Αναλύσεις

Eurogroup: Με αυξημένες πιθανότητες θετικών «εκπλήξεων» για την Ελλάδα

Eurogroup: Με αυξημένες πιθανότητες θετικών «εκπλήξεων» για την Ελλάδα
«Η στρατηγική για το ελληνικό χρέος» θα είναι βασικό στην σημερινή συζήτηση των «19»
Σενάρια ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα προχωρήσουν σήμερα 24 Μαίου 2018 μετά το Eurogroup σε ανακοίνωση της πρώτης δέσμης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κυκλοφορούν από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις έγκειται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για αποκατάσταση του κλίματος στις αγορές των ομολόγων, οι οποίες λόγω του ιταλικού ζητήματος κινούνται νευρικά «καίγοντας» έτσι και τους ελληνικούς τίτλους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανήλθε έως και το 4,432% σημειώνοντας άνοδο 0,57% σε σχέση με δύο ημέρες πριν ενώ το 5ετές ενισχύθηκε κατά 2,13% στο 3,5%.
Μπροστά σε αυτή κατάσταση και με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, η σημερινή σύνοδος ενδεχομένως να κρύβει θετικές «εκπλήξεις» για την Ελλάδα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Η στρατηγική για το ελληνικό χρέος» θα είναι βασικό στην σημερινή συζήτηση των «19».
Το κλίμα για την Ελλάδα, μετά την τεχνική συμφωνία  που συνήψαν οι θεσμοί με τις ελληνικές αρχές στις 19 Μαΐου, είναι θετικό και η αίσθηση που υπάρχει ακόμη και τώρα που γράφεται αυτό το κείμενο είναι ότι ο Έλληνας υπουργός δεν θα φύγει σήμερα με «άδεια χέρια» από την βελγική πρωτεύουσα…
Ακόμη και η ανακοίνωση για την επιστροφή των ANFA’s, ύψους 11,6 δις. ευρώ, των κερδών δηλαδή από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες του ευρωσυστήματος, θα είναι επιτυχία για την ελληνική πλευρά που θέλει να «εξαργυρώσει» το γεγονός της γρήγορης συμφωνίας με το κουαρτέτο.
Η επιστροφή των κερδών από τα ANFA’s και τα SMP’s δεν το μέτρο που αλλάζει  δραστικά την φυσιογνωμία του ελληνικού χρέους αλλά η ανακοίνωση του την δεδομένη χρονική στιγμή έχει καθαρά σημειολογικό χαρακτήρα.
Επίσης στέλνει το μήνυμα που θέλουν οι αγορές ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ» και ότι έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ακόμη και το σενάριο συμμετοχής του στη μεταμνημονιακή επιτήρηση έχει την «αξιοπιστία που θέλουν οι χρηματαγορές».

Στο πρώτο μέρος της σημερινής συνόδου που θα ξεκινήσει στις 4:00 ώρα Ελλάδας, τα θεσμικά όργανα και ο. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την κατάσταση της εν εξελίξει τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Θα παρουσιάσουν τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα έχει υλοποιήσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 που θεωρείται κομβική για να «κλειδώσουν» τα μέτρα για το χρέος, το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και το πρόγραμμα ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης