Αναλύσεις

Υβριδικό ΔΝΤ ως "market maker" των ελληνικών ομολόγων

Υβριδικό ΔΝΤ ως
Ουσιαστικά το ΔΝΤ θα διαδραματίσει ρόλο «market maker» δηλαδή διαμορφωτής τιμών στα ελληνικά ομόλογα
Βρέθηκε η συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί την Γερμανία,  ικανοποιεί το ΔΝΤ και κυρίως ικανοποιεί τις αγορές για την Ελλάδα.
Η λύση ονομάζεται υβριδικό ΔΝΤ που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από τους στόχους και οι αγορές θα ηρεμήσουν υπό την έννοια ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας ώστε η Ελλάδα να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ θα διαδραματίσει ρόλο «market maker» δηλαδή διαμορφωτής τιμών στα ελληνικά ομόλογα.
Οι εξελίξεις δεν είναι ότι καλύτερο με πολιτικούς όρους, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα υβριδικό τρόπο αλλά σίγουρα η παραμονή του ΔΝΤ θα επιτρέψει την αγορά να εκτονώσει την πίεση που ασκείται στους ελληνικούς τίτλους με τις αποδόσεις να κινούνται στην 10ετία στο 4,5%

Πως φθάσαμε στο υβριδικό ΔΝΤ

Αναζητώντας την λύση όπου η Ελλάδα θα διαθέτει ένα μηχανισμό ασφαλείας και προστασίας από το κερδοσκοπικό μένος των αγορών και της μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές…η αρχική πρόταση η υβριδική πιστωτική γραμμή απορρίφθηκε λόγω Γερμανίας.
Η έννοια της πιστωτικής γραμμής απορρίπτεται από την Γερμανία αφενός γιατί δεν θέλουν να διαθέσουν άλλα κεφάλαια αφετέρου γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν στα κοινοβούλια τους πλήθος αντιδράσεων.
Την υβριδική πιστωτική γραμμή την προκρίνει η ΕΚΤ αλλά την τελική πολιτική απόφαση την παίρνει η Γερμανία και η Καγκελάριος Merkel και ο υπουργός οικονομικών Scholz Καγκελάριος και προφανώς η πιστωτική γραμμή δεν μπορούσε να περάσει.
Μετά τις επαφές του Thomsen του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ευρώπη με το Scholz τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών η λύση που συμφωνήθηκε έχει τα εξής σημεία

1)Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με υβριδικό τρόπο και θα αποτελέσει τον μηχανισμό προστασίας της Ελλάδος, αλλά και των ευρωπαίων.
Το ΔΝΤ μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής ότι η Ελλάδα τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα ως εγγυητής των λογικών επιτοκίων στις εκδόσεις ομολόγων.

2)Το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί σχεδόν καθολικά από τα 10 δισεκ. που έχει δανείσει στην Ελλάδα θα παραμείνει με 1 ή 2 δισεκ. ώστε να συνεχίσει να έχει τον ρόλο του πιστωτή.

3)Θα υπάρχει credit line δηλαδή πιστωτική γραμμή μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου.
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αλλά το ΔΝΤ θα έχει πιστωτική γραμμή μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου.

4)Το ΔΝΤ θα εκδώσει έκθεση βιωσιμότητας DSA στην οποία θα αναφέρει ότι έως το 2030 το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και από το 2030 έως το 2060 με βάση ορισμένες παραδοχές θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο.
Ουσιαστικά δεν θα αναφέρει ότι έχει γίνει βιώσιμο το χρέος, ωστόσο θα εγκαταλείψει την αναφορά ότι είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος.  

5)Ως προς την επιμήκυνση του χρέους η ΕΕ προτείνει 8 χρόνια και το ΔΝΤ προκρίνει 10 χρόνια επιμήκυνσης με πιθανό σενάριο να ισχύσει η πρόταση του ΔΝΤ για 10 χρόνια.

6)Τα μέτρα για το χρέος θα έχουν σχέση 20 – 80 που σημαίνει ότι το 20% των μέτρων για το χρέος θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και το υπόλοιπο 80% θα δίδεται με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης