Αναλύσεις

BNP Paribas: Μεγάλη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Ελλάδας

BNP Paribas: Μεγάλη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Ελλάδας
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικά, αλλά οι μακροπρόθεσμες αβέβαιες, αναφέρει η BNP Paribas
Η αβεβαιότητα παραμένει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα τελικά έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρατηρεί η BNP Paribas στο μηνιαίο outlook για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ειδικότερα, στο κεφάλαιο με τίτλο "Greece: The light at the end of the tunnel?" (Ελλάδα: Το φως στο τέλος ττου τούνελ;), η BNP Paribas επισημαίνει ότι μετά από περισσότερο από μια δεκαετία ύφεσης, η Ελλάδα τελικά επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι.
Η οικονομία υποστηρίχθηκε από τις εξαγωγές, τον τουρισμό και την ανάκαμψη των επενδυτικών δαπανών, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ ανέφερε για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα θετική ανάπτυξη, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.
Παρόλο που η Ελλάδα επωφελείται από ένα πολύ ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον - η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι σήμερα η ισχυρότερη από το 2008 - η ανάκαμψη οδηγείται κυρίως από εγχώριους παράγοντες.
Αυτοί είναι κυρίως 2:
Πρώτον, η δημοσιονομική συμπίεση έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να παράγει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, μερικές φορές υπερβαίνοντας τους στόχους που έθεσαν οι ευρωπαϊκές αρχές.
Δεύτερον, η εμπιστοσύνη αυξάνεται σε όλους τους τομείς.
Καθώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης λειτούργησε ομαλά και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους.
Θα πρέπει όμως αναλογιστεί κανείς ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% από την εμφάνιση της κρίσης.
Τα αποτελέσματα επιρροής θα συνεχίσουν να τονώνουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
Υπάρχει όμως μεγάλη αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα.
Μάλιστα, η BNP Paribas εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις των αγορών για την τόνωση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας.
Αντιθέτως, γνωρίζουμε ότι η οικονομική ύφεση κατέστρεψε τις παραγωγικές ικανότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσαρμογής, το τρίτο από το 2008, θα πρέπει να λήξει αυτό το καλοκαίρι.
Για να προετοιμαστεί η Ελλάδα γι' αυτή τη νέα φάση, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα, επιστρέφοντας σταδιακά στις αγορές κεφαλαίων.
Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, αλλά αποτελείται κυρίως από πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού.
Για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να συζητήσουν τη νέα αναδιάρθρωση αυτών των δανείων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής.
Η Γαλλία έχει διατυπώσει μια πρόταση που θα συνδέει τις αποπληρωμές του χρέους της Ελλάδας με τις οικονομικές της επιδόσεις.
Οι προσεχείς διαπραγματεύσεις θα δώσουν μια πρώτη εικόνα στο ερώτημα εάν ο νέος γερμανικός συνασπισμός θα επιτύχει πραγματικά μια νέα προσέγγιση στα ευρωπαϊκά θέματα.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης