Τελευταία Νέα
Commodities

Η Rosneft κρατάει «το κλειδί» για τις εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν

Η Rosneft κρατάει «το κλειδί» για τις εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν
Συνομιλίες για την έναρξη των εξαγωγών
Η ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft έχει ρόλο - κλειδί στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και του ιρακινού  Κουρδιστάν για την επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου από την ημι-αυτόνομη περιοχή, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας στο Reuters.
Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τα πετρελαϊκά πεδία που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Ιρακινού Κουρδιστάν τον περασμένο Οκτώβριο,
λίγο μετά το δημοψήφισμα  για ανεξαρτησία. Οι εξαγωγές, μέσω της Τουρκίας, μειώθηκαν κατά το ήμισυ.
Ο πρωθυπουργός Haider al-Abadi δήλωσε στις 27 Φεβρουαρίου ότι είχε συνάψει συμφωνία με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), που εδρεύει στην πόλη του Erbil, για να ξαναρχίσουν σύντομα οι πλήρεις εξαγωγές πετρελαίου.
Αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα γινόταν αυτό.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με την καταβολή των χρεών του Ιρακινού Κουρδιστάν και τη μεταφορά κονδυλίων στην περιοχή από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι η KRG είναι έτοιμη για να συνεχίσει την πλήρη εξαγωγή και τη μεταφορά των κεφαλαίων που τέθηκε στην ιρακινή κυβέρνηση υπό δύο συνθήκες – μέρος του πετρελαίου να διοχετευθεί στα τοπικά διυλιστήρια  και το baghdad να πληρώνει τιμολόγια άντλησης στη Rosneft.
Ο ρωσικός πετρελαϊκός γίγαντας έχει αναλάβει τον αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής η οποία υποστηρίζει  ότι οι ανεξάρτητες εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδικό είναι παράνομες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης