Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Συναντήσεις Τσίπρα με Lagarde, Moscovici και Zaev στο Davos

Συναντήσεις Τσίπρα με Lagarde, Moscovici και Zaev στο Davos
Μαξίμου:Υψηλής σημασίας για οικονομία και εθνικά θέματα η παρουσία Τσίπρα στο Davos
Ως μία επίσκεψη με υψηλό ενδιαφέρον τόσο για το θέμα της οικονομίας όσο και για τα εθνικά θέματα, χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Davos, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Όπως αναφέρουν ο πρωθυπουργός θα βρεθεί το επόμενο τριήμερο στο Νταβός, σε μια επίσκεψη με υψηλό ενδιαφέρον τόσο αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας όσο όμως και σχετικά με τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Πέραν από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, καίριας σημασίας θα είναι οι συναντήσεις τόσο με την κα Lagarde όσο και τον κ. Moscovici.
Ο κ. Τσίπρας θα συνομιλήσει με την κυρία Lagarde για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την επόμενη ημέρα της ελληνική οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα, πάντα, με τις κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο της συνάντησης Lagarde - Τσίπρα αναμένεται να βρεθεί η στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο​ και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το σημερινό Eurogroup​, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Moscovici.
Με εκπεφρασμένη τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, την ικανοποίηση των Βρυξελλών, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η συζήτηση πλέον προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Ιδιαίτερης κρισιμότητας όμως, είναι και η συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Zaev από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του.
Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.
Ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, kοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.
Με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, κ. Χαν, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Έχει ιδιαίτερο βάρος η θέση και η στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογο του, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες μέρες μάλιστα μετά και την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα.
Ενώ τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη Πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης