Αναλύσεις

Τη δανειακή σύμβαση για τα 48 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ υπογράφει την 1η Μαρτίου η ΔΕΔΑ

Τη δανειακή σύμβαση για τα 48 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ υπογράφει την 1η Μαρτίου η ΔΕΔΑ
Μέσω του δανείου θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 18 αστικά κέντρα
Σε «ανοικτή γραμμή» βρίσκεται η ΔΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να «κλειδώσουν» όλες οι λεπτομέρειες του δανείου ύψους 48 εκατ. ευρώ μέχρι την 1η Μαρτίου, ημερομηνία που έχει εισηγηθεί η τράπεζα για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Το δάνειο της ΕΤΕπ προορίζεται για τις εργασίες κατασκευής δικτύων διανομής στις 18 πόλεις των Περιφερειών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ με την έγκρισή του από την τράπεζα στα τέλη Νοεμβρίου, καθορίσθηκε το επιτόκιό του, η περίοδος αποπληρωμής και η περίοδος χάριτος.
Έτσι, αυτό που απομένει είναι να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίοι όροι της δανειοδότησης, όπως ο αριθμός των δόσεων και το ύψος του ποσού καταβολής σε κάθε δόση.
Με δεδομένο πως το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ, η οποία είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ, προβλέπει πως οι εργασίες στις τρεις Περιφέρειες θα ξεκινήσουν στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, στόχος της είναι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τις εντάξεις των έργων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγραμμάτων (ΠΕΠ) των τριών Περιφερειών, με την υπογραφή της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την έγκριση των έργων από το ΥΠΕΝ, αλλά και την έκδοση της άδειας κανονισμού από τη ΡΑΕ.
Από τα ΠΕΠ θα προέλθουν άλλα 74,4 εκατ. ευρώ, αποτελώντας επομένως τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για την κατασκευή των υποδομών.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ θα εισφέρει άλλα 19,5 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ.

Αέριο σε 18 πόλεις μέχρι το 2023

Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2023, αναπτύσσοντας εξαρχής νέα δίκτυα στις πόλεις όπου δεν υπάρχουν ή πυκνώνοντας τις υφιστάμενες υποδομές στα 78 χιλιόμετρα δικτύου που «κληρονόμησε» από τη ΔΕΠΑ στις τρεις Περιφέρειες.
Έτσι, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο όλα τα κτίρια στις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, τη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.
Στις περισσότερες από τις 18 πόλεις, το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη σύνδεση των τοπικών υποδομών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο θα τροφοδοτούνται με καύσιμο.
Ωστόσο, σε τέσσερα αστικά κέντρα η εταιρεία θα κατασκευάσει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).
Έτσι, στην Ορεστιάδα, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Βέροια το καύσιμο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα αποσυμπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα διανομής.
Η λύση του CNG θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για απομακρυσμένες βιομηχανίες στις τρεις Περιφέρειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης