Αναλύσεις

Αποτυχία στη διευθέτηση χρέους και στην ένταξη στο QE - Ο ESM ίσως να αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Αποτυχία στη διευθέτηση χρέους και στην ένταξη στο QE - Ο ESM ίσως να αγοράσει ελληνικά ομόλογα
Το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε αναμονή 14 μήνες και ότι η τελική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA θα εκπονηθεί το καλοκαίρι του 2018 καθιστά αδύνατη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Αξιολογώντας ψύχραιμα τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup (15/6) αποκαλύπτεται το μέγεθος της ελληνικής ήττας, καθώς η κυβέρνηση πήρε το αυτονόητο και έχασε όλα τα ουσιώδη.
Όμως παρά την ήττα στα ουσιώδη η Ελλάδα κερδίζει σταθερότητα με όρους πολιτικής, οικονομίας και αγορών εξέλιξη που θα αποτιμήσουν οι διεθνείς επενδυτές βελτιώντας τις αποτιμήσεις έστω και λελογισμένα. 
Η δόση των 8,5 δισεκ. ήταν 100% προεξοφλημένη, καθώς άπαντες γνώριζαν ότι η χώρα μας θα πάρει την δόση που την δικαιούταν ξεκάθαρα μιας και είχε νομοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα.
Η δόση των 8,5 δισ. ευρώ δεν αποτελεί θετική έκπληξη, αφού αρχικά είχαν ζητηθεί 10,3 δισ. ευρώ για να μειωθούν στη συνέχεια στα 9,5 δισ. ευρώ και τελικά να καταλήξουν στα 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες σε χρέος.
Η ελληνική κυβέρνηση όμως είχε αναγάγει ως κεντρικό αφήγημα την διευθέτηση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε QE, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή.
Ότι δεν πήρε τίποτε από όλα αυτά είναι ξεκάθαρο, όμως τη μεγάλη αποκάλυψη την έκανε η Lagarde του ΔΝΤ.
Τι είπε η επικεφαλής του Ταμείου; Όχι προφανώς ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε αναμονή 14 μήνες, το οποίο εξάλλου ήταν γνωστό από καιρό, αλλά ότι η κεντρική και ουσιαστική έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος θα εκπονηθεί το καλοκαίρι του 2018.
Θα υπάρξουν δύο εκθέσεις βιωσιμότητας DSA από το ΔΝΤ, η πρώτη έκθεση θα εκπονηθεί μετά την παρουσίαση των μέτρων για το ελληνικό χρέος όποτε αυτά προσδιοριστούν – προφανώς μετά τις γερμανικές εκλογές – και η δεύτερη στο τέλος του προγράμματος.
Ο συνδυασμός ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε αναμονή 14 μήνες και ότι η τελική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA θα εκπονηθεί το καλοκαίρι του 2018 καθιστά αδύνατη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χορηγήσει QE ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδαγια τους εξής λόγους:
  • Δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι σε καθεστώς αναμονής και η ΕΚΤ να εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
  • Δεν μπορεί η τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους να έχει σχεδιαστεί να εκπονηθεί καλοκαίρι 2018 και η ΕΚΤ να προτρέξει.
  • Έχουμε αναφέρει ότι η ΕΚΤ ακόμη και με μέτρα για το ελληνικό χρέος όχι στο βασικό αλλά στο δυσμενές σενάριο της έκθεσης βιωσιμότητας που θα εκπονήσει θα καταδείξει… ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
  • Πέραν αυτών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο η 3η αξιολόγηση όπερ σημαίνει ότι αυτομάτως η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται σε QE εν μέσω αξιολόγησης.
Άρα το QE για την Ελλάδα το 2017 αποκλείεται, το 2018 είναι υπό πολλούς όρους και σίγουρα είναι πολύ μακριά….

Το χρέος στις καλένδες, με στόχο το 2018 και με πολλά ερωτηματικά

Η γενικόλογη αναφορά για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και με κατάληξh ότι το 2018 εάν κριθούν αναγκαία τα μέτρα θα εφαρμοστούν αποτελεί απόδειξη ότι δεν πήραμε τίποτε ως Ελλάδα.
Βέβαια αναφέρθηκε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθεί εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος, αλλά αυτό δεν θα συμβεί πριν το τέλος της τρίτης αξιολόγησης δηλαδή περί το πρώτο τρίμηνο του 2018. 
Όμως τα μέτρα δεν μπορούν να εξειδικευθούν όταν στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου αναφέρθηκε ξεκάθαρα ότι π.χ. η επιμήκυνση θα είναι από 0 χρόνια έως 15 χρόνια.
Δηλαδή στο επίσημο ανακοινωθέν ένα από τα βασικά μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προσδιορίζεται από 0 - δηλαδή χωρίς επιμήκυνση - έως 15 χρόνια επιμήκυνσης.
Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους αποτέλεσε ένα ναυάγιο το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα από τους 14 μήνες του ΔΝΤ, από τη μηδενική χρονική επιμήκυνση έως την ρητή αναφορά ότι τα μέτρα θα ληφθούν στα μέσα του 2018 στην λήξη του προγράμματος.

Αγορές ελληνικών ομολόγων από ESM

Μπορεί το QE να έχει χαθεί για την Ελλάδα, αλλά ο ESM (Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός) θα μπορούσε να αγοράζει κάτω από συγκεκριμένες ρήτρες στην πρωτογενή αγορά προκαθορισμένο μέρος των εκδόσεων των ελληνικών ομολόγων για να στηρίξει την προσπάθεια εξόδου στις αγορές.
Αυτό το σχέδιο έχει εξεταστεί, αλλά ακόμη δεν έχει παρθεί απόφαση όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές στο bankingnews.
Προφανώς πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα νομικά εμπόδια.

Πως θα αντιδράσουν αγορές και ομόλογα;

Η Ελλάδα πήρε μεν τη δόση, δεν πήρε ωστόσο αυτά που ζητούσε σε χρέος και QE.
Προφανώς ήταν μια κακή συμφωνία όπου η Ελλάδα πήρε το ελάχιστο.
Όμως οι αγορές δεν θα αποτιμήσουν αυτή την πλευρά των γεγονότων, αλλά ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας από τη στιγμή που εξασφάλισε χρήματα για να αποτρέψει τη χρεοκοπία. 
Οπότε το χρηματιστήριο και ειδικά οι μετοχές των τραπεζών θα ανακάμψουν με στόχο τις 850 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και έως +20% για τις τράπεζες.
Ήδη παρουσιάζονται πολλά υπερφίαλα σενάρια και εμείς θα πούμε προσοχή στα σίγουρα…έτσι όπως παρουσιάζονται.
Στα ομόλογα θα δούμε περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις και προφανώς μας ενδιαφέρει το τωρινό 2ετές πρώην 5ετές το οποίο έχει απόδοση 4,70% - είχε εκδοθεί το 2014 στο 4,95% - και η 10ετία όπου έχει απόδοση 4,80% με 4,60%.
Εάν υπάρξει διάθεση για στήριξη της Ελλάδος να βγει στις αγορές, τότε το 2ετές θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 3,7% με 4%.
Το ελληνικό 10ετές θα πρέπει να υποχωρήσει στο 4,8% έναντι της Πορτογαλίας στο 2,85% περίπου 200 μονάδες βάσης spread.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης