Ενέργεια

Γ. Μητρόπουλος (Φυσικό αέριο): Έως και 49% εξοικονόμησαν τα νοικοκυριά από την χρήση αερίου

Γ. Μητρόπουλος (Φυσικό αέριο): Έως και 49% εξοικονόμησαν τα νοικοκυριά από την χρήση αερίου

 

Σε πράσινο και κίτρινο ο ανταγωνισμός των τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια

 

Την μεγαλύτερη αύξηση αριθμού πελατών απ΄ όλες τις εταιρίες προμήθειας ενέργειας κατέγραψε η Φυσικό Αέριο, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το 2023. Συγκεκριμένα η πελατειακή βάση της Φυσικό Αέριο αυξήθηκε κατά 34.722 καταναλωτές τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο το 2023 και η εταιρία που το 2017 εξυπηρετούσε 105.948 καταναλωτές πλέον έχει τριπλασιάσει τον αριθμό τους σε 333.948.

Η Φυσικό Αέριο που όπως επισημαίνει η διοικητική της ομάδα αναπτύσσεται σταθερά έχοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της το 2023 κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 32 εκατ. ευρώ, από 32,9 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ ο τζίρος της μειώθηκε μεταξύ των δυο ετών ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών. Συγκεκριμένα ο τζίρος της εταιρίας το 2023 διαμορφώθηκε σε 584 εκατ. ευρώ έναντι 883 εκατ. ευρώ το 2022.

Θετικές προοπτικές

Σε ότι αφορά τις προοπτικές του φυσικού αερίου ως καυσίμου για οικιακή και εμπορική κατανάλωση εν όψει και της ευρωπαϊκής στροφής προς τον πράσινο ηλεκτρισμό, ο Γιάννης Μητρόπουλος γενικός διευθυντής της εταιρίας, σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους σημείωσε ότι το φυσικό αέριο παραμένει ανταγωνιστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα και θα αποτελέσει το καύσιμο μετάβασης.
Μάλιστα παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα του σε επίπεδο τιμής σύμφωνα με τα οποία, τα νοικοκυριά σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση αερίου είχαν εξοικονόμηση της τάξης του 45,5% σε σχέση με το πετρέλαιο, τα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση εξοικονόμηση 49% (συνυπολογίζεται το ζεστό νερό), τα εστιατόρια 64% σε σχέση με το ρεύμα και οι φούρνοι 42% σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου. Υπολογίζεται ότι στο διάστημα της δεκαετίας 2014-2024 ένα διαμέρισμα εξοικονόμησε περί τα 3.500 ευρώ από τη χρήση φυσικού αερίου, αντί πετρελαίου.

Αναφερόμενος στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της εταιρίας δήλωσε ότι μετά τα ρεκόρ κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά και κυμαίνονται τελευταία σε ένα επίπεδο κοντά στα 30 ευρώ/MWh. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν εύκολα την πτώση κάτω από το επίπεδο αυτό παρότι πριν μερικές εβδομάδες η τιμή TTF είχε υποχωρήσει κοντά στα 23 ευρώ. Παρότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις, ο κ. Μητρόπουλος θεωρεί ότι θα συνεχίσει να κινείται στα τρέχοντα επίπεδα, ίσως και ελαφρώς υψηλότερα τον Μάιο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις.

Υποχώρηση της χονδρικής

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι η συνεχής αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, οι μηδενικές τιμές κλπ, έχουν φέρει σημαντική πτώση στην τιμή χονδρικής, με τη μέση τιμή τον Μάρτιο να διαμορφώνεται περίπου στα 63 ευρώ/MWh. Πρόσθεσε ότι ο Απρίλιος ξεκίνησε πολύ χαμηλά και ότι πιθανόν να βλέπαμε πτώση της μέσης τιμής χονδρικής στα 50 ευρώ, αν οι ψυχρές καιρικές συνθήκες στη Γερμανία δεν οδηγούσαν σε άνοδο τις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.
Στο πλαίσιο, θεωρεί πιθανό ο Απρίλιος τελικώς να κλείσει με μέση τιμή κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν αποκλείεται και λίγο υψηλότερα αν συνεχιστεί η άνοδος στην ευρωπαϊκή αγορά. Αν αυτό συμβεί, τότε θα ακολουθήσουν και τα τιμολόγια προμήθειας στη λιανική αγορά.

Όπως είπε η ζήτηση για τα μπλε σταθερά τιμολόγια, γενικότερα στην αγορά έχει περιοριστεί, προφανώς λόγω της συνεχούς πτώσης που παρουσίασαν οι τιμές τους πρώτους μήνες του 2024. Σημειώνεται ότι η Φυσικό Αέριο, που ήταν η πρώτη εταιρία που διέθεσε στην αγορά σταθερό τιμολόγιο 8 μηνών, είχε τον Ιανουάριο για το εν λόγω προϊόν, 10.000 πελάτες.

Στη τρέχουσα φάση ο ανταγωνισμός έχει μεταφερθεί μεταξύ των κυμαινόμενων τιμολογίων, των πράσινων και των κίτρινων. Οι περισσότεροι καταναλωτές παραμένουν στο “πράσινο” τιμολόγιο, με τις εταιρίες προμήθειας να ρίχνουν το βάρος στα “κίτρινα” τιμολόγια για να προσελκύσουν πελάτες. Πάντως, η συχνότητα αλλαγής προμηθευτή παραμένει περιορισμένη, πράγμα που δείχνει ότι η αγορά δεν ανοίγει, παρά τις πιέσεις, με τη ΔΕΗ να παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης με μεγάλη διαφορά από όλους τους υπόλοιπους πραρόχους και να μην έχει χάσει παρά μόνο 32.326 πελάτες το 2023.

Σημειώνεται ότι η Φυσικό Αέριο στην αγορά ηλεκτρισμού έχει μερίδιο 7,2% στη Μέση Τάση και 3,26 % στη Χαμηλή Τάση.
Τέλος, ο κ. Μητρόπουλους αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των επιστροφών από τις χρεώσεις ΥΚΩ, που δεν έχουν αποδοθεί από το καλοκαίρι του 2023 και μπορεί να φθάνουν στο ύψος της έκτακτης εισφοράς. Σε ερώτηση αν η εταιρία έχει λάβει ειδοποίηση από τον ΔΑΠΕΕΠ για τα αναδρομική επιστροφή ΕΤΜΕΑΡ, προηγούμενων ετών, είπε ότι ακόμα στην εταιρία δεν έχει φθάσει σχετική ενημέρωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης