Αναλύσεις

ΟΔΔΗΧ και Rothschild σχεδιάζουν reopening 3 και 5 χρόνων Ιούλιο - Οκτώβριο 2017 με επιτόκια 3%-3,8% και προμήθεια 4%

ΟΔΔΗΧ και Rothschild σχεδιάζουν reopening 3 και 5 χρόνων Ιούλιο - Οκτώβριο 2017 με επιτόκια 3%-3,8% και προμήθεια 4%
Στο μέλλον πάντως δεν θα αποκλειόταν να υπάρξει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων πάνω δηλαδή από 14,9 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Κατά ορισμένες πηγές οι εκδόσεις δεν θα είναι 1 δισεκ. διερευνητικές αλλά 2 δισεκ. η κάθε μια…. με προμήθεια που θα μπορούσε να φθάσει στο 3,5% με 4% από 2% που είναι συνήθως τέτοιες εκδόσεις.
O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος ΟΔΔΗΧ και η Rothschild ως σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου σχεδιάζουν δύο εκδόσεις ομολόγων – reopening εντός του 2017.
Η πρώτη έκδοση θα είναι reopening μάλλον 3ετία και θα αφορά επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου που έχει τρέχουσα μέση απόδοση 4,25% και είχε εκδοθεί στο 4,95%.
Η έκδοση αυτή θα πραγματοποιηθεί ίσως και εντός του Ιουλίου του 2017 μετά την αποπληρωμή του ομολόγου λήξης 17 Ιουλίου 2017.
Παράλληλα σχεδιάζεται και μια δεύτερη έκδοση τον Οκτώβριο του 2017.
Κατά ορισμένες πηγές οι εκδόσεις δεν θα είναι 1 δισεκ. διερευνητικές αλλά 2 δισεκ. η κάθε μια…. με προμήθεια που θα μπορούσε να φθάσει στο 3,5% με 4% από 2% που είναι συνήθως τέτοιες εκδόσεις.
Ως προς τα επιτόκια θυμίζουμε ότι η παλαιά 5ετία νυν 2ετία εμφανίζει απόδοση 4,05% με 4,45% και μέση απόδοση 4,25%.
Η 5ετία το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε εκδοθεί στο 4,95% και στην παρούσα φάση παρ΄ ότι δεν είναι συγκρίσιμες οι περίοδοι θα μπορούσε η 5ετία να βγει στο 3,6% με 3,8%.
Η 3ετία το 2014 είχε εκδοθεί στο 3,5% και επιτόκιο ακόμη και κάτω από 3% σίγουρα θα είχε μεγάλη σημειολογία.
Στις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πάρουν έγκριση για να συμμετάσχουν λόγω ρευστότητας, ELA και ορίων κατοχής ελληνικού χρέους καθώς και capital controls.
Συν τοις άλλοις η ΕΚΤ και ο SSM θέλουν την ρευστότητα τους οι ελληνικές τράπεζες να την κατευθύνουν στις χρηματοδοτήσεις και όχι στο χρέος.
Ωστόσο και οι ελληνικές τράπεζες κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσουν ίδια δικαιώματα με τις άλλες τράπεζες του εξωτερικού ως προς την αγορά χρέους.
Πάντως φαίνεται ότι η αγορά μπορεί να σηκώσει 2 + 2 δισεκ. συνολικά 4 δισεκ. ελληνικού χρέους με την μορφή των επανεκδόσεων.
Στο μέλλον πάντως δεν θα αποκλειόταν να υπάρξει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων πάνω δηλαδή από 14,9 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.

Τι μας δείχνει η σύγκριση με την Πορτογαλία;

Η Πορτογαλία με 8 βαθμίδες υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από την Ελλάδα με όρους Moody’s και 5 βαθμίδες διαφορά με όρους Standard and Poor’s και ούσα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ωστόσο έχει εξαντληθεί καθώς η ΕΚΤ έχει αγοράσει όλα τα διαθέσιμα assets εμφανίζει τις εξής αποδόσεις
Το 2ετές πορτογαλικό ομόλογο έχει απόδοση 0,060%
Το 3ετές πορτογαλικό ομόλογο έχει απόδοση 0,19%
Το 5ετές πορτογαλικό ομόλογο έχει απόδοση 1,21%
Το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο έχει απόδοση 2,86%.
Η Πορτογαλία έχει μακράν καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από την Ελλάδα…και όπως η Ελλάδα έχουν βγει από την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Για να απαντηθεί το ερώτημα ποια μπορεί να είναι η δίκαιη αξία των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποια πρέπει να είναι η διαφορά spread μεταξύ ελληνικών και Πορτογαλικών ομολόγων.
Εάν δεχθούμε ότι ένα ρεαλιστικό spread είναι μεταξύ 150 και 200 μονάδες βάσης σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει
Στην 5ετία απόδοση έως 3,20%
Στην 10ετία απόδοση έως 4,86%
Εάν αυτή η προσέγγιση ισχύει τότε θα πρέπει να δούμε το επόμενο διάστημα και το 10ετές ομόλογο να βελτιώνεται.
Η βελτίωση του 2ετούς – πρώην 5ετούς ομολόγου – είναι μεν ενδιαφέρουσα αλλά οι αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζονται δομικά – και όχι συγκυριακά – από το 10ετές ομόλογο.
Το ελληνικό 10ετές σε μέση απόδοση θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 4,8% από 5,55% που είναι την τρέχουσα περίοδο (σε όρους μέσης απόδοσης μεταξύ δηλαδή αγοράς και πώλησης).
Να θυμίσουμε ότι με όρους χρηματιστηρίου όταν το 10ετές ελληνικό ομόλογο ήταν στο 4,8% το χρηματιστήριο ήταν στις 1300 μονάδες.
Το ερώτημα είναι γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν π.χ. στο παλαιό 3ετές το οποίο λήγει 17 Ιουλίου του 2017 έχει υποχωρήσει στο 2,25% με απόδοση αγοράς 3,27% και πώλησης 1,23% αλλά το χρηματιστήριο βρίσκεται στις 820 μονάδες και όχι στις 1300 μονάδες.
Προφανώς γιατί ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το χρέος και δεν θα ενταχθεί η Ελλάδα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μια κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς έως τις 855 μονάδες θεωρείται προβλέψιμη εξέλιξη.
Πάντως με όρους ομολόγων το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δούμε την συμπεριφορά όχι της 2ετίας αλλά της 10ετίας καθώς κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις τιμές στόχους των ξένων οίκων για τις μετοχές των τραπεζών.
Π.χ. εάν το ελληνικό 10ετές υποχωρήσει στο 4,8% θα πρέπει εκ νέου να αναπροσαρμοστούν υψηλότερα οι τιμές στόχοι των τραπεζών.

Αρχική δημοσίευση: 20/6/2017 03:38

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης