Αναλύσεις

Νόμος του 1950 αποθαρρύνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Euractiv

Νόμος του 1950 αποθαρρύνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Euractiv

Η έλλειψη ενός εκσυγχρονισμένου επενδυτικού πλαισίου αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τους επενδυτές, σύμφωνα με το euractiv

Μια παλιά πρόβλεψη του κώδικα ποινικής δικονομίας που χρονολογείται από το 1950 αποτρέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε πρότζεκτ όπου συμμετέχει και ο δημόσιος τομέας, εμποδίζοντας την πιθανή επενδυτική έκρηξη που έχει ανάγκη η χώρα αναφέρει δημοσίευμα του ευρωπαϊκού πρακτορείου Euractiv.

Μετά από οκτώ χρόνια πολιτικής λιτότητας και οικονομικής στασιμότητας, η Ελλάδα βγήκε από το Μνημόνιο τον Αύγουστο. Με βάση τους όρους διάσωσης, η αριστερή κυβέρνηση υποσχέθηκε να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για να προσελκύσει πολυαναμενόμενες επενδύσεις και να ακολουθήσει μια πορεία ανάπτυξης.

Ωστόσο, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη ενός εκσυγχρονισμένου επενδυτικού πλαισίου. Ένα παράδειγμα είναι ο νόμος του 1950, του οποίου οι διατάξεις ορίζουν ακόμη και τις ποινές ισόβιας κάθειρξης λόγω ζημιών στη δημόσια περιουσία.

Σε περίπτωση λανθασμένης επιχειρηματικής απόφασης σε επίπεδο διοίκησης, μια απλή καταγγελία από ανταγωνιστές, αναφέρει το δημοσίευμα, αρκεί για να ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις του νόμου 1608/1950 που αφορά στην ενδεχόμενη ζημιά για τη δημόσια περιουσία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιπέτειες του ιδιώτες επενδυτές.

Το ελληνικό κράτος είναι συχνά ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης ή μέτοχος σε όλα τα μεγάλα έργα της χώρας.

Πηγές του βιομηχανικού κόσμου εξήγησαν στο euractiv ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν θα κινδύνευε να επενδύσει σε ένα τόσο εύθραυστο καθεστώς.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι του προγράμματος σταθερότητας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι γενικότερα τα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και του επενδυτικού περιβάλλοντος είναι κρίσιμα για να στηριχθεί η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και γιαυτό το πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά από υποχρεώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος πηγές της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι η συζήτηση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης