Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σχέδιο «εκκαθάρισης» των 23 Ανεξάρτητων Αρχών ζητούν οι δανειστές, ποιες είναι στην λίστα - Προτείνουν μοντέλο ΑΑΔΕ

Σχέδιο «εκκαθάρισης» των 23 Ανεξάρτητων Αρχών ζητούν οι δανειστές, ποιες είναι στην λίστα - Προτείνουν μοντέλο ΑΑΔΕ
Η Ελλάδα σήμερα αριθμεί 31 ανεξάρτητες αρχές, εκ των οποίων πέντε είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες
«Μοντέλο» ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) σε ολόκληρο το ελληνικό δημόσιο θέλουν να εφαρμόσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα επιτυχημένο «πείραμα» Ανεξάρτητης Αρχής.
Εν τω μεταξύ, έχουν βάλει ήδη στο «μάτι» τις 23 από τις 31 Ανεξάρτητες Αρχές που αριθμεί η χώρα ενώ έχουν ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για τη νέα «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» που συστήνεται και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών. Τον συντονισμό της νέας διεύθυνσης θα έχουν οι Οικονομικοί  Εισαγγελείς και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν άρεσε στους δανειστές θεωρώντας ότι το νέο Σώμα θα πρέπει να είναι Ανεξάρτητο και να μην λογοδοτεί πουθενά, όπως και η ΑΑΔΕ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιώργος Πιτσιλής.
Το νέο ΣΔΟΕ προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και η σχετική διάταξη διέφυγε της προσοχής των θεσμών στην τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε στην διάρκεια της οποίας οι επικεφαλής «χτένισαν» ένα προς ένα τα 55 προαπαιτούμενα του πολυνομοσχεδίου.
Τα… αντανακλαστικά τους, όμως, απέναντι στη νέα «Διεύθυνση Ερευνών» δεν ήταν αυτά που θα έπρεπε, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, εκτιμώντας ότι η εν λόγω διάταξη πέρασε σαν τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στις διαφημίσεις…
Παρά ταύτα οι δανειστές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα γενικότερο «ξεκαθάρισμα» των Ανεξάρτητων Αρχών που λειτουργούν στην Ελλάδα , ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει και αναβάθμιση για εκείνες που ρυθμίζουν λειτουργίες της αγοράς, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όσες δεν αναβαθμιστούν είτε λάβουν μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή θα ενταχθούν ως υπηρεσία στο οργανόγραμμα φορέων είτε να καταργηθούν πλήρως, με κριτήριο την άρση αλληλοεπικαλύψεων ως προς τις αρμοδιότητες.
Η Ελλάδα σήμερα αριθμεί 31 ανεξάρτητες αρχές, εκ των οποίων πέντε είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες.
Πρόκειται για  ΑΣΕΠ , Συνήγορος του Πολίτη Εθνικό Ραδιοτηλεoπτικό Συμβούλιο Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.
Αυτές για τις οποίες πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές είναι 23 Ανεξάρτητες Αρχές, η ύπαρξη των οποίων προβλέπεται από νόμο ή από ευρωπαϊκό κανονισμό ή οδηγία.
Εκτός της ΑΑΔΕ, που αποτελεί πρότυπο για τους δανειστές, αλλά Αρχή που βρίσκεται εκτός κάδρου είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ), η οποία σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με νομική προσωπικότητα (Ν.Π.Δ.Δ.) και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή.
Η λειτουργία της υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων.

Αντίθετα, οι Αρχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο  κυβέρνησης – δανειστών και προωθείται σχέδιο εκκαθάρισης - αναβάθμισης είναι:

 1.       Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

2.       Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

3.       Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

4.       Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαιτητών

5.       Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες

6.       Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

7.       Εθνική Αναλογιστική Αρχή

8.       Επιτροπή Ανταγωνισμού

9.       Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών

10.   Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

11.   Συνήγορος του Καταναλωτή

12.   Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

13.   Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

14.   Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων

15.   Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

16.   Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων

17.   Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών

18.   Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων

19.   Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων – Ασφάλειας Πτήσεων

20.   Εθνική Επιτροπή Συντονισμού Πτήσεων

21.   Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

22.   Εθνικό Συμβούλιο Υγείας

23.   Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης