Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Προς τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ιταλίας με στόχο την προώθηση του αγωγού IGB

Προς τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ιταλίας με στόχο την προώθηση του αγωγού IGB
Επιδίωξη της βουλγαρικής πλευράς είναι να προκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου, ώστε ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2019
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) φαίνεται ότι επιδιώκουν πλέον οι δυο χώρες, μετά τη λήξη της πολιτικής αβεβαιότητας στη Βουλγαρία που κρατούσε για αρκετούς μήνες το project σχεδόν «παγωμένο».
Σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα αναμένεται να γίνει τριμερής συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο με τη συμμετοχή και της Ιταλίας, αφού ως γνωστόν στο έργο μετέχει και η ιταλική Edison.
Στόχος είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της κατασκευής του αγωγού σε ότι αφορά το βουλγαρικό τμήμα, έως το τέλος του έτους ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Μάλιστα όλα δείχνουν ότι δεν θα γίνει τελικώς νέο market test, αλλά η εταιρία ICGB θα προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη της εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ζέχο Στάνκοφ, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια της Βουλγαρίας με 1 δις. κ.μ. αερίου ετησίως μετά το 2020, δήλωσε ότι η Βουλγαρία σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιλογή του κατασκευαστή για τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) έως το τέλος του 2017.
Ο IGB θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να παραλάβει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα από το κοίτασμα Shah Deniz 2, μέσω του αγωγού TAP, με τον οποία θα συνδεθεί ο IGB.

Στόχος να λειτουργήσει ο αγωγός μέχρι τα τέλη του 2019

Ο Στάνκοφ δήλωσε μάλιστα στο αζέρικο πρακτορείο Trend, πως η Βουλγαρία θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να θέσει σε λειτουργία τον αγωγό διασύνδεσης μέχρι τα τέλη του 2019, ώστε να είναι έτοιμη το 2020 όταν θα φθάσει το πρώτο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η διευθύνουσα σύμβουλος της ICGB Teodora Georgieva δήλωσε πρόσφατα ότι το έργο είναι σε καλό δρόμο.
Όπως είπε όλες οι διαδικασίες απόκτησης γης στη Βουλγαρία έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η άδεια κατασκευής αναμένεται να εκδοθεί το τρίτο τρίμηνο του 2017 στη Βουλγαρία και το τέταρτο τρίμηνο στην Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ.
Ο IGB θα έχει αρχική δυναμικότητα περίπου 3 δισ. κ.μ. ετησίως, ενώ το έργο στηρίζεται από την ΕΕ η οποία έχει ήδη παράσχει 45 εκατ. ευρώ.
Η ICGB έχει υποβάλει αίτηση για πρόσθετα κονδύλια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα".
Το έργο περιλαμβάνει 31 χιλιόμετρα αγωγού στο ελληνικό έδαφος και 151 χιλιόμετρα στο βουλγαρικό έδαφος.
Συμμετέχουν δε στο project με ποσοστό 50% η καθεμιά από τις δύο εταιρίες - μετόχους, δηλαδή η βουλγαρική BEOH και η IGI Poseidon που αποτελεί κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison.

Αρχική δημοσίευση: 20/6/2017 07:04

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης