Commodities

Ινδία: Απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές χρυσού πάνω από 22 καράτια

tags :
Ινδία: Απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές χρυσού πάνω από 22 καράτια
«Η κίνηση ίσως αφορά στη μείωση των στρεβλώσεων στο εμπόριο κοσμημάτων και νομισμάτων»
Σε μία προσπάθεια να διορθώσει τις έντονες ανισσοροπίες στο εμπόριο του πολύτιμου μετάλλου, η ινδική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές χρυσού με αξία πάνω από 22 καράτια -στις οποίες δεν υπάρχει «λογική δικαιολόγηση».
Πριν από το μέτρο, ένας πωλητής μπορούσε να αγοράσει χρυσό και να τον κρατήσει μέχρι να κερδίσει, στοιχηματίζοντας είτε σε άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, είτε σε «βουτιά» στην ινδική ρουπία.
«Η κίνηση ίσως αφορά στη μείωση των στρεβλώσεων στο εμπόριο κοσμημάτων και νομισμάτων, όπου ένας έμπορος μπορεί να εισάγει χρυσά νομίσματα ή κοσμήματα με χαμηλότερο φόρο εισαγωγής λόγω εμπορικών συμφωνιών με ορισμένες χώρες, και να επανεξάγει το ίδιο εμπόρευμα σε υψηλότερη τιμή», εκτιμά ο Ketan Shroff, της ινδικής εταιρείας Bullion and Jewelers Association.
Οι εξαγωγείς επωφελούνται από το να μη πληρώνουν τον φόρο 10% επί των εισαγωγών που επιβάλλεται επί του παρόντος για τις περισσότερες εισαγωγές χρυσού, σημειώνει.
Οι ινδικές εισαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν –σε ετήσια βάση– τον περασμένο μήνα, εν μέρει λόγω της αυξημένης ζήτησης από τη Νότια Κορέα, με τις οποίες η χώρα του πρωθυπουργού Narendra Modi έχει υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Οι εισαγωγείς χρησιμοποίησαν στο παρελθόν συμβάσεις ελεύθερου εμπορίου με χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, για να αποφύγουν τον εισαγωγικό δασμό.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης