Αναλύσεις

Συνάντηση Τσίπρα με Moscovici, Lagarde στο Νταβός – Στο επίκεντρο χρέος και η επόμενη ημέρα της οικονομίας

Συνάντηση Τσίπρα με Moscovici, Lagarde στο Νταβός – Στο επίκεντρο χρέος και η επόμενη ημέρα της οικονομίας
Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου από τη συνάντηση Τσίπρα - Zaev για το Σκοπιανό
Το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους και η πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο έως το καλοκαίρι του 2018, όταν και λήγει το πρόγραμμα όσο και μετά από αυτό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα Πέμπτη 25/1 στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde και με τον Επίτροπο Οικονομικών, Pierre Moscovici.
Η συνάντηση με την Lagarde είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 το απόγευμα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κύριο ζήτημα των συζητήσεων αναμένεται να είναι το θέμα του χρέους.
Το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει διατυπώσει τη θέση για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο ενώ έχει συνδέσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με τη λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Νωρίτερα στις 15:00 μετά το μεσημέρι ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Moscovici, με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως το θέμα της πορείας της ελληνικής οικονομίας τόσο για το επόμενο εξάμηνο όσο και για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος,
Και αυτή η συνάντηση είναι καίριας σημασίας καθώς θα συζητηθεί και θα αποσαφηνιστεί σε μεγάλο βαθμό το πώς η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ασφαλή έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης και πως θα επιτύχει την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά απορρίπτει τα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης, καθώς υποστηρίζει πως αυτό θα συνεπάγεται νέα μέτρα και υποχρεώσεις προς τους θεσμούς.

Συναντήσεις με Rama, Hahn
Σημειώνεται πάντως πως ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 09:30 το πρωί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Arkady Dvorkovich, με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama στις 10:45 και τον Κροάτη πρωθυπουργό Andrei Plenkovic στις 12:30.
Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης J. Hahn στις 13:30, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Lagarde: Αναγκαία και επιβεβλημένη η μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, είναι ακόμη υψηλές

Οι συντάξεις στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ευρωζώνη, υποστήριξε η Lagarde
Απόλυτα… πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας που το ΔΝΤ μαζί με την Ευρώπη επέβαλαν στην Ελλάδα παραμένει η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων –όπως αναφέρει η συνδρομητική υπηρεσία του Bloomberg - η  Lagarde δεν δίστασε, μιλώντας σε εκδήλωση κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Davos, να υπογραμμίσει ότι «απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης και ήταν απόλυτα απαραίτητο να ρυθμιστούν.
Αυτή η «διαφορά» ίσχυε για όλες τις συντάξεις, είτε ήταν μεγάλες, είτε ήταν μικρές».
Προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα τονίζοντας ότι «οι Έλληνες όφειλαν να ρυθμίσουν αυτό το ζήτημα».
Αυτά σε ό,τι αφορά το παρελθόν.
Γιατί όλα δείχνουν ότι υπάρχει και… μέλλον στις περικοπές συντάξεων, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να παραδέχεται ότι «η περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων, σαφώς, είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα».
Αιτία αυτού του διλήμματος;
Κατά την Lagarde το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα «δίχτυ ασφαλείας», το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί, αν και κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται το όριο πέραν του οποίου η μείωση συντάξεων αποδεικνύεται εξαιρετικά επιζήμια.
«Η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα.
Ποιο είναι το απαραίτητο όριο για το δίχτυ ασφάλειας και ποιο είναι το κατώφλι πέρα από το οποίο προστατεύονται πραγματικά οι συντάξεις;», αναρωτήθηκε.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από τη συνάντηση Τσίπρα - Zaev για το Σκοπιανό
Εν τω μεταξύ, θετικά αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογο του Zoran Zaev για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μια ειλικρινή συνάντηση κατά την οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνητικές πηγές παραθέτουν και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ως ιδιαίτερης σημασίας  είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος».
Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας».
«Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, χαιρετίζοντας αυτή την κίνηση, την οποία και θεωρούν ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα».
Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας, ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και αφορούν για παράδειγμα στην υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων.
Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της.
Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα.
Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί.
«Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις» φέρεται να παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, οι οποίες συνοψίζοντας υπογραμμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.
«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης