Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το ΔΝΤ αποχωρεί από την Ελλάδα με τη συναίνεση της Γερμανίας, «χαλαρή λύση» στο χρέος

Το ΔΝΤ αποχωρεί από την Ελλάδα με τη συναίνεση της Γερμανίας, «χαλαρή λύση» στο χρέος

Στις 2/6 η ύστατη προσπάθεια Lagarde στο G7 - Το πιθανότερο σενάριο είναι τα προτεινόμενα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να είναι προκλητικά παρωχημένη μικρής κλίμακας διευθέτηση

Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα «βρήκαν» για το ελληνικό ζήτημα, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ είναι οριστικό αποχωρεί από το «σχέδιο Ελλάδα» καθώς η προσπάθεια να συμπλεύσουν οι θέσεις του Ταμείου με τις θέσεις της Γερμανίας απέτυχε.
Η νέα προσπάθεια του Thomsen, του εκπροσώπου του ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, να πετύχει έστω και την ύστατη στιγμή συμφωνία με τη Γερμανία για το ελληνικό χρέος δεν απέδωσε, καθώς διαπιστώθηκε ακόμη μία φορά το τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Το ΔΝΤ ζητά αυτόματο μηχανισμό και εμπροσθοβαρή μέτρα για το ελληνικό χρέος και η Γερμανία απορρίπτει τον αυτόματο μηχανισμό και προτείνει οπισθοβαρή μέτρα 20% με τη λήξη του τρίτου μνημονίου και 80% σε βάθος ετών.
Η C. Lagarde, η επικεφαλής του ΔΝΤ, αύριο 2 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G7) θα επιχειρήσει στην κυριολεξία την τελευταία προσπάθεια ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, ειδικά με τη Γερμανία.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του G7 στον Καναδά θα παραστεί και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews «η Γερμανία μέχρι τώρα έχει ξεκάθαρη θέση για το ελληνικό χρέος.
Όχι σε αυτόματο μηχανισμό, το Eurogroup θα αποφασίζει πότε θα δίδονται τα μέτρα για το χρέος ενώ για το ζήτημα της επιμήκυνσης η Γερμανία επιμένει στα 3 χρόνια και υπό κάποιους όρους θα δεχόταν 5 χρόνια.
Επίσης η περίπτωση της Ιταλίας δεν βοηθάει την Ελλάδα.
Εάν η Γερμανία αρχίζει να δέχεται ευνοϊκά μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ζητήσει και η νέα ιταλική κυβέρνηση ευνοϊκή μεταχείριση και θα χαθεί ο έλεγχος».
Και ενώ το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους παραμένει θολό…η Ελλάδα θα χρειαστεί κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας στην μεταμνημονιακή εποχή 25 με 30 δισεκ. όχι 15 δισεκ. που αρχικώς είχε εξεταστεί, οπότε ή θα αυξηθεί η τελευταία δόση από τον ESM ή θα επιτραπεί μεγαλύτερη χρήση repos.
Η συμμετοχή με περισσότερα κεφάλαια του ESM στην τελευταία δόση είναι τεχνικά εφικτή.

Ποια είναι η Γερμανική πρόταση για το ελληνικό χρέος

Η γερμανική πρόταση για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει.
1)Επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής για 3 χρόνια όχι για 5 ή 8 χρόνια ή 10 που ζητάει το ΔΝΤ.
2)Μετά τα 3 χρόνια επιμήκυνσης να υιοθετηθεί ένα υβριδικό μοντέλο του γαλλικού σχεδίου που συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης με την ανάπτυξη.
3)Η Γερμανία προτείνει κάθε 5 χρόνια ελέγχους για το χρέος δηλαδή να γίνεται αξιολόγηση των μέτρων, της απόδοσης τους με βάση έκθεση βιωσιμότητας DSA.
4)Η Γερμανία συναινεί εάν το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει.
Έχουν αποδεχθεί οι γερμανοί ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό τρίτο πρόγραμμα.
5)Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Γερμανία θέλει την άμεση αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ή τμηματικά.
6)Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα δοθούν τμηματικά.
Η ουσία πάντως είναι ότι με βάση αυτά τα μέτρα για το ΔΝΤ…με τίποτε δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Έχει τονιστεί ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που ετοιμάζει ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης αποτελεί καλή πρόφαση για την Γερμανία να δώσει τα λιγότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...παρά την ιταλική κρίση.
Με βάση τα προτεινόμενα μέτρα η έννοια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προκλητικά παρωχημένη, πρόκειται για μια υποτυπώδη μικρής κλίμακας διευθέτηση.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης