Αναλύσεις

Μανιάτης: Καμία απάντηση από τον υπουργό για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ

Μανιάτης: Καμία απάντηση από τον υπουργό για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ

«Χαρακτηριστικά, ο Γ. Σταθάκης στην απάντησή του αρκέστηκε να πει “δεν μπορώ να απαντήσω σε καμία από τις υποθετικές ερωτήσεις του κ. Μανιάτη”», σχολίασε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ

«Καμία απάντηση δεν έδωσε ο Γ. Σταθάκης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την εξαγορά από τη ΔΕΗ της ενεργειακής Σκοπιανής εταιρείας EDS του Αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ, μια εταιρεία που εξαγοράστηκε για 4,8 εκατ. ευρώ, το 2017 είχε ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά της δάνεια και πιστωτικές γραμμές έφτασαν το 2018 τα 26 εκατ. ευρώ», σημειώνει σε δήλωσή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, στον απόηχο της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

«Χαρακτηριστικά, ο Γ. Σταθάκης στην απάντησή του αρκέστηκε να πει “δεν μπορώ να απαντήσω σε καμία από τις υποθετικές ερωτήσεις του κ. Μανιάτη”», σχολίασε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Ο κ. Μανιάτης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, έθεσε τα ακόλουθα επτά ερωτήματα:

    «Γιατί η κυβέρνηση έδωσε εντολή στη ΔΕΗ για την εξαγορά, αφού την εισήγηση έκανε η “ΔΕΗ Αλβανίας”, όπου Διευθύνων Σύμβουλος έχει τοποθετηθεί ο κ. Γ. Λάντζας, τον οποίον το 2016 ο Γ. Σταθάκης ως Υπουργός Ανάπτυξης, είχε επίσης τοποθετήσει ως Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ);»

    «Γιατί χρησιμοποιήθηκε ως “μπροστινός” της εισήγησης για την εξαγορά, η “ΔΕΗ Αλβανίας” και όχι οι κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ; Θεωρήθηκαν ανίκανες; Δεν τις εμπιστεύονται; Γιατί αυτό το περίεργο bypass

    «Γιατί ανέθεσε η μητρική ΔΕΗ στη θυγατρική Αλβανίας, με ειδική συμφωνία ύψους 230.000 € τον έλεγχο των φορολογικών, οικονομικών και νομικών στοιχείων της Σκοπιανής εταιρείας και δεν έκανε τον έλεγχο με τις κεντρικές της υπηρεσίες;»

    «Ποια ήταν η διαδρομή του χρήματος και γιατί αυτά κατατέθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ και όχι στον εταιρικό λογαριασμό;»

    «Γνώριζαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ που ενέκριναν την εξαγορά, ότι αφορούσε σε εταιρεία συνεργάτη του κ. Ζάεφ, ή τους εξαπατήσατε και τους αποκρύψατε όλη την αλήθεια;»

    «Γιατί ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, Αν. Υπουργός Γ. Χουλιαράκης, αρνείται να απαντήσει και πετάει τη μπάλα σε σας, ενώ ο ίδιος ενέκρινε την εξαγορά κατά τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ;»

    «Γιατί η απόφαση για την εξαγορά πάρθηκε το Φεβρουάριο του 2018, ενώ ο έλεγχος των στοιχείων της εταιρείας (due diligence) τελείωσε 2 μήνες αργότερα, τον Απρίλιο 2018; Δηλαδή, αγοράσατε δύο μήνες πριν ελέγξετε τι είναι αυτό που αγοράζετε. Και βεβαίως, γιατί προσβάλλετε βαθιά κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και τη Βουλή των Ελλήνων, αρνούμενος να δώσετε στη δημοσιότητα την εισήγηση και τη συμφωνία, δύο κείμενα που γνωρίζουν τουλάχιστον 100 άνθρωποι στη ΔΕΗ και ολόκληρα τα Σκόπια; Τι θέλετε να κρύψετε;».

 

 

 

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης