Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Διάγγελμα Τσίπρα αύριο Τρίτη 21/8 για το τέλος των μνημονίων και ακολουθεί ανασχηματισμός

Διάγγελμα Τσίπρα αύριο Τρίτη 21/8 για το τέλος των μνημονίων και ακολουθεί ανασχηματισμός

Πιθανόν και εντός της εβδομάδας το νέο κυβερνητικό σχήμα

Το επίσημο τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων είναι η καλύτερη αφορμή για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα και να προχωρήσει στον ανασχηματισμό του κυβερνητικού του σχήματος.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει φθαρεί και δεν «περπατά» και ότι είναι αναγκαίο τη «νέα σελίδα» που ανοίγει για την χώρα να τη διαχειριστεί μια ανανεωμένη σε πρόσωπα κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες για το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, για το ποια πρόσωπα θα μπουν στο νέο σχήμα, για το ποιοι θα αποχωρήσουν, δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα.
Παρά τα όποια σενάρια, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ένας ριζικός ανασχηματισμός δεδομένου ότι κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Ν. Κοτζιάς, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Π. Καμμένος, δεν πρόκειται να μετακινηθούν.
Ωστόσο, δεν αποκλείονται «καραμπόλες» σε κορυφαία υπουργεία, όπως για παράδειγμα στο υπ. Εσωτερικών, καθώς ο Π. Σκουρλέτης (ο οποίος σημειωτέον τέθηκε εκτός του κάδρου των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι) φέρεται να προορίζεται για το κόμμα σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον κομματικό μηχανισμό ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.
Στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Χρήστος Σπίρτζης.
Στα πρόσωπα που φέρονται να είναι έτοιμα να αναλάβουν κυβερνητικό πόστο συγκαταλέγονται ο νυν γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και η Ράνια Σβίγγου.
Από εκεί και πέρα ανοιχτό είναι και το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός.
Αν και η Βουλή αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη 23/8, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει μάλλον να αναμένονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να κάνει ήδη από σήμερα τις πρώτες του κινήσεις και κρούσεις, με τις ανακοινώσεις να γίνονται ακόμα και εντός της εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να «ζυγίσει» και άλλες παραμέτρους.
Διότι γνωρίζει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτό που όχι μόνο θα κληθεί να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα των μνημονίων αλλά και να οδηγήσει την χώρα στις κάλπες.
Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός προκειμένου να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα κατά της κυβέρνησης του και να δώσει το πολιτικό του στίγμα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο, δέχεται εισηγήσεις προκειμένου στην κυβέρνηση να μπουν νέα στελέχη, μικρής σχετικά ηλικίας αλλά και να μπουν οι προϋποθέσεις για ένα προοδευτικό «μέτωπο» - με τη συμμετοχή ακόμα και πρώην κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, π.χ. ακούγονται τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Γ. Ραγκούση -, για το οποίο άλλωστε κάλεσαν σε δηλώσεις τους σήμερα οι Γ. Δραγασάκης και Ν. Παππάς.
Υποψήφιοι προς αποχώρηση από τον κυβερνητικό τους θώκο, σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται είναι η Λυδία Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από το υπουργείο Ναυτιλίας και ο Ευάγγελος Αποστόλου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το ερωτηματικό για τη θέση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά παραμένει ενώ πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να παραδίδει τη σκυτάλη.
Αν και παραμένει ερωτηματικό, κατά πόσο ο κ.Τσίπρας θα αποφασίσει να προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό ή να περιοριστεί σε στοχευμένες αλλαγές, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει αύριο Τρίτη 21/8 σε διάγγελμα για το τέλος των μνημονίων.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης