Αναλύσεις

Τσίπρας σε Draghi: Η Ελλάδα δεν επιθυμεί 4ο μνημόνιο - Θετικοί οιωνοί για την οικονομία

Τσίπρας σε Draghi: Η Ελλάδα δεν επιθυμεί 4ο μνημόνιο - Θετικοί οιωνοί για την οικονομία
Η μη τήρηση της αλληλεγγύης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισε το μεγάλο κοινωνικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός χαρακττήρισε επίσης απαράδεκτη την πρόταση του Donald Tusk για το προσφυγικό.

« Καλύψαμε σήμερα σημαντικά θέματα, κοινό σημείο των οποίων ήταν η κοινωνική διάσταση.
Αναλάβαμε χτες μια πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη, ώστε να έχει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους, και να υπάρχουν βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής σύγκλισης.
Η πρωτοβουλία αυτή την στήριξαν αρκετές χώρες, η Κομισιόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία.
Σχεδόν οι περισσότεροι ηγέτες φάνηκαν έτοιμοι να την αποδεχτούν ή να βρεθεί τρόπος εφαρμογής της. Θα ξανασυζητηθεί τον Μάρτιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, η συζήτηση ήταν πιο έντονη, λόγω της άστοχης παρέμβασης Tusk, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Υπογράμμισα ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Tusk προσπάθησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους θετικούς οιωνούς που υπάρχουν στο μέτωπο της οικονομίας με τη σημαντική πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες βρέθηκαν σε επίπεδα 2006 την περίοδο δηλαδή που δεν είχε καν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, όπως τόνισε.

Στόχος Merkel - Macron η συμφωνία για την Ευρωζώνη έως τον Μάρτιο 2018

Σε συμφωνία έως τον Μάρτιο του 2018 για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, στοχεύουν Μerkel και Macron, όπως προκύπτει από τις κοινές τους δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, η  καγκελάριος υποστήριξε ότι επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία και σε κοινή θέση με την Γαλλία για το μέλλον της Ευρωζώνης έως τον Μάρτιο του 2018.
Η Merkel δήλωσε επίσης ότι διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi ενημέρωσε τους 27 ηγέτες της ΕΕ ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε πολύ καλή κατάσταση διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Επιπλέον, αναφερόμενη στο θέμα του Brexit εκτίμησε ότι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων θα είναι πραγματικά πιο δύσκολη από την πρώτη φάση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Em. Macron, τόνισε από την πλευρά του ότι στόχος είναι η συμφωνία με τη Γερμανία έως τον Μάρτιο, εφόσον εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχει σχημαστιστεί και η νέα κυβέρνηση.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν στον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης έως τον Ιούνιο του 2018», τόνισε ο Macron.


Tusk: Περνάμε και επίσημα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Μ. Βρετανία περνούν στη δεύτερη φάση και ότι οι 27 της ΕΕ ενέκριναν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Σε δηλώσεις του ο Tusk υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με τη Μ. Βρετανία και ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση που θα έχουν οι δύο πλευρές σε θέματα εμπορίου.
Οι 27 ηγέτες υιοθέτησαν την πρόταση της Κομισιόν, στην οποία αναφερόταν ότι το Λονδίνο παρείχε αρκετές εγγυήσεις για τα πιο σημαντικά ζητήματα της α’ φάσης του διαζυγίου, όπως π.χ. ο λογαριασμός που πρέπει να πληρώσει η Μ.Βρετανία στην ΕΕ, το θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και τα σύνορα με την Ιρλανδία και ότι μπορεί να αρχίσει ο διάλογος για τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Μ.Βρετανίας.
Σημειώνεται πως στην αίθουσα δεν ήταν παρούσα η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May, την οποία επαίνεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.
Πάντως, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη.

May: Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός ομαλού Brexit

Για ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός ομαλού Brexit, έκανε λόγο η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, σχολιάζοντας τη σημερινή (15/12/2017) συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να περάσουν οι διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» ΕΕ - Βρετανίας στην επόμενη φάση.
«Ένα ευχαριστώ στους προέδρους (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Jean - Claude Juncker και Donald Tusk.
Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την επίτευξη ενός ήπιου και ομαλού Brexit και τη σφυρηλάτηση μιας βαθιάς και ειδικής μελλοντικής μας συνεργασίας», δήλωσε η May με ανάρτησή της στο «Twitter».

Οι προτάσεις του Juncker

Το σχέδιο του προέδρου Juncker για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσδιορίζει 31 νέες νομοθετικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την Επιτροπή και στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ώστε να εγκριθούν ή να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.
Ο πρόεδρος κ. Juncker δήλωσε: «Ήδη από την προεκλογική μου εκστρατεία το 2014 επέμενα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εστιάσει την προσοχή της στα θέματα που είναι πραγματικά σημαντικά για τους πολίτες μας και θα επιτύχει τα θετικά αποτελέσματα που αυτοί προσδοκούν ως τη λήξη της θητείας της το 2019.
Χαίρομαι που μπορώ να συνεχίσω να υπολογίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ως συμμάχους σ' αυτό το έργο. Η κοινή δήλωση σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ είναι η υπόσχεσή μας να μη δίνουμε κενές υποσχέσεις.
Δεσμευόμαστε να εργαστούμε εντατικά κατά τους επόμενους 18 μήνες, ώστε να βρούμε σαφείς λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και να μείνουμε ενωμένοι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων.»
Με τη σημερινή υπογραφή της κοινής δήλωσης, οι πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ συμφώνησαν να καταρτίσουν ένα θετικό θεματολόγιο για μια Ένωση πιο ενωμένη και πιο συμμετοχική, και να καταρτίσουν ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020, το οποίο θα εξασφαλίζει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις πολιτικές της ΕΕ, προς όφελος των πολιτών.

Η κοινή δήλωση προβλέπει επτά τομείς προτεραιότητας:

- καλύτερη προστασία της ασφάλειας των πολιτών μας·
- μεταρρύθμιση και ανάπτυξη της μεταναστευτικής πολιτικής μας με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης·
- νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις·
- ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης·
- τήρηση της δέσμευσής μας για την υλοποίηση μιας συνδεδεμένης ψηφιακής ενιαίας αγοράς·
- επίτευξη του στόχου μας για μια φιλόδοξη Ενεργειακή Ένωση και μια μακρόπνοη πολιτική για την κλιματική αλλαγή· και
- περαιτέρω ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης σε επίπεδο ΕΕ.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης