Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ν. Καρακατσάνη (ΡΑΕ): Κομβικός ο ρόλος του δικτύου δημόσιων σταθμών φόρτισης στη διάδοση της ηλεκτροκίνησης

Ν. Καρακατσάνη (ΡΑΕ): Κομβικός ο ρόλος του δικτύου δημόσιων σταθμών φόρτισης στη διάδοση της ηλεκτροκίνησης
Η Ρυθμιστική Αρχή θα πρέπει να απαντήσει στο ζήτημα της επίδρασης της αυξημένης κατανάλωσης στην επάρκεια του δικτύου
Σύντομα αναμένεται η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την πρώτη φάση της πρότασης που έχει υποβάλει ο ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την εγκατάσταση 150 δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα νησιά, όπως ανέφερε την Πέμπτη 22 Μαρτίου στην ομιλία της στο 1ο συνέδριο Eco Mobility η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με την κ. Καρακατσάνη, για τη δεύτερη φάση της πρότασης και την εγκατάσταση 1.500 σταθμών φόρτισης στο ηπειρωτικό δίκτυο, η ΡΑΕ θα λάβει υπόψη της την έκθεση που θα υποβάλει ο ΔΕΔΔΗΕ για τη γεωγραφική κατανομή τους, αλλά και επιπλέον κρίσιμα κριτήρια, όπως την ενδεχόμενη επίδραση στον ανταγωνισμό.
Θέμα της ομιλίας της ήταν η ηλεκτροκίνηση και τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η ΡΑΕ κατ’ αρχάς στο ζήτημα της επίδρασης της αυξημένης κατανάλωσης στην επάρκεια του δικτύου.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, κομβικό ρόλο στη διάδοση της ηλεκτροκίνησης παίζει η ύπαρξη επαρκών δικτύων δημόσιων σταθμών φόρτισης, τα οποία θέτουν με τη σειρά τους μία σειρά από ρυθμιστικά θέματα (όπως ο φορέας υλοποίησης των δικτύων), στα οποία επίσης καλείται να τοποθετηθεί η Αρχή.

Πλεονεκτήματα και περιορισμοί

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Καρακατσάνη ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της παραπάνω κεντροποιημένης προσέγγισης (όπου ο Διαχειριστής αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των υποδομών μετακυλίοντας το κόστος των επενδύσεων στις χρεώσεις χρήσης δικτύου), καθώς και τις προκλήσεις και τα θετικά στοιχεία του εναλλακτικού μοντέλου που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου η υλοποίηση των σταθμών γίνεται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών και στην οποία συμμετέχουν Δήμοι αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις (όπως ξενοδοχεία και εταιρείες λειτουργίας πάρκινγκ).
Παράλληλα, ανέφερε παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία, σχετικά με το πλέγμα πολιτικών στήριξης που έχει εφαρμοσθεί σε όλο το φάσμα της ηλεκτροκίνησης.  
Αναλυτικά την ομιλία της κ. Καρακατσάνη μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω link:
https://www.youtube.com/embed/x9YQxQ81LYQ?rel=0&start=85&end=1512"


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης