Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα συνάντηση στη Κύπρο την επόμενη εβδομάδα για τον Great Sea Interconnector - Ανεβάζει ταχύτητα ο ΑΔΜΗΕ

Νέα συνάντηση στη Κύπρο την επόμενη εβδομάδα για τον Great Sea Interconnector - Ανεβάζει ταχύτητα ο ΑΔΜΗΕ

Τι θα συζητήσουν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ με εκπροσώπους της Κύπρου και του Ισραήλ

 

Συνεχίζεται η κινητικότητα των τελευταίων μηνών γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου–Ισραήλ, δηλαδή του Great Sea Interconnector τη διαχείριση και προώθηση του οποίου έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ.


Έτσι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία ευρεία συνάντηση των εμπλεκομένων τόσο της Ελλάδας, δηλαδή των στελεχών του ΑΔΜΗΕ, όσο της Κύπρου αλλά και του Ισραήλ. Και τούτο διότι παρά την αμφιθυμία που καταγράφεται από την κυπριακή πλευρά σε ότι αφορά τη συμμετοχή της στο έργο, το Ισραήλ εκφράζει ποικιλοτρόπως το έντονο ενδιαφέρον του κάτι άλλωστε που κατέστη σαφές και από την εκπεφρασμένη πρόθεση ισραηλινού fund Aluma να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στη συνάντηση θα εξεταστεί η πορεία σχεδιασμού του τμήματος της διασύνδεσης της Κύπρου με το Ισραήλ ειδικά εν όψει της εκπόνησης μελέτης κόστους-οφέλους (CBA) για το εν λόγω τμήμα, στη βάση της οποίας οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ θα επιμερίσουν το κόστος που θα ανακτηθεί από τα ρυθμιζόμενα έσοδα.

Ενισχύεται η συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Great Sea Interconnector βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν προ ημερών στο Ισραήλ ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου και ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ Ελί Κοέν.

Μάλιστα στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, σημειώνεται ότι συμφώνησαν την ενίσχυση της συμμαχίας μεταξύ των δυο χωρών τους και την προώθηση κοινών ενεργειακών projects. Κάτι που συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο. Μάλιστα, οι δυο υπουργού επισκέφθηκαν τον Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρισμού Reading του Τελ Αβίβ, που διερευνάται ως πιθανή τοποθεσία κατάληξης του σκέλους Κύπρου-Ισραήλ της διασύνδεσης.

Ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Ελί Κοέν δήλωσε ότι το project Great Sea Interconnector ενισχύει τη θέση του Ισραήλ στην περιοχή, έχει υψηλή συνεισφορά στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας και αντιμετωπίζει την ανάγκη της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της, προσθέτοντας ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο θα επιτρέψει στη χώρα να έχει εφεδρείες από το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Παπαναστασίου από την πλευρά του σημείωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση «απτών τρόπων» για να διασφαλιστεί η στενή συνεργασία προς την κατεύθυνση της έγκαιρης ολοκλήρωσης του Great Sea Interconnector.

Έντονη κινητικότητα

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας είναι η πολλοστή του τελευταίου διαστήματος για τον Great Sea Interconnector αφού ο ΑΔΜΗΕ που ήδη έχει επενδύσει 150 εκατ. ευρώ επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και βεβαίως από την κυπριακή κυβέρνηση η οποία έχει αποφασίσει ότι θα διαθέσει 100 εκατ. ευρώ χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει υλοποιήσει την απόφαση της αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της διοίκησης του ΑΜΔΗΕ επισκέφθηκαν δυο φορές εντός του Μαρτίου την Κύπρο και είχαν επαφές με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης με κύριο αντικείμενο τη μετοχική συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν του προφανούς γεωπολιτικού οφέλους της διασύνδεσης σημαντικό εκτιμάται ότι θα είναι το όφελος της και για τους κύπριους καταναλωτές καθώς το κόστος ενέργειας στη χώρα σχετίζεται με το πετρέλαιο και είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με το κόστος για έναν Έλληνα ή άλλον Ευρωπαίο καταναλωτή.
Όσο δε για την Ελλάδα μέσω του Great Sea Interconnector θα καταστεί εξαγωγική χώρα ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης