Τελευταία Νέα
Commodities

Οι γεωπολιτικές συνέπειες των εξαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ

tags :
Οι γεωπολιτικές συνέπειες των εξαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ
Οι τιμές του πετρελαίου καθορίζουν τις νέες συμμαχίες
Νέες γεωπολιτικές συνθήκες που αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων διαμορφώνουν οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ σύμφωνα με ανάλυση του Kent Moors στο Zerohedge.
Tην περασμένη εβδομάδα - για πρώτη φορά στην ιστορία – μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας μετέβη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον αρχηγό του Ρωσικού κράτους.
Ιστορικά, η Ρωσία ήταν πολύ πιο κοντά στο Ιράν - κύριος περιφερειακός εχθρός της Σαουδικής Αραβίας.
Τώρα, ο βασιλιάς Salman και ο πρόεδρος Poutin αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο επέκτασης της συμφωνίας ΟΠΕΚ-Ρωσίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και την αύξηση των τιμών πέρα από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του Μαρτίου 2018.
Αλλά αυτό δεν είναι  το μόνο για το οποίο θα μιλήσουν ...
Άλλες, πιο σημαντικές πτυχές θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Συρία.
Και ο καταλύτης αυτής της τεράστιας μετατόπισης της παγκόσμιας γεωπολιτικής είναι εκπληκτικά απλός.
Είναι όλα σχετικά με τις «εξαιρετικές» εξαγωγές πετρελαίου της Αμερικής ...
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία χρειάζονται ο ένας τον άλλο ... προς το παρόν.
Τώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στο δρόμο προς μια συμμαχία για οτιδήποτε άλλο πέρα από τις τιμές του πετρελαίου.
Ακόμα και τότε, η συμφωνία αυτή παραμένει μόνο εφόσον είναι στο προς το  συμφέρον των  δύο μερών.
Παρόλα αυτά, είναι ανησυχητικό για την Ουάσινγκτον ότι όλες αυτές οι προοπτικές  είναι στον ορίζοντα  καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ μπορεί να εισάγουν μια σειρά από ανησυχίες εξωτερικής πολιτικής.
Από την ενεργειακή σκοπιά, το κύριο ζήτημα είναι η συμφωνία του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για την κάλυψη της παραγωγής πετρελαίου, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω από την συμφωνηθείσα τελική ημερομηνία του Μαρτίου του επόμενου έτους.
Και μετά από κάποιες ανησυχίες σχετικά με τα μεμονωμένα μέλη του ΟΠΕΚ που υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις της συμφωνίας, εμφανίζονται τώρα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η παραγωγή είναι συγκρατημένη.




Αλλά στο ενεργειακό και πετρελαϊκό τομέα δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση.
Οι μεγάλες παγκόσμιες «πηγές» πετρελαίου πρέπει να επιτρέψουν στην αγορά να εξισορροπήσει.
Αυτή είναι η μόνη πραγματική βάση για σταθερότητα και αργή αύξηση των τιμών.
Από την  άνοδο της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης φαίνεται ότι υπάρχει λιγότερη ευελιξία για ορισμένους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Αλλά αυτό αγνοεί τέσσερις σημαντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν την προσφορά πετρελαίου και να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές.
Τα προβλήματα διογκώνονται τη Βενεζουέλα, τα επίπεδα εξόρυξης της Νιγηρίας παραμένουν απειλούμενα από την εσωτερική αστάθεια, ο παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Μεξικό αντιμετωπίζει ένα συνεχιζόμενο έλλειμμα και ακόμη και τα νέα από τη Λιβύη - ότι ένα σημαντικό πεδίο επιστρέφει στην παραγωγή - και την έλλειψη προσδοκιών παραγωγής.
Η διεθνής ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα προσφέρει μια αυξανόμενη τιμή.
Ωστόσο, αυτή η άνοδος θα παραμείνει σταδιακή.
Και αυτή η ισορροπία δεν σημαίνει στην πραγματικότητα ότι θα διατεθεί ακριβώς, όσο πετρέλαιο είναι διαθέσιμο σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Αυτού του είδους η διαθεσιμότητα "μόλις και μετά βίας", όπου το αργό πετρέλαιο είναι μόνο για να καλύψει την άμεση ζήτηση, είναι μια συγκεκριμένη συνταγή για υψηλή μεταβλητότητα και τεράστιες αιχμές στην τιμή.
Ακόμα και ένα μικρό πρόβλημα θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος στις αγορές.
Αντίθετα, μια σταθερή ισορροπία προϋποθέτει ένα συνεχιζόμενο πλεόνασμα υπερβολικού όγκου της αγοράς.
Αυτό όχι μόνο μετριάζει τη δυναμική των τιμών από τις μεγάλες διακυμάνσεις της ζήτησης, αλλά επιτρέπει στους παραγωγούς την «πολυτέλεια» να είναι σε θέση να προβλέψουν το εύρος τιμών.
Η προβλεψιμότητα είναι πολύ πιο σημαντική για τη διατήρηση των περιθωρίων κέρδους από ό, τι τα περιστασιακά μεγάλα άλματα στην τιμή.
Η οικονομική επιβίωση απαιτεί οι πωλήσεις σε προθεσμιακές τιμές να υπολογίζονται στην εκτίμηση του κόστους παραγωγής και πώλησης του πετρελαίου.
Αυτές οι τιμές, που ονομάζονται "τιμές φρεατίων", είναι τα πραγματικά έσοδα που εισπράττει ένας παραγωγός στην πρώτη συναλλαγή, καθώς το πετρέλαιο εξέρχεται από το έδαφος.
Οι τιμές αυτές είναι επίσης πολύ χαμηλότερες από την αγοραία τιμή που αναφέρεται σε όλη την ημέρα διαπραγμάτευσης.



Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ

Η πρώτη προειδοποίηση σε όλη αυτή τη συζήτηση για μια αναδυόμενη ισορροπία παραμένει η παραγωγή των ΗΠΑ.
Αυξάνεται και πάλι και τώρα έχει πιο άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα της παγκόσμιας τιμολόγησης από ότι προηγουμένως.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι αμερικανικές εξαγωγές έχουν γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά.
Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι τιμές του πετρελαίου δεν καθορίζονταν από αυτό που συμβαίνει στις ανεπτυγμένες αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.
Το West Texas Intermediate (WTI) και το Brent, τα ποσοστά ακαθάριστων τιμών αναφοράς που καθορίστηκαν στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, ενδέχεται να υπαγορεύουν το καθημερινό εμπόριο. Ωστόσο, η ζήτηση που τροφοδοτεί την αγορά δημιουργείται σε αναπτυσσόμενες περιοχές παγκοσμίως.
Μέχρι πρόσφατα, οι ΗΠΑ επηρέασαν μόνο έμμεσα τον διεθνή προσδιορισμό της τιμής.
Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, το Κογκρέσο απαγόρευε την εξαγωγή αργού πετρελαίου από τη χώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Οι περιορισμοί αυτοί προέκυψαν από το αραβικό μποϊκοτάζ στο εμπάργκο πετρελαίου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973-74.
Σήμερα η Αμερική έχει τεράστια εγχώρια αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου, και έχει σημειώσει με σημαντικές βελτιώσεις στην αποδοτικότητα της παραγωγής.
Οι  Εξαγωγές Πετρελαίου είχαν αυξηθεί σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλι ημερησίως από τη στιγμή που ο τυφώνας Harvey έπληξε την ακτή του Τέξας.
Ο τυφώνας μείωσε τις εξαγωγές κατά 60%.
Από την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 1,98 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το αυξανόμενο επίπεδο αμερικανικού όγκου στην ευρύτερη αγορά έχει τώρα αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές και στην αξιοπιστία της συμφωνίας ΟΠΕΚ-Ρωσίας που περιορίζει την παραγωγή.
Οι  ΗΠΑ δεν είναι μέρος αυτής της συμφωνίας.
Η αυξανόμενη διαφορά μεταξύ WTI και Brent χρησίμευσε επίσης ως πρόσθετο κίνητρο για την αύξηση των εξαγωγών των ΗΠΑ. Οι περισσότερες διεθνείς τιμές του Brent αυξάνονται ταχύτερα από ό, τι το  WTI της Αμερικής.
Η διαφορά, που υπολογίζεται ως ποσοστό του WTI έχει πλέον κατά μέσο όρο πάνω από 10% για τις τελευταίες 30 διαδοχικές καθημερινές συνεδρίες - κάτι που δεν συνέβη σε πάνω από έξι χρόνια.
Το πλεονέκτημα για τους Αμερικανούς παραγωγούς είναι απλό. Η εξαγωγή πετρελαίου που κοστίζει λιγότερο.
Εφόσον παραμείνει αυτή η κατάσταση, θα υπάρξει πρόσθετη παραγωγή των Η.Π.Α., επειδή είναι κερδοφόρα η εξαγωγή.
Και όσο περισσότερο το πετρέλαιο των ΗΠΑ εξάγεται, τόσο μικρότερο είναι το άμεσο αποτέλεσμα της υψηλότερης παραγωγής στις εγχώριες τιμές.
Αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στις προσδοκίες των ξένων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης