Commodities

Nasser (Aramco): Η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες

Nasser (Aramco): Η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες
Ο CEO της Aramco λέει ότι η "αιχμή της ζήτησης" πετρελαίου είναι μια παραπλανητική θεωρία -     Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο ετοιμάζεται για την IPO το επόμενο έτος
Ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας «υπερασπίστηκε» το πετρέλαιο ως τον άξονα της παγκόσμιας οικονομίας, αντικρούοντας τις θεωρίες ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί μέσα σε κάποια χρόνια ενώ η  δική του πρόβλεψη είναι ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται για πολλές δεκαετίες.
"Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι το 2050", οπότε η συνολική ζήτηση για ενέργεια θα είναι υψηλότερη, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Arabian Oil Co, Amin Nasser στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής Πετρελαίου στο Παρίσι σύμφωνα με το Bloomberg.
 Η ιδέα ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι κοντά στο μέγιστο επίπεδο είναι «εξίσου παραπλανητική» με τις πλέον αποκηρυγμένες θεωρίες σημείωσε.



Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες απόψεις στελεχών από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο.
 Η αύξηση των οχημάτων με μπαταρίες θα προκαλέσουν την αιχμή της ζήτησης για καύσιμα πετρελαίου στη δεκαετία του 2030, δήλωσε ο Joel Couse, Chief Energy Economist της Total SA,.
Τον Νοέμβριο, ο Simon Henry, τότε διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell Plc, είχε δηλώσει  ότι το υψηλό σημείο κατανάλωσης θα μπορούσε να συμβεί σε μόλις πέντε χρόνια.
Όμως ο  Nasser έχει και πολλούς που υποστηρίζουν το επιχείρημά του.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος συμβουλεύει τις ανεπτυγμένες οικονομίες στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, δεν προβλέπει την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου πριν από το 2040.
 Η Exxon Mobil Corp., η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, συμφωνεί ότι το αργό πετρέλαιο θα παραμείνει το πιο σημαντικό καύσιμο εδώ και δεκαετίες .
Η κρατική εταιρεία Σαουδικής Αραβίας, γνωστή και ως Aramco, έχει βάσιμους λόγους  για να ενισχύσει  την άποψη ότι η αυξανόμενη «όρεξη» του κόσμου  για το πετρέλαιο θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει πόλο έλξης.
Η εταιρεία παράγει περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας προσφοράς αργού και προετοιμάζεται για τη  μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά.
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και της τελικής αποτίμησης της εταιρείας,  για την οποία όπως αναφέρουν ήδη οι αναλυτές, βρίσκεται κάτω από το στόχο των 2 τρις..
Ο Nasser δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την πώληση μετοχών της Aramco προχωρούν και η δημόσια εγγραφή βρίσκεται σε καλό δρόμο για  να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2018.
Αντί να ανησυχεί για την αιχμή της ζήτησης, ο κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί στη «σοβαρή απειλή» για τις προμήθειες πετρελαίου που προκύπτει από την ακύρωση ή την αναβολή περίπου 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενεργειακών έργων εν μέσω της πτώσης των τιμών  του αργού.
Η τιμή του Brent, το οποίο έχει μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ από τα μέσα του 2014, ενισχύθηκε με  53 σεντς ή 1% στα 51,97 δολάρια το βαρέλι στις 2:10 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης