οίκο, την περασμένη Τετάρτη (15/11/2017), η κυβέρνηση της Ελλάδας (Caa2 θετική) ανακοίνωσε μια προσφορά για την ανταλλαγή των 20 ομολόγων ιδιωτικής συμμετοχής (PSI) σε πέντε νέα ομόλογα αναφοράς.
Η ανταλλαγή θα αφήσει το χρέος και τη μέση διάρκεια σχεδόν αμετάβλητη, αλλά θα ενοποιήσει τα μη εμπορεύσιμα ομόλογα PSI σε πιο ρευστά χρεόγραφα αναφοράς.
Τα ομόλογα PSI προέκυψαν κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2012 και η ανταλλαγή τους είναι ένα άλλο θετικό βήμα προς την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Η τελευταία προσφορά ανταλλαγής είναι ανοιχτή μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, οπότε το τελικό μέγεθος της συναλλαγής δεν είναι ακόμη γνωστό.
Η κυβέρνηση ελπίζει να ανταλλάξει το μεγαλύτερο ή ακόμα και το συνολικό ποσό των 29,6 δισ. ευρώ των 20 ομολόγων PSI, τα οποία έχουν λήξη μεταξύ 2023 και 2042.
Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα προσφέρει πέντε νέα ομόλογα αναφοράς με διάρκεια μεταξύ 5 και 25 ετών.
Η ανταλλαγή είναι διαρθρωμένη ώστε να κρατήσει τη μέση διάρκεια του χρέους της Ελλάδας περίπου αμετάβλητη.
Η ανταλλαγή αυτή δεν θα αλλάξει το συνολικό χρέος της Ελλάδας.
Τα υφιστάμενα ομόλογα PSI είναι μικρά και λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο και έχουν επίσης προσαρτημένα σε αυτά μη τυποποιημένα χαρακτηριστικά, όπως οι ρήτρες ΑΕΠ.
Αντίθετα, τα νέα ομόλογα έχουν τυποποιημένους όρους, ευθυγραμμίζοντας τους με εκείνους που ισχύουν για τους εκδότες κρατικών ομολόγων.
Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσει τη ρευστότητα της πιστωτικής καμπύλης της Ελλάδας σε βάθος 25ετίας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Η παραπάνω βελτίωση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ένας καταλύτης εξαιρετικά κρίσιμος δεδομένου του ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, αναφέρει ο οίκος.
Ενόψει της ολοκλήρωσης και του τρίτου προγράμματος, η Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας, όπως έπραξαν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κατά τη δική τους έξοδο από τα προγράμματα.



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης