Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Με αύξηση 50% η Κίνα καθίσταται βασικός πελάτης του LNG των ΗΠΑ - Το μέλλον της αγοράς

Με αύξηση 50% η Κίνα καθίσταται βασικός πελάτης του LNG των ΗΠΑ - Το μέλλον της αγοράς
Ανάλυση της S&P Global Platts
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η δυναμική εξαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να καταστεί ο έκτος μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα θα τεθεί στη δεύτερη θέση ως καταναλωτής LNG.
Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η σχέση μεταξύ αυτών των δύο αναδυόμενων γιγάντων του LNG θα καταστεί αποφασιστικός για τη διατήρηση της ισορροπίας της αγοράς το επόμενο έτος.
Ενώ οι ΗΠΑ επιχειρούν να διατηρήσουν την πλήρη αξιοποίηση της εξαγωγικής τους ικανότητας, οι εξαγωγές προς την Κίνα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη θέση στον αμερικανικό μείγμα παραγωγής.
Η Κίνα αντιπροσώπευσε το 8% των εξαγωγών LNG ΗΠΑ TO 2017, αναγόμενη σε τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή της.
Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν άμεσες και διακρατικές συμφωνίες συναλλαγών LNG.
Το αξιοσημείωτο στοιχείο έγκειται στο ότι οι συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κίνα σημείωσαν άνοδο 50%, όπως και οι εισαγωγές, οδηγώντας σε αξιοσημείωτη ανάπτυξη.
Οι συναλλαγές δε έγιναν από την Κίνα στο spot market με take or pay σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Ωστόσο, το επόμενο έτος είναι μια διαφορετική κατάσταση, καθώς οι συμβολαιοποιημένες υποχρεώσεις της Κίνας θα αυξηθούν σε μικρό κλάσμα της σε σχέση με την προβλεπόμενη παγκόσμια αύξηση προσφοράς LNG.
Τα σταδιακά αυξανόμενα συμβόλαια της Κίνας αντιπροσώπευαν περίπου το 40% της συνολικής αύξησης της προσφοράς το προηγούμενο έτος ενώ το 2018 που συρρικνώνεται το πσοστό σε περίπου 9%.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Κίνα.
Θα απομακρυνθεί από αυτό το σταθερό μοντέλο αγορών για να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην εξισορρόπηση της αγοράς;
Οι εκτιμήσεις της Platts LNG Analysis είναι ότι η αύξηση ζήτησης στην Κίνα θα φτάσει το 25% της συνολικής αύξησης προσφοράς τον επόμενο χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα μπορεί να βασιστεί στην spot αγορά και η υλοποίηση μιας τέτοιας στρατηγικής θα σημάνει ένα βήμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια αγορά LNG.
Oι μακρορπόθεσμες προοπτικές δείχνουν ότι ΗΠΑ και Κίνα μπορούν να συγκλίνουν αν οι τιμές είναι κατάλληλες για την δεύτερη, που είναι η καταναλώτρια με τα περιθώρια κέρδους να μειώνονται.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε αναβαθμισμένα προιόντα καθώς η επόμενη γεννιά LNG των ΗΠΑ θα βασιστεί εμμέσως ή αμέσως στην κατανάλωση της Κίνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης