Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μίνι υπουργικό στο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα για το Σκοπιανό

Μίνι υπουργικό στο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα για το Σκοπιανό
Η ευρεία διυπουργική σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 το πρωί
Ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με κύριο αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσουν τους υπουργούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του υπ.Άμυνας, Π. Καμμένου δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει διαμηνύσει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά υπέρ οποιασδήποτε πρότασης που προβλέπει χρήση του όρου «Μακεδονία».
Αν και η αντιπολίτευση έχει αντιδράσει έντονα στην θέση του Π. Καμμένου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβερνητική θέση για το Σκοπιανό, εάν δεν υπάρχει μια ενιαία πρόταση από τους κυβερνητικούς εταίρους και θέτοντας εν πολλοίς και θέμα δεδηλωμένης, από τους ΑΝΕΛ διαμηνύεται πως δεν υπάρχει κανένα θέμα στην κυβέρνηση σχετικά με το Σκοπιανό.
Άλλωστε χθες σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος.
Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται «στη γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007» φαίνεται να αποτελεί ένα ικανό «άλλοθι» στον κ.Καμμένο να στηρίξει την κυβερνητική θέση.
Σε κάθε περίπτωση η σύσκεψη αυτή επιβεβαιώνει τις έντονες και εντατικές διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό καθώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ προκειμένου να έχει επαφές με τον υπ. Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Matthew Niemitz με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Vasko Naumosvki, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στις 23/1 εφόσον ο πρωθυπουργός συμμετάσχει στις εργασίες.

Τζανακόπουλος: Εντός του 2018 μπορεί να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόποουλος, μιλώντας στο Euronews.
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και την γειτονική χώρα εδώ και περίπου 25 χρόνια.
Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται», δήλωσε ο κ. Τζανακοπουλος.
Παράλληλα εκτίμησε ότι «πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

«Στόχος να επιτευχθεί συναίνεση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ»

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στο ζήτημα τόνισε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς ξέρετε πως στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας.
Είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Κατά τη γνώμη μου ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη, δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος».
Πάντως, ο υπουργός Επικράτειας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει σαφή θέση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κάνω δύο σχόλια: Το πρώτο, η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 προσήλθε στο τότε Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δύο εισηγήσεις.
Μία εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, τότε, του κ. Σαμαρά, και μία εισήγηση του πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη.
Έτσι λοιπόν, είναι μάλλον ειρωνικό να κατηγορεί τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση, για διγλωσσία σε σχέση με το συγκεκριμένη ζήτημα.
Και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική ακριβώς γιατί το ζήτημα της ονομασίας ήταν ένα θέμα το οποίο τη δίχασε πάρα πολύ βαθιά.
Και σήμερα δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται ή να αξιοποιεί τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις -που εύλογα και θεμιτά, κατά τη γνώμη μου, εκφράζονται- έτσι ώστε να υπονομεύσει την πιθανότητα μιας λύσης.
Υπεύθυνη, λοιπόν, στάση, όχι υπονόμευση, και σοβαρότητα για ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις να το επιλύσουμε εντός του 2018».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης