Τελευταία Νέα
Commodities

IEA: Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

IEA: Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας τα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν κατά 500.000 βαρέλια, ωστόσο επισημαίνει ότι η αυξημένη παραγωγή εμποδίζει την επανεξισορρόπηση ζήτησης και προσφοράς.
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κάτω από τα επίπεδα του 2016, αλλά η επανεξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης εξακολουθεί να παραμένει μια «επίπονη διαδικασία» παρά την αυξημένη κατανάλωση, αναφέρει στην μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα (11/8) στην δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Συγκεκριμένα, το β΄ τρίμηνο του 2017 τα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, λίγο κάτω από τα 3 δις. βαρέλια, αντανακλώντας την εφαρμογή της συμφωνία για μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και των συνεργαζόμενων με αυτόν ανεξάρτητων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, εάν συνεχιστεί η άντληση πετρελαίου στο ίδιο επίπεδο με σήμερα και τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν πάνω από τον πενταετή μέσο όρο, υπονοώντας ότι ο στόχος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ δεν θα έχει επιτευχθεί.
Ο ΙΕΑ υπογραμμίζει, ότι η συμμόρφωση στη συμφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτήν δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς όπως αναφέρει «ορισμένες χώρες δείχνουν σημάδια εξασθένισης της αποφασιστικότητάς τους» εμποδίζοντας τη γρήγορη εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης.
«Οι παραγωγοί που δεσμεύονται να επιτύχουν το στόχο αυτό μέχρι το Μάρτιο του 2018, πρέπει να πείσουν την αγορά, ότι συμπορεύονται σε αυτό» αναφέρει και προσθέτει ότι «δεν είναι απολύτως σαφές, ότι αυτό συμβαίνει σήμερα».
Τον Ιούλιο η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 520.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τον Ιούνιο, καθώς αυξήθηκε η παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά περίπου 230.000 βαρέλια ημερησίως και από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ κατά περίπου 270.000 βαρέλια την ημέρα.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα το 2017 και κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια το 2018.
Τη «μερίδα του λέοντος» σε αυτήν την αύξηση θα έχουν οι ΗΠΑ με 600.000 βαρέλια την ημέρα επιπλέον παραγωγή το 2017 και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα επιπλέον το 2018.
Παρόλα αυτά, ο ΙΕΑ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στα 97,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2017 και κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 99 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2018.

Αρχική δημοσίευση: 11/8/2017 11:32

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης