Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

To ΔΝΤ τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση και βάζει νέα θέματα στο τραπέζι - Σε εξέλιξη η συνάντηση Θεσμών και κυβέρνησης

tags :
To ΔΝΤ τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση και βάζει νέα θέματα στο τραπέζι - Σε εξέλιξη η συνάντηση Θεσμών και κυβέρνησης
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα μέτρα θα έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά
Τη στιγμή που σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας είναι σε εξέλιξη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, κυβερνητικός παράγοντας αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει και νέα θέματα που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ.
«Στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια» επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχους σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σε ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ για το 2016.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εξεταστεί τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα μέτρα θα έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά, ενώ όπως μετέδιδε και νωρίτερα το bankingnews.gr από τα προσχέδια των δύο Μνημονίων που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στην δημοσιότητα προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά έκανε τεράστιες υποχωρήσεις σε όλα τα μεγάλα μέτωπα: από τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και βαθύ «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020, το οποίο όμως μπορεί και να εφαρμοστεί νωρίτερα, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Επιπλέον, αποδέχθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον μνημονιακό πλαίσιο για την αγορά εργασίας, με εξαίρεση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου το υφιστάμενο υπουργικό βέτο θα καταργηθεί.
Οι δανειστές έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Στην τεχνική συμφωνία (SLA) θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019, με ανώτατο όριο περικοπών το 22%, με παράλληλο «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καταστεί εφικτή εξοικονόμηση ποσού ίσου με το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ.
Το κούρεμα όλων των συντάξεων ικανοποιεί το ΔΝΤ αφού πέτυχε ότι ήθελε από τα μέτρα λιτότητας που ζητούσε παρά το γεγονός ότι για αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή» για την (αριστερή) κυβέρνηση.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης