Commodities

Goldman: Πόσο και που θα αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου το 2018

Goldman: Πόσο και που θα αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου το 2018
Η εκτίμηση για το δ’ τρίμηνο του 2017 σε ό,τι αφορά τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ είναι ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 550.000 βαρέλια ανά ημέρα
Υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης αναμένει η Goldman για τη συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας σε σχέση με τον έλεγχο της προσφοράς στο πετρέλαιο για το α’ εξάμηνο της χρονιάς του 2018.
Η ανοδική προσαρμογή της τιμής του πετρελαίου βοηθήθηκε από την υψηλή συμμόρφωση που ήδη έχουν επιδείξει οι χώρες του ΟΠΕΚ καθώς και από την ενισχυόμενη ζήτηση.
Παρά ταύτα προβλέπει ότι η συνδυασμένη παραγωγή θα ανέβει κατά 515 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ανάλυσης, η αυξανόμενη ζήτηση θα έχει εξομαλύνει τα αποθέματα μέχρι το καλοκαίρι του 2018.
Η εξισορρόπηση έχει επιταχυνθεί, καθώς η προσφορά των χωρών εκτός ΟΠΕΚ υπήρξε τελικά χαμηλότερη της αναμενόμενης και η οποία προσδιορίζεται σε 60.000 βαρέλια ανά ημέρα, χαμηλότερα των προσδοκιών του γ’ τριμήνου του 2017.
Σε αυτό συνετέλεσαν και οι τυφώνες.
Η εκτίμηση για το δ’ τρίμηνο του 2017 σε ό,τι αφορά τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ είναι ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 550.000 βαρέλια ανά ημέρα.



Καταλύτης αυτού θα είναι η αναμενόμενη από καιρό επανάκαμψη της παραγωγής από τις εταιρείες σχιστολιθικής παραγωγής (shale) στις ΗΠΑ.
Η παραγωγή επιταχύνθηκε το Σεπτέμβριο και στο σύνολο του γ’ τριμήνου ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις παρά τον τυφώνα Χάρβεϊ.
Η ανάλυση της Goldman προβλέπει ότι η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου (crude) θα αυξηθεί κατά 280.000 βαρέλια ανά ημέρα από τρίμηνο σε τρίμηνο για το δ’ τρίμηνο του 2017.
Επίσης προβλέπεται ότι η αύξηση της παραγωγής από μονάδες που βρίσκονται σε ξηρά (onshore) θα είναι ισχυρότατη το 2018 στα 780.000 βαρέλια ανά ημέρα.
Συνολικά, προβλέπεται ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν με 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα στο σύνολο 2,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα της προσφοράς για τον επόμενο χρόνο.
Σε ετήσια βάση Ρωσία και ΟΠΕΚ μαζί εξαιρουμένων Λιβύης και Νιγηρίας συμβάλλουν μόλις κατά 180.000 βαρέλια ανά ημέρα σε αύξηση παραγωγής σε ετήσια βάση.
Αναμένεται τα νέα projects να φέρουν τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ με εξαίρεση τις ΗΠΑ σε παραγωγή 550.000 βαρελιών ανά ημέρα υψηλότερα την επόμενη χρονιά.
Την ανοδική τάση θα καθορίσουν Καναδάς και Βραζιλία που θα συμβάλλουν με άνοδο παραγωγής κατά 450.000 βαρέλια ανά ημέρα (σε ετήσια βάση), ενώ το νούμερο αυτό περιορίζεται μόλις σε 70.000 βαρέλια ανά ημέρα στο δ’ τρίμηνο του 2017.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης