Commodities

Οι αναταράξεις στα νομίσματα οδηγούν την πλατίνα σε χαμηλό 10ετίας

Οι αναταράξεις στα νομίσματα οδηγούν την πλατίνα σε χαμηλό 10ετίας

Οι αναλυτές της Metals Focus αναμένουν πλεόνασμα 40.000 ουγγιών το 2018 στην αγορά πλατίνας περίπου 8 εκατομμυρίων ουγγιών ετησίως

Οι τιμές πλατίνας υποχώρησαν σε χαμηλό 10ετίας καθώς η κατάρρευση της τουρκικής λίρας επηρέασε τις αγορές και αποδυνάμωσε το νόμισμα του κορυφαίου παραγωγού της Νότιας Αφρικής, ενισχύοντας την υπερπροσφορά του μέταλλου.
Σε  sell-off οδηγήθηκε η πλατίνα, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια του δολαρίου, ασκώντας πιέσεις τα μέταλλα που διαπραγματεύονται σε δολάριο καθιστώντας τα  ακριβότερα για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Αλλά η πλατίνα, που χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλυτικούς μετατροπείς μείωσης των εκπομπών οχημάτων και κοσμήματα, έχει μειωθεί περισσότερο  από τα υπόλοιπα  πολύτιμα μέταλλα.
Ακόμα πιο πολύτιμη  από τον χρυσό και το παλλάδιο, η πλατίνα υποχώρησε  25% από τα υψηλά επίπεδα Ιανουαρίου έως κάτω από 780 δολάρια την ουγγιά. Αυτή την εβδομάδα έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 και σε ένα νέο χαμηλό ρεκόρ σε σχέση με το χρυσό.
"Η εξέλιξη της πλατίνας έχει αλλάξει και ο λόγος είναι η αδυναμία του rand", δήλωσε ο αναλυτής του Julius Baer, Carsten Menke.
Μειώθηκε περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου σε μια εβδομάδα, ενισχύοντας τα τοπικά κέρδη των εταιρειών της Νότιας Αφρικής που παράγουν περίπου το 70%της εξόρυξης πλατίνας στον κόσμο και ανακουφίζοντας την πίεση τους για να μειώσουν την παραγωγή.
Αυτές οι περικοπές απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επίμονης υπερπροσφοράς καθώς η ζήτηση συνεχίζει να είναι σταθερή.
Οι αναλυτές της Metals Focus αναμένουν πλεόνασμα 40.000 ουγγιών το 2018 στην αγορά πλατίνας περίπου 8 εκατομμυρίων ουγγιών ετησίως. Ο Johnson Matthey προβλέπει για το τρέχον έτος μια μεγαλύτερη υπερπροσφορά των 316.000 ουγγιών, η μεγαλύτερη από το 2011.
Το μέσο κόστος παραγωγής της Νότιας Αφρικής - περιλαμβάνει άμεσες δαπάνες όπως η εργασία, τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια - ήταν 834 δολ. η ουγκιά πέρυσι, σύμφωνα με την Metals Focus.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης