Commodities

Σήμα κινδύνου από τον ΟΠΕΚ για επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου - "Βλέπει" αύξηση της παραγωγής

Σήμα κινδύνου από τον ΟΠΕΚ για επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου -
Ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι οι εμπορικές πολιτικές Trump θα μπορούσε να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου - Η αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός  ΟΠΕΚ θα ξεπεράσει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2018.
Οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του Προέδρου Donald Trump απειλούν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου, προειδοποίησε ο ΟΠΕΚ την Τετάρτη 14/3/2018.
Το πιθανό συμπέρασμα από τα πρόσφατα ανακοινωθέντες δασμούς του Trump για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι ένα από τα πολλά «ατυχήματα» στο καρτέλ πετρελαίου των 14 χωρών που καταγράφονται στη μηνιαία έκθεση για την πετρελαϊκή αγορά.
Οι άλλοι περιλαμβάνουν τα αυξανόμενα επιτόκια και αρκετές χώρες που φθάνουν το όριο ανάπτυξής τους.
Οι δασμοί του Trump προκάλεσαν τους φόβους για  εμπορικούς πολέμους και επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου, καθώς οι πολλές χώρες απειλούν με αντίποινα στα εμπορεύματα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, "οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του εμπορίου μπορεί να αποτελέσουν προκλήσεις για την αναπτυξιακή δυναμική, καθώς το εμπόριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια οικονομία".
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η αύξηση του εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα ξεπεράσει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2018.
Αυτό θέτει σε εύθραυστη ισορροπία στην αγορά πετρελαίου με κίνδυνο να ανατραπεί η υπερπροσφορά και να μειωθούν οι τιμές του αργού.
Περισσότερο  από ένα χρόνο, ο ΟΠΕΚ έχει συνεργαστεί με άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για να περιορίσουν την παραγωγή και να απορροφήσουν μια παγκόσμια υπερπροσφορά  που οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου από το 2014.
Ωστόσο, η παραγωγή των ΗΠΑ έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους μήνες, καλύπτοντας την παραγωγή από τον μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία.

Την Τετάρτη, ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις για την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ το 2018 κατά 280.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τη την έκθεση του περασμένου μήνα. «Βλέπει» τώρα την παραγωγή πετρελαίου εκτός της σύμπραξης να αυξάνεται ατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με την έκθεση  του ΟΠΕΚ η οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους επενδυτές να αντλήσουν κεφάλαια από χώρες, όπου οι ξένες επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και την εγχώρια ζήτηση πετρελαίου.
"Ωστόσο, η σημερινή υγιής δυναμική στην παγκόσμια οικονομία, μαζί με τις προσπάθειες που έχουν αναλάβει οι χώρες του ΟΠΕΚ και ανεξάρτητοι παραγωγοί  στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, υποστηρίζουν την επανεξισορρόπηση των θεμελιωδών μεγεθών της πετρελαϊκής αγοράς", ανέφερε.
Η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε περίπου 77.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, παραμένοντας σχετικά σταθερή στα 32,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως,.
Ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί διατηρούν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εκτός αγοράς για να συρρικνωθούν τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου στον πενταετή μέσο όρο τους. Την Τετάρτη, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε  ότι τα αποθέματα ήταν μόλις 50 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από αυτό το επίπεδο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης