Αναλύσεις

Μειώνει κατά 8% - 17% τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs

Μειώνει κατά 8% - 17% τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs
Η Goldman Sachs δεν διαβλέπει να υπάρξει κάποιο dilution στις τιμές των ελληνικών τραπεζών ενόψει των stress test
Σε μείωση των τιμών στόχων κατά 8% - 17% των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, διατηρώντας τη σύσταση neutral (ουδετερότητα) σε Εθνική, Eurobank και Πειραιώς και τη σύσταση buy (αγορά) στην Alpha Bank.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs μειώνει στα 2,40 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, από 2,60 ευρώ προηγουμένως, στα 0,28% της Εθνικής, από 0,32 ευρώ προηγουμένως, στα 0,85 ευρώ για την Eurobank, από 0,95 ευρώ, και στα 3,10 ευρώ για την Πειραιώς από τα 3,75 ευρώ προηγουμένως.
Στην τελευταία 24σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "The Local Picture: core revenues pressured, work on asset quality continues ahead of the stress test" (ελληνικές τράπεζες: Η τοπική εικόνα: τα βασικά έσοδα πιέζονται, συνεχίζονται οι εργασίες για την ποιότητα του ενεργητικού
πριν από τη δοκιμασία ακραίων καταστάσεων) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συνολικών απωλειών λόγω: (1) απώλειες εσόδων, (2) αύξηση των LLPs, και (3) διακοπείσες δραστηριότητες.



Βασικά μεγέθη και σημεία διαφοροποίησης

- Τα έσοδα είναι χαμηλότερα - χαμηλότερη η προοπτική PPI

Οι τάσεις του τρίτου τριμήνου έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις στα έσοδα των τραπεζών (-2% QoQ ex one-offs), με συνεχή απομόχλευση και εξάπλωση της συμπίεσης, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Ενώ οι τράπεζες καταγράφουν περαιτέρω πρόοδο σχετικά με τα κόστη, ενώ οι πιθανές συνέπειες των PPP ενδέχεται να εξακολουθήσουν να υφίστανται.



- Οι νέοι στόχοι NPE επιβάλουν περισσότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίου

Οι τράπεζες επικαιροποίησαν τα σχέδια μείωσης των NPEs (+ 2 δισ. ευρώ έως το 2019), προβλέποντας τις υψηλότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίου
(σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστων) και διαγραφές.
Η πρόοδος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, η αναδιάρθρωση / εξυγίανση του χρέους θεωρείται ως βασικός στόχος της επόμενης διετίας.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους του 2017, ενώ ο ρυθμός σχηματισμού NPE ήταν αρνητικός.
Οι ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να είναι θετικές για τις περισσότερες τράπεζες.



- Η ρευστότητα βελτιώνεται

Οι τράπεζες ανέφεραν τη σταδιακή επιστροφή καταθέσεων (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση της χρήσης του ELA (- 12 δισ. ευρώ) στο τρίτο τρίμηνο.
Ο μηδενισμός του ELA θα χρειαστεί χρόνο, με την Εθνική Τράπεζα (αρχές 2018) και την Alpha Bank (τέλη 2019) να δείχνουν τη διαφορά των τραπεζών.



Βασικές εκτιμήσεις

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι θα καθυστερήσει η οριστική επιστροφή του κλάδου στην κερδοφορία, ενώ το 2017 θα είναι ένα έτος ευρείας καμπής.
Ωστόσο, η αμερικανική επενδυτική μείωσε τις εκτιμήσεις για τη κερδοφορία, εξαιτίας της αργής αποκλιμάκωσης του κόστους και ανάκαμψης των μεγεθών.
Γι΄ αυτό το λόγο προχώρησε και στη μείωση των τιμών στόχων κατά 8% -17%, διατηρώντας σύσταση buy μόνο για την Alpha Bank.
Εντούτοις, δεν διαβλέπει να υπάρξει κάποιο dilution στις τιμές ενόψει των stress test.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης