Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ναυαγεί το σχέδιο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω μη βιώσιμου χρέους αλλά και τραπεζών

Ναυαγεί το σχέδιο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω μη βιώσιμου χρέους αλλά και τραπεζών
Το Ταμείο εμφανίζεται απόλυτα πρόθυμο να δεχθεί την εξαγορά των δανείων 9,8 δισ. ευρώ από τον ESΜ
Απομακρύνεται το πιθανότερο με ταχείς ρυθμούς το ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και χρονικά τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
Ταυτόχρονα υπάρχουν, πλέον, δύο εμπόδια προκειμένου το Ταμείο να ενεργοποιήσει ακόμη και την περίφημη κατ’ αρχήν συμφωνία που είχε εγκριθεί επί της αρχής το καλοκαίρι του 2017.
Έχει καταστεί κάτι παραπάνω από σαφές προς όλες τις πλευρές –το ΔΝΤ το έχει επαναλάβει τόσες φορές που ακόμη και ο πιο αδαής περί των κανόνων του μάλλον το έχει καταλάβει- ότι χωρίς βιώσιμο ελληνικό χρέος, το Ταμείο αρνείται τελεσίδικα οποιαδήποτε εμπλοκή με την Ελλάδα.
Κατέφθασε, όμως, και μία νέα έκθεση του ΔΝΤ στις 16 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με την οποία πέραν του βιώσιμου του χρέους, μία χώρα θα πρέπει να διαθέτει αποδεδειγμένα ένα αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου το Ταμείο να συνάψει δανειακή σύμβαση.
«Σε περίπτωση που το Ταμείο εξετάσει μια νέα δανειακή συμφωνία ή τη  συνέχιση υφιστάμενης με ένα μέλος νομισματικής ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν δεν είναι βέβαιο, με βάση τη δική του ανάλυση και κρίση, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για το ότι οι προτεινόμενες δράσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί κάποια μορφή διασφάλισης σε επίπεδο νομισματικής ένωσης για να μπορέσει το Ταμείο να δανείσει..», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Μπορεί στην εν λόγω έκθεση να μην γίνονταν αναφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς αφορούσε εν γένει χώρες που βρίσκονται σε νομισματική ένωση, αλλά διόλου τυχαία η χώρα μας έχει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ακατάλληλη για συνεργασία μετά δανεισμού με το ΔΝΤ.
Επιπρόσθετα τα όποια μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και όπως επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές, εφόσον κριθούν απαραίτητα.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος θα υποδείξει ότι είναι μη βιώσιμο, με ταυτόχρονη προτροπή προς τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία ευρεία αναδιάρθρωσή του.
Εάν τα παραπάνω συνδυαστούν με το γεγονός ότι το Ταμείο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρίζουν ανακεφαλαιοποίησης, με τους οικονομολόγους του διεθνούς οργανισμού να βλέπουν κεφαλαιακό «κενό» ύψους 10 δισ. ευρώ.
Αν και το Ταμείο μάλλον τα βρήκε με την ΕΚΤ –τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο και αφού η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να επιταχύνει την πραγματοποίηση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δεν έχει αλλάξει κατά το παραμικρό την άποψή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η λύση που φαίνεται περισσότερο πιθανή δεν είναι άλλη από την αγορά από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 9,8 δισ. ευρώ.
Άλλωστε στην τελευταία συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, παραδέχθηκε –απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση- ότι το Ταμείο εξετάζει αυτήν τη λύση με ιδιαίτερα θετικό τρόπο και εάν υπάρξει ανάλογη πρόταση θα την… καλωσορίσει.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης